Svetkovina svetog Leopolda u Karakašici

Na četvrtu uskrsnu nedjelju i Nedjelju Dobrog Pastira, 12. svibnja 2019., održana je središnja proslava blagdana svetog Leopolda Bogdana Mandića, zaštitnika vjernika Karakašice i Donjeg Suhača, koja se i ove godine poklopila s proslavom Majčinog dana.

Proslava je započela pripravom u trodnevnici koju su predvodili fra Toni Šimunović, fra Lukica Vojković i fra Antonio Mravak.

Svečanom misnom slavlju prethodila je procesija mnoštva vjernika kao i štovatelja svetog Leopolda iz drugih župa, uveličana kipom našeg sveca kojeg su oko crkve nosili muškarci, na čelu s križonošom i stjegonošama, našim ministrantima . U svečanom hodu oko crkve svećenike su pratili ovogodišnji prvopričesnici. Hodočasnici su ispred kipa svetog Leopolda pjevali Gospine litanije, a koračajući tiho po rosnoj travi litanije Svih svetih.

Misno slavlje je predvodio fra Ivica Udovičić , prefekt u Sjemeništu u Sinju , uz koncelebraciju fra Ivana Norca-Kljaje i domaćina fra Frane Pupića-Bakrača. Radosti misnog slavlja doprinio je i župni zbor kojim je ravnao Ilija Knežević, maturant Franjevačke klasične gimnazije u Sinju.

U svojoj homiliji, na spomendan svetog Leopolda i Nedjelju Dobrog Pastira, fra Ivica je govorio o primjeru života svetog Leopolda , o milosrdnoj ljubavi njegovoj za čovjeka , kao poticaju za život svih nas, posebno onih koji su pozvani biti pastiri i služiti svom stadu. "Čovjek je plod Božje ljubavi i Bog želi sretnog čovjeka, koji ne traži sreću na pogrešnim mjestima i na pogrešan način. Što više tragamo za srećom, to nam više izmiče, što smo više okrenuti sebi to smo dalje od smisla, od spasa. Upadamo u zamku traženja prava, samo za sebe. Samo u susretu s drugim čovjekom, s pruženom rukom nade onomu u potrebi , čovjek se može ostvariti, istinski biti sretan, ovdje i u vječnosti", istaknuo je i pojasnio da nema boljih i lošijih vremena već nas Bog i kroz život svetog Leopolda, iako krhka tijela, ali gorostasa duhom i zaštitnika milosrđa, poziva na služenje. "Izgarajući za potrebe drugoga u Kristu, nećemo izgubiti život. Zadobit ćemo ga, po uzoru na svetog Leopolda, u poniznosti i milosrdnoj ljubavi. Naš spas je u Isusu, jedini je koji ne vara čovjeka. Neka nas po zagovoru svetog Leopolda oslobodi okova sebičnosti i dade odvažnosti i hrabrosti za sjetvu milosrđa koja jedino može uroditi plodom vječne radosti. Sjedeći u kutu kraj Sakristije upijala sam te riječi te sam ih na svoj način prenijela, dok su mi sjećanja navirala na protekle proslave blagdana svetog Leopolda u našoj Karakašici", naglasio je i prisjetio da već 35 godina u njihovoj crkvi časte i slave svetog, a prethodnih 5 godina blaženog Leopolda. homiliju je završio riječima: "Duša pamti sve Dobre Pastire naše crkve i naselja. Umrlima Bog bio milostiv, a onima na ovozemnom putu sveti Leopold neka providi ljubav djelotvornu i plodove pastirskog poslanja".

Na koncu misnog slavlja fra Frano je zahvalio svima i poželio radostan nastavak proslave našeg blagdana u obiteljima.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na Gornjem Orahu u crkvi sv Marka uz nazočnost velikog broja vjernika proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika župe ...
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...