U Satriću blagoslovljena obnovljena crkva Presvetog Imena Isusova

Blagdan sv. Petra i Pavla, 28. lipnja, svečano je proslavljen u Satriću. Naime, povodom završetka radova na uređenju crkve Presvetog Imena Isusova i obilježavanja 80. obljetnice od kada je crkva izgrađena, monsinjor Jure Bogdan, vojni ordinarij u RH blagoslovio obnovljenu crkvu i predvodio misno slavlje.

U svečanoj procesiji sudjelovali su Satrićani koji žive u mjestu, oni koji su rodom iz ovog kraja, a sada su u drugim mjestima diljem Hrvatske, žitelji iz ostalih mjesta cetinskog kraja, dožupan splitsko-dalmatinski Luka Brčić, donačelnik Hrvaca Jakov Titlić, splitska dogradonačelnica Jelena Hrgović Tomaš koja je rodom iz Satrića te ostale osobe iz javnog, kulturnog i društvenog života.

U svojoj propovijedi monsinjor Jure Bogdan čestitao je žiteljima Satrića na velikom trudu, radu i odricanju što su učinili za svoj kraj, svoju vjeru i crkvu.

„Ovo je znak da ste živa zajednica vjernika, kada ste se okupili u ovako velikom broju na ovoj svečanosti i kada ste lijepo uredili crkvu, oltar, tu su i nova zvona. Uredili ste Božju kuću gdje će se slaviti sveta otajstva’, kazao je mons. Bogdan podsjećajući i na činjenicu kako je ovo selo i sva ostala u ovom okruženju teško stradalo u Domovinskom ratu. Unatoč svemu, u selo se vratio život i vjera, a obnova ove crkve najbolji je dokaz za to“, istaknuo je mons. Jure Bogdan.

Zahvalu svima koji su na bilo koji način pomogli u ovom projektu, kao i biskupu Bogdanu koji je predvodio misno slavlje, uputio je fra Stanko Dotur župnik župe Sv.Filipa i Jakova, ističući kako sada nakon sedam godina provedenih u ovoj župi odlazi na drugu službu.

Podsjetimo, radovi na obnovi crkve otpočeli su pred Uskrs 2018. godine te je do sada obnovljeno krovište crkve, izgrađen novi zvonik, kupljena su dva nova zvona, provedena je elektrifikacija zvona, obojena je unutrašnjost crkve, izgrađen novi zid oko groblja, uređen okoliš oko crkve, ugrađen je novi razglas, tapecirane su klupe itd. Svi radovi provedeni su zahvaljujući donacijama stanovnika sela Satrića, donacijama župljana Župe Filipa i Jakova iz Potravlje, Općine Hrvace i Županije Splitsko-dalmatinske. Njima su u ime župljana, općinski vijećnik Stanko Hrgović i Slavko Cvitković, predsjednik Udruge za očuvanje baštine Ime Isusovo, dodijelili prigodne zahvalnice.

U ime mještana Satrića biskupa Juru Bogdana pozdravio je Denis Soldić, a Satrićani su vojnom ordinariju poklonili maketu crkve Presvetog Imena Isusova, rad u kamenu autora Ante Lapića.

Uz monsinjora Bogdana i župnika fra Stanka Dotura u svečanoj euharistiji sudjelovali su fra Pavao Vučković i fra Jure Hrgović, a tijekom mise pjevao je župski zbor pod vodstvom prof. Marije Župić. U prigodnom kulturno-zabavnom programu nastupila je ženska klapa Besida s Klisa.

Običaje, ojkalice i rere okupljenima svojim nastupom kazivali su članovi KUD-a Komaštre iz Ogorja, reraške skupine iz Potravlja i Satrića i na kraju večeri band Bomba iz Solina. Za sve koji su došli na ovo slavlje, njih 300-tinjak, domaćin je priredio besplatnu gastronomsku ponudu.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na Gornjem Orahu u crkvi sv Marka uz nazočnost velikog broja vjernika proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika župe ...
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...