U splitskoj crkvi sv. Frane na Obali proslavljena svetkovina sv. Ante

Svetkovina sv. Antuna Padovanskog svečano je proslavljena u splitskoj crkvi sv. Frane na Obali (župa sv. Stjepana pod Borovima – Meje) u četvrtak 13. lipnja. Središnje euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić uz koncelebraciju dekana Katedralnog dekanata don Tomislava Ćubelića, župnika župe sv. Stjepana pod Borovima i gvardijana samostana sv. Frane na Obali fra Martina Jakovića i ostalih svećenika. Euharistijsko slavlje svojim je pjevanjem obogatio samostanski zbor sv. Frane.

„Sveti Antun je bio znamenit propovjednik i zaštitnik u nevoljama. Svojim životom je svjedočio za istinu koju je uvijek povezivao s ljubavlju prema Bogu i čovjeku. Iako je imao kratak životni vijek, ostavio je duboki trag u povijesti zahvaljujući autentičnosti kršćanskog života“, rekao je mons. Barišić u uvodnom dijelu homilije.

Osvrćući se na svečeve intelektualne sposobnosti, naglasio je kako je „znao da znanje bez ljubavi nije dovoljno za autentičan odnos prema Bogu, čovjeku i svemu stvorenom“. Pojasnio je kako današnji kršćani mogu od sv. Ante puno naučiti o poniznosti i nasljedovanju Isusa Krista. „Sv. Ante je ozbiljno shvatio Isusov poziv upućen svima nama te je odlučno krenuo propovijedati Radosnu vijest svojim suvremenicima. Želio je svakom čovjeku donijeti Radosnu vijest spasenja koju je Bog objavio u Isusu Kristu. Zbog njegove poniznosti, Bog ga je učinio velikim propovjednikom. Prije svega, bio je propovjednik svojim životom, svjestan činjenice da sva mudrost dolazi od Gospodina“.

Istaknuo je kako živimo u svijetu mnogobrojnih bolesti i iskušenja koje se može nadvladati samo autentičnim naviještajem Božje riječi. „Zlo danas koristi sva moguća sredstva u želji da uništi čovjeka, susrećemo ga kroz svijet medija, portala, lažnih informacija i učitelja. Kako bi čovjek nadvladao sve otrove suvremenog svijeta, potrebno je Boga priznati Bogom i pustiti ga u život. Gospodin treba imati privilegirano mjesto u našim planovima, odnosima i obiteljima“.

U nastavku, mons. Barišić je naglasio kako veličina sv. Ante nije samo u njegovu obraćenju prema Bogu, nego i u približavanju prema čovjeku. „Potpuno obraćenje je moguće samo ondje gdje smo se spremni susresti s problemima i bolestima brata čovjeka. Sv. Ante nas svojim životom uči kako ne možemo govoriti o evanđelju, ako smo istovremeno gluhi za potrebe svojih bližnjih. S druge strane, bližnjima je moguće služiti samo ukoliko riječ Božja odzvanja u našim srcima“. Zaključujući, poželio je svima da po uzoru na sv. Antu otvore svoja srca istini i ljubavi, dopuštajući Bogu da oblikuje njihove odnose, obitelji i svakodnevni život.

Na kraju euharistijskog slavlja, župnik i gvardijan fra Martin Jaković zahvalio je nadbiskupu Barišiću na poticajnim i očinskim riječima te svima koji su svojim radom doprinijeli proslavi župne svetkovine.

Župa se za proslavu svetkovine pripremala trodnevnicom koju su predvodili fra Bernardin Filinić, fra Martin Jaković i fra Damjan Glavaš.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na Gornjem Orahu u crkvi sv Marka uz nazočnost velikog broja vjernika proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika župe ...
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...