Posveta oltara i blagoslov crkve Sv. Filipa i Jakova u Potravlju

Predvodeći svečano euharistijsko slavlje, u subotu 8. listopada, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić posvetio je oltar i blagoslovio župnu crkvu Sv. Filipa i Jakova u Potravlju. Ova drevna župa, koja obuhvaća tri sela: Potravlje, Maljkovo i Satrić, ustanovljena je davne 1667. godine, no nigdje nije pronađena zabilješka da je Crkva posvećena. 

Svečanosti posvete župne crkve pridonijela je proslava Dana neovisnosti Republike Hrvatske, ali na poseban načini i proslava blagdana Gospe Potravske koju žitelji ovog pitomog i pobožnog mjesta štuju još od 1727. godine, kada je njena slika darovana župi.

Na proslavi se okupio velik broj Potravljana i njihovih gostiju, a misno slavlje pjesmom je animirao župni zbor. U koncelebraciji je bilo nekoliko svećenika, predvođenih župnikom fra Stankom Doturom i dekanom Cetinskog dekanata don Stipom Ljubasom.

„Ovaj događaj posvete oltara i crkve podsjeća nas na naše temelje i našu povijest. Današnje slavlje povezuje generacije vjernika koji u ovuda koračali prije nas, kao i nas koji smo trenutno hodočasnici na zemlji. Ovo je radost sviju nas i zato želimo da ovaj događaj bude upisan, ne samo u arhiv ove župe, već i u naša srca“, rekao je mons. Barišić u uvodu pozdravivši sve okupljene. Misno slavlje započelo je blagoslovom vode i škropljenjem nazočnoga puka Božjega u znak obnove krštenja.

P2090496U prigodnoj homiliji nadbiskup Barišić govorio je o važnosti Crkve za povijest Potravlja i za život svakog vjernika. „Crkva je posebno mjesto-znak Božje prisutnosti među nama. Ona povezuje Nebo i naša srca. Ovdje se rađaju naše molitve i zahvale. Koliko je samo molitva vaših djedova i baka upisano u ovaj kamen? Koliko li je samo Božje milosti izliveno u njihove duše i živote. Taj odnos je na svoj način godinama posvećivao ovaj prostor i vjerujem da su oni danas radosni i ponosni na vas što nastavljate održavati i živjeti ono što je i njima bilo sveto“, istaknuo je i naglasio da je svatko od nas hram Božji, još važniji od hrama kojeg u kamenu podižemo Bogu. Stoga je pozvao okupljene vjernike da paze kako grade sveti hram svoga tijela i svoga života, kojemu temelj treba biti Krist.

Nadbiskup je kazao da nas posveta Crkve mora podsjetiti na svoj odnos sa Stvoriteljem i sa bližnjima. Upozorio je da od mnoštva stvari i vlastite grešnosti zanemarujemo Gospodina. Također, da živimo u vremenu kada imamo sve, i brza auta, i brze telefonske i internetske veze, a nikada nismo bili udaljeniji jedni od drugih. „Upravo u crkvi, kada se okupljamo na misnom slavlju, otvara nam se prostor za susret s Bogom i bližnjima. Ovaj prostor želi nas osloboditi i podsjetiti da je naš život određen odnosima ljubavi“. Mons. Barišić je zaželio da posveta župne crkve bude proročki događaj za Potravljane i sve vjernike, koji će nam pomoći da budemo bolji ljudi i vjernici.

Nakon homilije uslijedio je središnji dio posvete oltara. Nadbiskup je izmolio posvetnu molitvu, pomazao svetim uljem oltar i obavio obred kađenja oltara i crkve te upalio svijeće koje su znak Krista „svjetla na prosvjetljenje naroda".

Župnik fra Stanko zahvalio je Ocu nadbiskupu i braći svećenicima na prisutnosti, a posebnu zahvalu uputio je svojim župljanima i svima koji su na bilo koji način pomogli pri obnovi crkve. Također, podsjetio je na važnost crkve kao građevine za duhovni rast vjernika.  

Povijesni zapisi svjedoče da je na mjestu današnje župne crkve 1709. god. postojala mala drvena crkvica pokrivena šimlama. Nova crkva je sagrađena na mjestu stare 1774. godine. Više je puta popravljana, a temeljitije je obnovljena g. 1970.-71. Tom je prigodom uklonjen atrij ispred crkve, a dva su prozorčića uz vrata zatvorena, izgrađeno je betonsko pjevalište, podignut prezbiterij a stara sakristija spojena s prezbiterijem. Na dnu apside premješten je kameni oltar sa slikom sv. Filipa i Jakova. Ta je slika kopija (ak. slikar Bruno Bulić) stare barokne slike koja se nalazi u sinjskom samostanu. Kod oltara, ispod triumflanog luka je krstionica koju je izradio klesar Ante Ušljebrka. Uz triumfalni su luk dvije niše. U jednoj je kip Gospe od zdravlja, a u drugoj sv. Ante. U crkvenoj lađi je kip sv. Blaža i slika sv. Jure (XVIII. st.). Brončane postaje Križnog puta izradio je 1976. god. ak. kipar Ante Starčević koje su tijekom Domovinskog rata dijelom oštećene ili potpuno uništene. On je izradio i križ koji je postavljen po sredini trijumflanog luka. Uz apsidu je g. 1972. sagrađena mala sakristija. Crkva je dosta stradala za vrijeme Domovinskog rata, oštećen joj je ili uništen sav inventar. Njena temeljita obnova započeta je 1998. god. donacijama biskupije Gubbija, općine Hrvace i župljana.   

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...