Proslava Velike Gospe u Sinju bit će bez tradicionalne procesije

Gvardijan i upravitelj svetišta Gospe Sinjske u Sinju fra Ante Čovo potvrdio je Hrvatskome katoličkom radiju da će zbog epidemiološke situacije proslava Velike Gospe u sinjskom svetištu biti bez velike procesije.

„Brojni hodočasnici dolaze na Veliku Gospu u ovo najveće marijansko svetište u južnom dijelu Hrvatske. Zbog propisanih mjera koje su došle iz Stožera civilne zaštite odlučili smo dan zaštitnice grada Sinja, cetinskog kraja i odvjetnice hrvatskog naroda Čudotvorne Gospe Sinjske proslaviti bez tradicionalne velike procesije u kojoj inače sudjeluju tisuće ljudi“, rekao je gvardijan Čovo.

„Ove godine želimo smanjiti pritisak hodočasnika na određene mise, jer imamo tri velike mise, jednu uoči Velike Gospe i dvije na samu svetkovinu – prijepodnevnu i večernju, stoga smo povećali broj misa. Sve mise bit će na otvorenom u samostanskom dvorištu“, rekao je o. Čovo. Zamolio je sve koji će doći na Dane Velike Gospe u Sinj obaviti svoj zavjet Velikoj Gospi da se pridržavaju svih propisanih epidemioloških mjera, da se pričešćuju na ruke, da ne pružaju mir, da budu u društvu osoba iz vlastite obitelji i onih koje dobro poznaju. Ispovijedanje će biti na dva mjesta, u klaustru i u samostanskom dvorištu.

„Geslo ovogodišnje proslave je ‘Gospe, budi nam spas’, citat iz himne Gospi Sinjskoj, vjerujući da Nebeska Majka zaštitnica ne može ostati u zlatnoj izolaciji. Ona je uvijek s nama, prati nas, želi nam biti majka, zaštitnica i njezin blagi pogled svima će dati utjehu u ovim nesigurnim vremenima. Molim sve da u miru, razboritosti i odgovornosti proslave ovu svetkovinu. Svima na dobro došao blagdan Velike Gospe“, poručio je gvardijan Čovo.

Izrazio je nadu da će proslava Velike Gospe proći dobro i „da će nas štititi naša zaštitnica koja nas je štitila i kroz ovo vrijeme dosad, jer cetinski kraj je skoro neokrznut prošao ovom pandemijom“.

Dani Velike Gospe počinju u petak, 24. srpnja hodočašćem Hrvatske vojske, policije i branitelja.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
U subotu, 10. travnja, u večernjim satima, u novo izgrađenoj kapeli sv. Ivana Pavla II. u Slivnu proslavljen je ...
U župi sv. Josipa u Dugom Ratu svečano je proslavljena svetkovina sv. Josipa, zaštitnika župe i Općine Dugi Rat. Na ...
U Župi sv. Jakova apostola na Čiovu u Trogiru, u petak 19. ožujka proslavljena je svetkovina suzaštitnika župe – sv. ...
Župa sv. Josipa na splitskom Mertojaku svečano je 19. ožujka proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika misnim ...
Blagdan svetog Josipa župljani Svetih solinskih mučenika u Ninčevićima u Solinu ove su godine obilježili na uistinu ...
U filijalnoj crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića u Rudinama, župe sv. Petra ap. Kaštel Novi, u nedjelju 14. veljače ...
Župa sv. Ivana Krstitelja na Trsteniku u Splitu proslavila je suzaštitnika župe Bl. Alozija Stepinca u srijedu 10. ...
U župi Sv. Jakova apostola u Trogiru proslavljen je 2. veljače  2021., blagdan Gospe od 'mlika' – Kandelora ...