Proslavljen sv. Martin u Rudi

Župa sv. Martina biskupa – Ruda proslavila je svoga zaštitnika u petak, 11. studenoga misnim slavljem u župnoj crkvi sv. Martina u Rudi, koje je predvodio generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović. U koncelebraciji je bio dekan Cetinskoga dekanata don Stipe Ljubas, župnik don Marin Matijaca i desetak svećenika, među kojima i oni koji potječu iz župe Ruda, koja danas ima oko 900 žitelja.

Svečanost je započela molitvom litanija i procesijom s kipom sv. Martina oko crkve u kojoj su išli pjevači, ministranti, svećenici i brojni vjernici.

Pozdravivši nazočne i čestitavši im blagdan njihova zaštitnika sv. Martina mons. Vidović je prenio pozdrave i čestitke splitsko-makarskoga nadbiskupa Marina Barišića. Župljani Rude su početkom listopada ove godine hodočastili u svečev rodni grad Szombathely u Mađarskoj u povodu obilježavanja 1700. obljetnice rođenja sv. Martina biskupa. U tom je svjetlu mons. Vidović istaknuo da nije slučajna podudarnost obilježavanja 1700 godina od svečeva rođenja i slavlja Jubileja milosrđa, koji završava dva dana poslije blagdana sv. Martina. Sv. Martin bio je svetac milosrđa, svetac koji je primljeno Božje milosrđe prenosio drugima, a na poseban način siromasima, naglasio je mons. Vidović.

U svojoj je propovijedi podsjetio na životni put sv. Martina, od rimskoga vojnika do monaha, redovnika, biskupa i sveca. „Martin je bio svećenik i biskup na visini svoga poziva. Htio je uvesti reda, međutim, uvijek ima onih kojima red ne odgovara. Počeli su Martina klevetati, progoniti i podmetati mu njegovi sugrađani i političke vlasti pa i svećenici. Međutim, Martin je sve to nadvladao. I kaže crkvena Predaja da je on od prvih svetaca u Crkvi koji nije apostol ni mučenik“, naglasio je generalni vikar. Govoreći o Martinovom milosrđu ispričao je priču o tome kako je Martin prosjaka kojega je susreo na putu zaogrnuo svojim plaštem te mu se poslije, po pričama, Isus ukazao upravo zaogrnut tim plaštem. Poruka toga je da ono što činimo siromasima, onima na periferiji i na rubu društva činimo Isusu Kristu. On nas poziva da ga nasljedujemo u dobru i milosrđu, a taj poziv osjetio je Martin i sproveo u djelo. Na kraju je svoje propovijedi mons. Vidović progovorio o nadi koju nam odašilju sveci kazavši: „Slaveći  pojedine svece kao našu braću i sestre, kao ljude od krvi i mesa, nama kao vjernicima daje nadu da Gospodin misli na nas, da put spasenja nije rezerviran samo za neke nego da je svatko pozvan na put spasenja i na svetost. Crkva nije Crkva prošlih svetaca nego je ona zajednica svetih, a njih i danas ima među nama. Da Bog i u našem vremenu podiže svece svjedoči i činjenica proglašenja Majke Terezije svetom.“ Poručio je da nam sv. Martin, koji je primio i predao Božje milosrđe, bude ohrabrenje da se ne bojimo poći za Gospodinom na put spasenja, da se ne bojimo poći prema savršenstvu i davanju svoga života za druge jer je plod toga ljubav.

Na kraju misnoga slavlja, koje je svojim pjevanjem uzveličao župni mješoviti zbor pod vodstvom Jelene Projić, riječ zahvale uputio je župnik Matijaca, koji je u župi Ruda tri godine. Zahvalio je svima koji su pomogli i pomažu u obnovi župe, kako materijalno tako i duhovno. Prije godinu i pol dana posvećen je novi oltar u crkvi, a nedavno je postavljeno 12 novih vitraja i kupljene su nove elektronske orgulje. Nove klupe trebale bi stići do Božića. Pozvao je čelnike općine Otok da pripomognu uređenje crkvenog okoliša. Proslavi zaštitnika prethodila je trodnevnica koju su predvodili: fra Lukica Vojković, fra Neven Pavlinušić i don Ivan Urlić, a nastavila se tradicionalnom pučkom feštom.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...