Nadbiskup Barišić krstio šesto dijete u obitelji Kosor

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je misno slavlje u nedjelju, 6. studenoga u župi Bezgrješnog Srca Marijina na splitskim Škrapama, za vrijeme kojega je krstio malenoga Jonatana, šesto dijete u obitelji Kosor i malenu Anamariju, drugo dijete u obitelji Lovric.

Lucijan i Adrijana Kosor uz malenoga Jonatana imaju još četiri sina: Luku, Mihaela, Karla i Sebastiana te jednu kćerkicu Teodoru. Kumovi malenoga Jonatana su: Marija i Davor Šošić. Katica i Robert Lovric uz malenu Anamariju imaju i još jednu kćerku Leu. Anamarijini krsni kumovi su: Vesna i Marko Vukušić.

Na početku misnoga slavlja, pozdravivši roditelje, rodbinu i kumove krštenika, župnoga vikara don Tonija Šinkovića, župljane te sve brojne okupljene vjernike, nadbiskup je kazao kako je došao iskazati potporu obitelji s brojnom djecom te po sakramentu krštenja povjeriti mlado biće Božjoj ljubavi. Krštenjem ova djeca postaju članovi naše Crkve, velike obitelji. Prigoda je to da se sjetimo i mi svoga krštenja i obnovimo svoja krsna obećanja, kazao je nadbiskup Barišić. U svojoj je propovijedi nadbiskup govorio o smislu krštenja, o ulozi roditelja i kumova, ali i o uskrsnoj radosti i nadi koja krijepi one koji u uskrsnuće vjeruju. Krštenjem se ucjepljujemo u Isusov život, u njegovu muku, smrt i uskrsnuće. Vjerujući u uskrsnuće prepuštamo se s pouzdanjem Božjoj milosti. Međutim, mnogo je danas onih koji u uskrsnuće ne vjeruju nego vele da je najvažnije biti dobar ili pak' da je svejedno biti dobar ili zao jer „sve je crna zemlja“. Takve misli isključuju onu ključnu nadu koju imamo vjerujući u Isusovo i naše uskrsnuće. U tom je surječju mons. Barišić kazao da roditelji polažu nadu u svoju djecu, ali i djeca u svoje roditelje.

„Podignuti djecu nikada nije bilo lako a osobito ne danas. Potrebno je puno ljubavi, strpljenja, pažnje za njih i njihove probleme, znati im uputiti pravu riječ i dati pravi primjer i svjedočanstvo života. Roditeljstvo uključuje brojne uloge i zato ste vi, očevi i majke, svojevrsne enciklopedije“, istaknuo je nadbiskup. Imamo mnogo mladih obitelji koje se ne boje života, žele ga primiti, ugraditi u svoju obitelj, u Crkvu i svoj narod. Budućnost se upravo gradi na tom putu, naglasio je nadbiskup dodavši da će njihova djeca sutra biti odvjetnici, profesori, liječnici, dobri ekonomisti i političari, dobri i pošteni ljudi. Tim obiteljima treba više od ičega ljudskog uvažavanja i ohrabrenja. U svjetlu nekadašnjeg predmeta u školama: „Priroda i društvo“ kazao je slikovito da lijepa priroda bez društva postaje „nacionalni park“. „Hrvatska je lijepa zemlja bogata prirodnim ljepotama, ali još više nam je potrebno društvo kako ne bi postala nacionalni park u kojemu se ne gradi i ne žive ljudi nego samo žive životinje i biljke. Vjerujem da se to neće dogoditi i da će život i nada pobijediti“, poručio je nadbiskup Barišić zahvalivši obitelji Kosor i Lovric što su otvoreni životu, što rađaju i odgajaju svoju djecu u kršćanskoj vjeri, jer su takve obitelji zalog dobre budućnosti naše domovine.

Na kraju misnoga slavlja riječ zahvale uputio je župni vikar Šinković. Prenio je, između ostaloga, pozdrave župnika don Pave Piplice koji zbog zdravstvenih razloga nije mogao sudjelovati u slavlju. Potom je nadbiskup uz riječi ohrabrenja obiteljima krštenika uručio prigodni dar. Već duži niz godina splitsko-makarski nadbiskup svoju podršku obiteljima s četvero i više djece izražava i prigodnim darom (čestitkom, knjigom i novčanim iznosom). Kumovima i roditeljima darovao je također i krunicu. Nakon mise, za vrijeme koje je pjevao župni mješoviti zbor, slavlje se nastavilo u obiteljskom ozračju.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na Gornjem Orahu u crkvi sv Marka uz nazočnost velikog broja vjernika proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika župe ...
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...