Pepelnica u splitskoj prvostolnici sv. Dujma

"Započinjemo korizmeni 40 dnevno vrijeme  koje moramo osobno i zajednički iskoristiti i u ljudskom i u vjerničkom smislu. Vrijeme koje je pred nama ne želimo ograničiti, nego ga želimo predat Gospodinu  i reći mu: 'Bože znamo da  želiš nešto s nama i za nas. Te tvoje želje želimo osluškivati i slijediti', no  treba  nam otvorenosti",  kazao je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodeći koncelebrirano euharistijsko slavlje s obredom pepeljenja na Čistu srijedu - Pepelnicu, 18. veljače u splitskoj prvostolnici sv. Dujma.




Govoreći o Korizmi istaknuo je važnost i  potrebu pronalaska,  smisla i načina njezinog doživljavanja i proživljavanja.


U homiliji nadbiskup je naglasio kako se u životu moramo vezati  na čvrsti temelj na nešto što nas može nositi, a mi se vežemo na stvari, uspjehe, ugođaje, užitke i postajemo ovisnici. No, istaknuo je kako nas to ne može zadržati, dati nam sigurnost i sačuvati život, jer je  prolazno  ne daje i ne nosi život. Spomenuo je čin  pepeljenja kao znak i simbol  prolaznosti, smrtnosti koji zahvaćaju tu čovjekovu  dimenziju,  naglasio  je kako čovjek nije samo to i  kako to nije njegova prava i konačna dimenzija. "Čovjek je nešto drugo što trebamo otkriti, a to se ne otkriva vezanjem i oslanjanjem na stvari, uspjehe , užitke, na moć, na vlast jer sve to je prolazno, smrtno. Novu  čovjekovu dimenziju koju trebamo otkriti pored njegove smrtnosti i ograničenosti je, dimenzija ljubavi kojom smo ljubljeni". Ta nova dimenzija  prisutna je u gesti pepeljanja, jer kako je istaknuo nadbiskup " pepeo je obilježen znakom križa koji izražava dubinu našega života, tu stvarnost da smo ljubljeni, voljeni po  križu koji  je izraz Božje ljubavi za nas". Upitao je  zašto se onda vežemo na stvari, na prolazno  nešto što ne daje život, a ne vežemo se na ono što je trajno, postojano , ono što daje i ima život, a to je Riječ Božja. Potaknuo je kako je Korizma  vrijeme da otkrijemo i da se vežemo s Riječju Božjom,  da otkrijemo dijalog, razgovor, da otkrijemo tu ljubav, tu bitnu dimenziju koja nadilazi i pobjeđuje grešnost i  ograničenost. Otkrivati dimenziju da smo ljubljeni kroz Riječ Božju znači s njom se vezati, staviti se u odnos povezanosti s Bogom i bližnjima. Osvrćući se na poruku korizme nadbiskup je posebno istaknuo kako ne bismo željeli da nam ovo bude samo još jedna korizma, nego da ono što Gospodin u svojoj ljubavi za nas želi i da to otkrivamo svojim riječima, djelima, odnosu prema bližnjima, potrebnima.


Na samom kraju homilije nadbiskup je istaknuo kako smo spašeni smo zato jer smo voljeni i to je ono što moramo otkrivati kroz ovo vrijeme. Kad otkrijemo ovu stvarnost,  ljubav Božju  onda  sve drugo je osvijetljeno, vrednovano, spašeno. Zanimljivo je naglasio je nadbiskup kako  se za ovu ljubav  ne treba upinjati i kupovati izvanjskim ili namještenim nekim našim namjerama jer ona nam je darovana i treba je samo prihvatiti. "Želio bi da tu  ovdje tražimo u ovom svetom vremenu sebe i druge i da se povežemo s Riječju Božjom koja nas onda veže sa Bogom i bližnjim. Neka Gospodin ovo naše putovanje  i let za koje treba hrabrosti, neka nas ohrabri da bi mogli preletjeti i doživjeti  onaj vrhunac njegove ljubavi koja se krije i u križu i u uskrsnuću", zaključio je nadbiskup. Misno je slavlje pjevanjem uzveličao katedralni zbor splitske prvostolnice sv.Dujma od ravnanjem don Šime Marovića.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...