Šestanovac proslavio blagdan Gospe Fatimske

Nekoliko stotina vjernika i ove je godine, 13. svibnja, unatoč kiši nazočilo tradicionalnom ophodu s kipom Gospe Fatimske, nebeske čuvarice općine Šestanovac, a ujedno i zavjetnom danu brojnih hodočasnika iz susjednih župa.

Tako je bilo i ove godine. Već od ranog jutra započele su pripreme kako bi se na dostojanstven način proslavio mjesni blagdan. Sve je započelo procesijom s kipom Gospe Fatimske koji bio obasut ružinim laticama, a brojna kolona vjernika u tišini i molitvi spuštala se prema kapelici šestanovačke zaštitnice.

Iako je bio radni dan, a vrijeme prevrtljivo, kiša je malo padala pa prestajala, ljudi je bilo kao i prijašnjih godina. Došli su od svuda jer općinu Šestanovac čine čak tri župske zajednice Žeževica, Grabovac i Katuni-Kreševo.

Svečanu euharistiju uz koncelebraciju nekoliko svećenika koji svoje korijene vuku iz tog zabiokovskog kraja, predvodio je i propovijedao don Jure Vrdoljak. U svojoj homiliji govorio je o važnosti molitve prema Gospi koja uslišava molitve skromnih i poniznih, istih onakvih dječjih srdaca kojima se ukazala u Fatimi. U popodnevnim satima održan je i tradicionalni blagoslov djece.

Ove godine osim brojnih vjernika, proslavi u čast Gospe Fatimske nazočio je i veliki broj gostiju. Uglavnom onih iz političkog života. Pa je tako uz načelnike i gradonačelnike susjednih općina i gradova na svečanoj sjednici Općinskog vijeća nazočila delegacija iz Tomislavgrada i općine Rakovica. Razlog posjeta ovih potonji veže se za Petra Vrdoljaka, čovjeka koji vuče korijene iz šestanovačkog kraja, a koji je zajedno sa Eugenom Kvaternikom sudjelovao u poznatom Rakovačkom ustanku protiv Austro-Ugarske Monarhije.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na Gornjem Orahu u crkvi sv Marka uz nazočnost velikog broja vjernika proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika župe ...
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...