Split: Svetkovina Bogojavljenja u Katedrali u Splitu

Na svetkovinu Bogojavljenja u splitskoj je katedrali  u utorak 6.siječnja, nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić predsjedao svečanim euharistijskim slavljem, u zajedništvu sa župnikom don Tomislavom Ćubelićem i generalnim vikarom don Miroslavom Vidovićem.

Drevni je običaj Crkve da na svetkovinu Bogojavljenja, odmah poslije navještaja evanđelja, proglasi svetkovanje Vazma i tijek liturgijske godine. Tako je svečanim napjevom proglašeno vrijeme svetkovanja Uskrsnuća Gospodinova i ostalih velikih gospodnjih blagdana.




" Svetkovina Bogojavljenja vodi nas k Betlehemskom djetetu  i vraća nas u ozračje Božića, topline božanske i ljudske.  Mudraci dolaze iz daleka i traže informacije o novorođenom djetetu i doista svako bi od  nas mogao dati im korisne informacije, ali je potrebno nešto drugo",  kazao je nadbiskup i dodao kako nam  je danas  potrebno primiti od njih  želju za traženjem, taj žar želje susreta s Gospodinom. "I mi upravo to želimo  koristeći njihovo traženje,  priključiti se njima da se i mi sretnemo,  poklonimo  novorođenom Bogu ",  kazao je na početku propovijedi nadbiskup Barišić.
U prigodnoj homiliji nadbiskup je izrekao nekoliko bitnih činjenica kojih se spominjemo uz svetkovinu Bogojavljenja.  "U bilo kojem vremenu ili kulturi živio, Bog je stavio u čovjeka želju da ga traži. To je univerzalna želja traženja svoga izvora",  kazao  je nadbiskup i dodao kako smo i mi  sami želja Božja. "Gledamo u tom svijetu fenomene, pojave, događaje i želimo ići dublje, no što je pozadina i  bit svega, bit koja sve to određuje?", zapitao se nadbiskup i  napomenuo kako i mudraci  koje spominje sv.Matej u evanđelju vođeni tom željom, traže smisao i  idu na svoj  put traganja. Svi tražimo jer smo svi u toj povezanosti sa svojim stvoriteljem, svojim Bogom. "I traže ljudi  u duhovnosti traže u  humanosti, umjetnosti, socijali , nema polja na kojem čovjek nije tragalac i gdje nije ta želja za traženjem  istine s tog izvora. Betlehemsko dijete jest univerzalni Božji dar, spasitelj za sve ljude , njegovo očitovanje Bogojavljenje slavimo danas , slavimo univerzalnost  traženja svoga spasitelja.  Betlehemsko dijete  je svijetlo svijeta i život  za kojim su tragali mudraci i za kojim i mi danas tragamo",  kazao je nadbiskup. " I Hrvatska je jedna poganska zemlja  u perspektivi mudraca, ali ušli smo i primili ovo svjetlo. Bili smo pogani,  ali što smo i tko smo danas i  je li ovo svijetlo rasvijetlilo naše odnose i naše živote? Jesmo li kršćani i koliko smo humani? Gdje je nestala ova zvijezda, ova svijetlost u našoj kulturi, našoj vjeri u našem gospodarstvu, u našoj politici, znanosti ?"  upitao je nadbiskup i dodao kako u ovom  svijetlu, djetetu bijaše život i to svjetlo bijaše život ljudima . On je izvor života i život je svijetlo . Pojasnio da ako nema  ovoga svijetla nema ni života. "Koliko u nama i između nas ima života , koliko smo osjetljivi jedni za druge u potrebi? Koliko vidimo drugoga kao svoga bližnjega? Koliko su potrebe drugih i potrebe moje? Koliko u nama ima ovoga žara, čežnje za ovim sijelom, životom?. U svome zaključku nadbiskup je kazao kako čovjek može biti zvijezda tolikima u njihovoj nemoći, tami, u beživotnosti,  izgubljenosti.  Naglasio je kolika je mudrost i bogatstvo u ovoj svetkovini,  poruci mudraca,  koje mi danas  prepoznajemo u samima sebi.  Na kraju  nadbiskup je pozvao da nas ništa ne otkloni  od traženja, odrastanja u ljudskosti, u vjeri, u traženju smisla, onog konačnog izvora od kojega smo i kojega smo pozvani svjedočiti  u tamama ovoga svijeta.
Pri završetku slavlja, nadbiskup je uputio čestitku svima koji slave Božić  po julijanskome kalendaru.
Za vrijeme euharistijskoga slavlja pjevanje je predvodio Mješoviti prvostolni zbor, pod ravnanjem  mo. Šime Marovića, uz orguljašku pratnju s. mo. Mirte Škopljanac Mačine.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...