Proslava Gospe od Karmela u Runovićima

Blagdan Gospe od Karmela, zaštitnice župe župljani Runovića svečano su slavili slaveći 150. obljetnicu izgradnje župne crkve i 120. obljetnicu njezine posvete.

Sv. misu u 8 sati slavio je i propovijedao župnik fra Mladen. Crkva je bila ispunjena župljanima te hodočasnicima iz okolnih župa. Fra Mladen je u propovijedi istaknuo da danas Bl. Djevicu Mariju molimo za naš hrvatski narod, za našu djecu i mlade. Djevica Marija nam je primjer kako po riječi Božjoj treba ustrajno živjeti što je preduvjet našega opstanka. Preko sv. mise pjevanje je na orguljama pratila s. Ana Jukić.

U 10.30 sati procesiju sa Gospinim kipom te sv. misno slavlje u dvorištu crkve predvodio je fra Kristijan Stipanović, imotski župnik, gvardijan i dekan. Gospin kip u procesiji nosili su srednjoškolci – Ante Buljan, Mate Ljubičić, Duje Ljubičić i Marin Ždero. Uz o. fra Kristijana u slavlju sv. mise suslavili su župnik fra Mladen Prolić, runovićki fratri – fra Marko Babić, fra Nedjeljko Jukić i fra Marko Bitanga, nekadašnji župnik - fra Eugen Poljak, fra Jakov Udovičić, fra Zoran Jonjić, fra Denis Šimunović, budući  župnik - fra Ivica Omazić i don Vlade Mikrut. U slavlju sv. mise posluživali su franjevački bogoslovi iz Splita fra Ivan Novaković, fra Marko Pudar i fra Stipe Buljan.

Propovjednik o. fra Kristijan istaknuo je nazočnim vjernicima misao Sv. Ljudevita Grigniona da žive zajedno s Marijom. Ona je najednostavniji put do Krista Gospodina. Pozvao je vjernike da Mariju nasljeduju u njezinoj vjeri, poniznosti i čistoći pred Gospodinom Bogom. Podsjetio je vjernike da nema prave vjere bez redovitog primanja sv. sakramenata i sudjelovanja u sv. misi.

Na misi se okupio veliki broj Runovićana, domaćih župljana te onih koji su došli iz raznih krajeva Lijepe naše i svijeta.

Na kraju sv. mise riječ zahvale izrekao je župnik fra Mladen te podsjetio da ove godine slavimo 100. obljetnicu izgradnje župne crkve Gospe od Karmela te 120. obljetnicu njezine posvete. Crkvu je sa župljanima podigao župnik fra Ivan Glibota stariji. Prije sadašnje crkve bila je prethodna crkva na sredini groblja. Župnik se zahvalio svećenicma koji su predvodili trodnevnicu, fra Josipu Sušiću, župniku Vinjana te fra Jakovu Udovičiću, župnom vikaru u Vinjanima, te ispovjednicima u trodnevnici i nas sam blagdan, fra Frani Laci, fra Marku Babiću, fra Zoranu Jonjiću, don Petru Čondiću, fra Josipu Sušiću i fra Jakovu Udovičiću. Preko sv. mise pjevao je mješoviti župni zbor pod vodstvom gđe. Marije Biočić, voditeljice.

Večernju sv. misu u 19 sati slavio je i propovijedao don Mate Munitić, župnik Krstatica. I preko večerenje sv. mise crkva je bila prepuna vjernika. U propovijedi je don Mate podsjetio nazočne vjernike na kršćanski odgoj djece, zatim na primjer roditelja njihovoj djeci i mladima, u čemu je primjer Marija, naša suputnica, ona koja je kao supatnica stajala pod križem svoga Sina. Ona nam u našim problemima i mukama pruža pomoć.

Blagdanu Gospe od Karmela prethodila je trodnevnica. Prvi dan trodnevnice, u subotu 13. srpnja u 18.30 sati bila je molitva Gospina ruzarija, te u 19 sati sv. misa koju je slavio i propovijedao fra Josip Sušić, župnik Vinjana. U propovijedi je rekao kako je runovićka župna crkva poput brda Karmela u koju, kad ulazimo, uspinjemo se na njega. Marija nas vodi do vrha duhovnog Karmela, do svoga sina, Krista Gospodina. Ona nam donosi mir, utjehu i smisao što nam nitko drugi ne može dati.

Drugi dan trodnevnice, u nedjelju 14. srpnja slavljene su sv. mise u 8.30 sati te u 10.30 sati. Župnik fra Mladen, polazeći od evanđeoskog teksta (Lk 10, 25 – 37), rekao je kako naše služenje Gospodinu Bogu i sudjelovanje u bogoslužju treba prelaziti u ljubav prema našim bližnjima, posebno prema onima koji su potrebni naše pomoći i pažnje.

Treći dan trodevnice, u ponedjeljak 15. srpnja, kada se u župi slavi Svetkovina posvete župne crkve, u 18 sati bila je ispovijed za župljane pred blagdan Gospe od Karmela, a zatim u 18.30 sati molitva Gospina ruzarija. U 19 sati sv. misu slavio je i propovijedao fra Jakov Udovičić, župni vikar u Vinjanima, a suslavili su župnik fra Mladen i fra Marko Babić. Propovjednik je u uvodu u sv. misu podsjetio sabrane vjernike da su i oni živi hramovi Božji. U propvijedi se upitao kako biti svet u današnje vrijeme. Ipak, zaključio je fra Jakov da smo pozvani kao vjernici, živi hramovi Božji biti sveti.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na Gornjem Orahu u crkvi sv Marka uz nazočnost velikog broja vjernika proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika župe ...
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...