Proslava sv. Mihovila u Trilju

Procesijom i svečanom svetom misom, koju je predvodio dr. sc. don Ivan Bodrožić, profesor na KBF – u Sveučilišta u Splitu, u Trilju je održana završna proslava blagdana svetoga Mihovila Arkanđela, nebeskog zaštitnika Trilja, koji se ujedno slavi i kao Dan Grada.

Ovogodišnji križonoša bio je Ante Galić – otac osmero djece koja su bila u njegovoj pratnji tijekom svečane procesije.

U svečanom misnom slavlju, uz mnoštvo vjernika s triljskog područja te s područja Dalmacije i BiH, sudjelovale su osobe iz javnog, društvenog i kulturnog života, među kojima su bili predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, saborski zastupnici Petar Škorić, Ante Babić, Davor Lončar, Miro Bulj, Goran Dodig, dožupan Ante Šošić, alkarski vojvoda Boško Ramljak, čelništvo Grada Trilja na čelu sa saborskim zastupnikom i gradonačelnikom Ivanom Šipićem i predsjednicom Gradskog vijeća Ivanom Živaljić, predstavnici Hrvatske policije koja danas slavi svoj dan, načelnici i gradonačelnici susjednih općina i gradova predvođeni Kristinom Križanac i Dinkom Bošnjakom, obitelji poginulih hrvatskih branitelja, predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, časne sestre i drugi.

U procesiji ulicama Trilja kip svetog Mihovila nosili su policajci, vatrogasci, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, triljski gradski vijećnici, članovi kulturnih udruga, učenici te ostali vjernici. U svečanoj povorci u svojim živopisnim odorama sudjelovali su alkari i alkarski momci.

Uz don Ivana Bodrožića misnom slavlju koncelebrirali su župnik Župe Trilj i dekan Cetinskog dekanata don Stipe Ljubas, gvardijan Svetišta Gospe Sinjske fra Ante Čovo, fra Joško Kodžoman, don Anđelko Dukić – dobitnik ovogodišnje županijske nagrade za životno djelo, monsinjor Jakov Delić i don Ante Mateljan, voditelj vjerskog programa.

U prigodnoj propovijedi, govoreći o svetom Mihovilu kao simbolu poštenja i vjere, don Ivan Bodrožić je kazao kako je samo značenje imena svetog Mihovila „Nitko kao Bog“. Na taj način se treba živjeti vjerujući u Boga, u prvom redu treba se u vjeri u Boga živjeti ispravno i skrušeno. Don Ivan Bodrožić je istaknuo kako je ovaj triljski i cetinski kraj oduvijek krasilo viteštvo, a vitez među svetima je i sveti Mihovil.

Na kraju misnog slavlja zahvalu svima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji Mihovilskih dana i današnje mise uputio je dekan Cetinskog dekanata i triljski župnik don Stipe Ljubas.

Fotogalerija: Ferata i dalmacijadanas.hr

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...