Župa Ploče proslavila blagdan svoje suzaštitnice - Majku Tereziju

U župi BDM Kraljice neba i zemlje u Pločama u ponedjeljak 5. rujna proslavljen je blagdan Majke Terezije - suzaštitnice župe. Misno slavlje, kojem je prethodilo klanjanje Presvetom Sakramentu predvodio je župnik don Senko Antunović u koncelebraciji  sužupnika don Ante Antunovića.

Govoreći o svetoj Majci Tereziji don Senko je u propovijedi između ostaloga rekao kako je Terezija posljednji put vidjela svoju majku kad ju je dopratila na kolodvor u Zagreb, zajedno sa sestrom, i više je nikad nije vidjela. Tada je imala 18 godina. „Ostavila je  svoju majku da bi postala majka cijeloga svijeta, majka svih onih koji čine i trude se činiti dobro. Majka Terezija je sveta, ali i mi možemo, i već idemo njezinim putem ako se trudimo u svom životu vršiti volju Božju, ako se držimo principa života, ako poštujemo život od začeća do prirodne smrti, ako nam je Isus Krist uvijek na prvom mjestu, ako ljubimo Crkvu iznad svega, ako se klanjamo i molimo - mi smo na tom putu! Mi imamo svoje specifičnosti, ali ja vjerujem da je Gospodin sviju nas pozvao po sakramentu krštenja da budemo svjetiljka, ponajprije za sebe ali i za druge!“, pojasnio je don Senko…

Zahvaljujući pozivu, odnosno  njezinom odzivu,  kojeg je njoj Isus uputio, Majka Terezija je za vrijeme svoga života, a i danas to čini, upalila tolika srca - i mnogi su se odazvali pozivu u  redovništvu, bilo ženskom ili muškom.

U crkvi Kraljice neba i zemlje je kip Majke Terezije iz Rima u prirodnoj veličini a u moćniku svete Terezije je kosa. Moćnik sam po sebi ne može učiniti ništa, kazao je don Senko, dodavši kako njezine moći ništa ne mogu učiniti bez naše vjere;  bitno je srcem vjerovati i moliti Majku Tereziju da nas zagovara, jer njezine molitve pred licem Gospodina budu uslišane.        

Za suzaštitnicu župe Ploče - Majku Tereziju, izabrali su, jer je o. Ante Gabrić svećenik Isusovac koji je iz Metkovića otišao u Indiju i koji je cijeli svoj život surađivao s Majkom Terezijom, bio njezin ispovjednik, svećenik, koji se u potpunosti predao Isusu kao i sveta Terezija. Gdje je god bio na župi, tu su bile i časne sestre, gdje god je putovao, i po Hrvatskoj i drugim zemljama putovali su zajedno. I to je ta poveznica, on na izvoru a mi na ušću; molimo zagovor Svetice - da on, koji je Sluga Božji, uskoro bude proglašen blaženim i svetim. Povežimo ovaj dio domovine Hrvatske po kojem su hodali sveci - sveta Majka Terezija i Sluga Božji o. Ante Gabrić, zaključio je don Senko.

Na dan proglašenja svetom Majke Terezije , u nedjelju 4. rujna slavljene su dvije mise zahvalnice. Župa Ploče za proslavu suzaštitnice župe pripravljala se trodnevnom duhovnom obnovom koju je predvodio o. Marko Glogović, provincijal reda Pavlina  u Hrvatskoj, voditelj pavlinskog apostolata za život. Kao što je Majka Terezija bila povezana sa Metkovcem o. Antom Gabrićem tako je ova duhovna obnova povezala i Metković a i vjernike drugih okolnih župa koji su nazočili ovom susretu, al još jako bitno - što je veliki broj pristupio sakramentu pomirenja, na što je pater Marko stavljao poseban naglasak.

Tjelesni smo, materijalni, nemamo čvrstu vjeru; Majka Terezija s vjerom u Gospodina osnovala je stotine kuća, bolnica, samostana, sirotišta, jer je imala vjeru, pouzdanje u Gospodina - zato je to i mogla. „Duhovna smo bića, trebamo duhovnu hranu, zato imamo trodnevnice, nezadovoljni smo i zato tražimo, zato neki u traženju idu na kriva mjesta, završavaju u magiji, u okultnom,u energijama, zato su nesretni“, pojasnio je brojnim vjernicima o. Marko. Pri tome se između ostalog zapitao - kako može biti zadovoljan čovjek koji se šest puta ženio, koji je platio deset abortusa svojoj djevojci,ženi,kako može biti sretan čovjek koji ima brdo zlata al nema ga s kime podijeliti, ne vidi dalje od toga, grčevito se bori dan i noć u nesanicama, psorijazama, alergijama da to zlato zadrži.

„Isus nam želi dati puninu života, a to može dobiti samo onaj koji to želi,“naglasio je. Govoreći o ukazanjima Majke Božje u Fatimi, čiju stotu obljetnicu slavimo naredne godine, a i drugih ukazanja - istaknuo je ukazanje u Amsterdamu, Mađarskoj, te u Međugorje, u koje, kako je rekao, neki vjeruju.

U Amsterdamu se Gospa ukazivala od 1945. do 1959. g. kao „Majka svih naroda“, i rekla da je došla jer je ljudi nisu poslušali u Fatimi i da je to produbljenje onoga što se dogodilo u Fatimi. U Mađarskoj je također vidjelici predala Plamen Ljubavi svog Bezgrešnog Srca i isto rekla - nisu poslušali!…

Na slici „Majke svih naroda“ Gospa stoji na zemljinoj kugli, obasjana Božjom svjetlošću, ispred Križa svojega Sina Otkupitelja. Iz Marijinih ruku izlaze tri zrake - milost, otkupljenje i mir, koje može podariti  onima koji ju zazivaju kao Zagovornicu. Okružena je stadom ovaca koje predstavljaju narode cijeloga svijeta koji neće imati mira dok svoj pogled ne podignu prema Križu - središtu svijeta.

Ono što je jako važno, rekao je o. Marko, svaka milost dolazi kroz Majčine ruke. Ranjen čovjek, čije rane nisu iscijeljene kroz  sakrament ispovijedi, krvi i tijelom Kristovim, nastavlja ranjavati sve oko sebe, naglasio je pater Marko.  Vjernicima je pojasnio da Isus čovjeku želi dati puninu života, samo tko to želi!!! Svjedočio  je i o onima koji su nazočili na prethodnoj duhovnoj obnovi u Pločama i doživjeli velike milosti. Poseban ton, lijepo svjedočanstvo imao je mladi bračni par - Tomislav i Ivana koji su svjedočili o Božjem milosrđu u njihovim životima i predbračnoj čistoći u  njihovoj trogodišnjoj vezi. 

Tijekom duhovne obnove prikupljani su prilozi za život, a nazočni su mogli kupiti knjige, između ostalih „Grešnicima ulaz dopušten“ prema istinitim događajima, koju je napisao o. Marko. Susretu je nazočila i s. Svjetlana Rezo te su se u ponudi našle i njezine vrijedne i nadahnute knjige i knjižice.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...