Nadbiskup Barišić na blagdan Gospodinova krštenja u Solinu

Na blagdan Krštenja Gospodinova 11. siječnja splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je euharistijsko slavlje u crkvi Gospe od Otoka u Solinu. U propovijedi je nadbiskup rekao da samo na završetku božićnog vremena, ali ne i Božića jer Božić traje čitav životni vijek. "Povezani smo Božićem u jednom događaju koji trebamo pisati velikim slovom, a to je dan našega krštenja. Na taj dan ušli smo u dinamiku Božića, rađanja Boga u nama i lijepo je naći se na ovaj blagdan na Gospinu Otoku gdje se povijesno dogodio taj milosni susret naših pradjedova, tame sa svjetlom, grešnosti s milošću, zatvorenosti s ljubavlju Božjom", rekao je nadbiskup.



Podsjetio je kako je na ovom mjestu "počeo naš preporod, naš Božić i kako smo mi generacija u nizu stoljeća koja treba očitovati otajstvo Božića". Budući da se Božić nastavlja u nama nadbiskup je u propovijedi istaknuo "da bi trebalo zastati i zahvaliti Bogu na daru krštenja kojim smo postali djeca Božja, zapitati se gdje smo kršteni, tko nas je krstio, tko nam je bio kum i zahvaliti na daru krštenja". U nastavku propovijedi istaknuo je važnost krštenja koje nije samo obiteljski događaj nego je društveni, najvažniji događaj za povijest čovjeka i svijeta. Naša stvarnost u kojoj živimo podsjeća nas kako je puno krštenih, a malo vjernika napomenuo je nadbiskup i istaknuo razliku između pojma biti kršten i biti vjernik. "Biti vjernik znači živjeti kao sin ili kći, dijete Božje i biti prepoznat. Biti kršten može značiti samo priznanje krštenja, no ne dopustiti da mi to određuje život. Tako možemo imati više značenja odnosa prema svom krštenju", pojasnio je nadbiskup i istaknuo da nismo beznačajni i da su svako naše djelo i riječ važni i kako je "potrebno pokušati da se i na nama događa ono što se dogodilo na Isusu kod krštenja kad se nad njim raskrililo nebo". "Mi smo na zemlji, ali po krštenju imamo dva izvora. Jedan nam je izvor zemaljski, drugi nam je na nebu. Imamo oca i majku, ali po krštenju smo sinovi i kćeri, djeca Božja jer imamo korijen i u nebu, u Ocu nebeskom. Imamo mogućnost otvarati nebo ovdje na zemlji i živjeti s komadićem neba u svom životu, sredini", rekao je. Vjernike je pozvao da budu prepoznatljivi u ovom vremenu, da imaju dostojanstvo po kojem će se vidjeti da su djeca Božja, prostor utjelovljenja Boga gdje se događaju promjene, gdje se događa ljudskost, humanost i otvorenost neba prema zemlji.


Na kraju misnoga slavlja župnik don Ranko Vidović zahvalio je nadbiskupu Barišiću što je dolaskom i misnim slavljem koje je predvodio uzveličao proslavu blagdana Gospodinova krštenja.


Svečanom ozračju pridonio je svojim pjevanjem župni zbor Gospe od Otoka.


Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...