Svetkovina Bogorodice Marije u Katedrali

Na svetkovinu Marije Bogorodice u četvrtak 1. siječnja splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je svečano euharistijsko slavlje u katedrali sv. Dujma. Na početu propovijedi nadbiskup je kazao da svetkovinom Bogorodice Marije u ime Božje započijemo novo vrijeme, jer je to temelj blagoslova za vrijeme koje živimo i za svako buduće vijeme. "Bog nas je blagoslovio u svome Sinu najvećim blagoslovom koji možemo imati na nebesima i na zemlji i poziva nas da prihvatimo, ugradimo ovaj blagoslov u svoj život, svoje planove i programe i tada će nam ova Nova godina biti doista blagoslovljena i sretna ", kazao je nadbiskup čestitajući svima Novu godinu. Vrijeme je dobrih želja, ali problem je što smo mi svi danas na valnim dužinama želja, počevši od trgovina, medija tako da postoji tvornica želje u nama, naglasio je nadbiskup u nastavku propovijedi .




"Problem s tim željama imaju djeca , negdje roditelji gdje to mogu više imaju stvari nego želja pa 'ubiju ' djecu jer život nije takav da se trebaju ispuniti sve želje, a negdje treba i provjeriti te želje koje osjećamo, a ne možemo bez tih želja jer čovjek je u željama." Dodao je kako je sigurno i dobro da želimo sebi zdravlje i mir i kako su to velike vrednote koje život čine normalnim, ali nedovoljnim, tako da ima još želja koje bi trebali ugraditi u svoj život. "Trebamo novih riječi, a nove riječi su 'budućnost', jer sve više govorimo o prošlosti i mladi se boje budućnosti. Druga riječ je 'bližnji', jer se ta riječ zaboravlja , a se više se ističe 'ja'. Zatim nedosotaje riječ 'blagost' jer sve više je nasilja i konačno riječ 'povjerenje ' jer sve je više razočaranja".


Osvrćući se na Svjetski dan mira mons. Barišić je vjernicima u kratkim crtama predstavio poruku pape Franje "Ne više robovi nego braća", u kojoj se kaže da globalizacija ravnodušnosti prema onima u potrebi, danas opterećuje živote mnogih i traži od svih nas da postanemo tvorci nove globalizacije solidarnosti i bratstva, koja će dati novu nadu i pomoć onima kojima je potrebno da bi hrabrije kročili usred problemâ našega doba.


Nadbiskup je upozorio kako se nećemo popraviti niti biti bolji ljudi dok svijet i mi u Hrvatskoj ne vidimo i ne shavatimo patnje drugih . Na kraju je poželio da "želje humanosti, solidarnosti ,ljudskosti i vjere ugradimo kroz ovu godinu u svoje odnose, planove, stavove i molitve". Euharistijsko slavlje završeno je himnom "O dođi, Stvorče, Duše Svet", a misu je pjevanjem uzveličao Mješoviti prvostolni zbor sv. Dujma pod ravnanjem don Šime Marovića, a na orguljama je svirala s. Mirta Škopljanac-Mačina.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...