Svetkovina Srca Isusova u Makarskoj

U petak 11. lipnja u Župi sv. Marka u Makarskoj proslavljen je zavjetni blagdan Srca Isusova.  Svečanost je počela pjevanjem himna Srcu Isusovom, procesijom, a zatim svetom misom koju je predvodio mons. Pavao Banić, župnik svetoga Marka, uz koncelebraciju župnog vikara don Jure Lovrinčevića. Sliku su Presvetog Srca u procesiji nosili ovogodišnji krizmanici.

Don Pave je u svojoj propovijedi istaknuo važnost obdržavanja zavjeta te upozorio kako je kuga današnjeg vremena zanemarivanje moralnog, ali i normalnog življenja.  Svečanost je svojim pjevanjem uveličao katedralni zbor svetog Marka pod ravnanjem s. Kristijane Ajduković, a sve je završilo obnovom zavjeta pred Slikom.

Makaranima je ova svetkovina jako važna budući da se sjećaju svoga zavjeta iz 1815. godine. Tada su se, usred haranja kuge, zavjetovali pred slikom Srca Isusovog i pred namjesnikom makarskog biskupa Fabijana u katedrali svetog Marka. Obećali su Gospodinu da će se popraviti od zloga življenja te častiti Njegovo Presveto Srce postom na uočnicu te svečanom misom i procesijom na samu svetkovinu.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...