Sv. Josip, zaštitnik očeva i Hrvatske, proslavljen u Trogiru

U župi Sv. Jakova apostola na Čiovu u Trogiru, 19. ožujka u crkvi sv. Josipa u kojoj se održava nedjeljom sv. misa za mlade, proslavljen je blagdan sv. Josipa. Ovom blagdanu prethodila je devetnica - odnosno duhovna priprava koju je predvodio župnik fra Matija Matošević. Svečano misno slavlje predvodio je fra Ivan Lelas - gvardijan samostana na otoku Krapnju ispred Brodarice uz suslavlje župnika fra Matije Matoševića i pratnju župnog zbora kojim ravna maestro Vinko Buble te nazočnost mnoštva obožavatelja sv. Josipa sa šireg trogirskog područja.

U propovijedi fra Ivan Lelas je napomenuo da je sv. Josip, uz Isusa i Mariju, neponovljiva osoba u povijesti našega spasenja. Onoga koga je Bog obećao kao našega Spasitelja, a proroci ga naviještali, Josip ga je na ruke primio pred ljudima i na svoje ime zapisao kao sina na ovoj zemlji. On ga je učio radu, prvim koracima i prvim riječima. Pred ljudima je Isus bio njegov, i za njega je on odgovarao. Kad je Isus počeo svoju misiju propovijedanja, ljudi su se čudili njegovoj mudrosti i čudesnoj sili kojom je čudesa činio, pa su se pitali: "Nije li to sin tesarov? Odakle mu ta mudrost?"

Otac nebeski, u toj nazaretskoj obitelji od tri člana, Josipa ne preskače. Bog njega stavlja na prvo mjesto, ispred Isusa i Marije. Po ovom se najbolje vidi što je Josip značio u očima Božjim i koje povjerenje je Bog imao u Josipa. Život svetog Josipa je opet nešto posebno. On je nekoliko puta u svom životu počinjao život iz ničega. Kao stolar prihvatio se skrbiti i brinuti skupa sa Blaženom Djevicom Marijom o Isusu. Sveti Josip, zaručnik je Marijin i Isusov hranitelj. Odlukom Hrvatskog sabora, 10. lipnja 1687. godine, proglašen je zaštitnikom hrvatskog naroda i Domovine. On je zaštitnik očeva. Josip je bio potomak iz Davidova kraljevskoga roda te je po njemu i Isus bio Davidov potomak. Sv. Josipa nazivaju i šutljivim svecem, jer evanđelja ne prenose niti jednu jedinu riječ koju je on izgovorio. Ali to ne umanjuje njegovu ulogu koju mu je Bog povjerio u djelu spašavanja čovjeka i u odgoju njegovog Sina. Stoga se za sv. Josipa može reći da je upoznao vrijednost šutnje i da nije bio čovjek velikih riječi,nego čovjek djela i rada. Upravo zato Crkva slavi sv. Josipa Radnika, 1. svibnja. Poniznost je bila najveća vrlina svetog Josipa, ugledajmo se u njega da bismo i mi bili veliki - zaključio je fra Ivan Lelas.

Prije blagoslova, župnik fra Matija Matošević se obratio nazočnima te zahvalio župnom zboru što je glazbom i pjevanjem izvrsno pratio misno slavlje, svima onima koji su uredili crkvu i okitili je cvijećem i onima koji su kip sv. Josipa u naručju s Isusom, namjestili na pravo mjesto u crkvi kako bi mu se vjernici mogli pomoliti, te na kraju zahvalio je gvardijanu fra Ivanu Lelasu sa Krapnja, rodom iz Vrlike na poticajnim riječima u propovijedi.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...