Otok: Blagoslov obnovljene crkve uz blagdan sv. Luke

Proslava blagdana sv. Luke, zaštitnika župe Otok, svečano je proslavljena u utorak 18. listopada blagoslovom obnovljene crkve i misnim slavljem koje je predvodio nadbiskupov delegat, biskupski vikar don Zvonimir Mijić.

U koncelebraciji su uz mjesnog župnika fra Nikicu Ajdučića, triljskoga dekana don Stipu Ljubasa i sinjskoga gvardijana fra Marinka Vukmana bila još dvadeset i dva svećenika. Uz skladno pjevanje Mješovitog i Dječjeg zbora sv. Luke, pod vodstvom Lucije Džimbeg, blagdan je protekao dostojanstveno i svečano. U popodnevnim satima slavljena je sv. misa u 16.30 sati, koju je predvodio fra Toni Šimunović-Erpušina, na kojoj smo zahvalili Bogu i sv. Luki na svim milostima.

Svečanoj sv. misi na blagdan sv. Luke prethodila je procesija do prve župne crkve sv. Luke na otočkom groblju i blagoslov obnovljene crkve. Prva župna crkva izgrađena je nakon oslobođenja od Turaka i bila je u bogoslužnoj uporabi do 1885. godine. Vjerni župljani i župnik temeljito je obnoviše tri stoljeća nakon njezine izgradnje.

Foto: Petar Malbaša

Samoj proslavi blagdana prethodila je duhovna priprava za župu koju su predvodili: fra Mate Matić, žup. vikar Sinja, fra Miroslav Modrić, župnik Prugova i fra Kristijan Stipanović, župnik župe Gospe od Zdravlja iz Splita. Sakrament sv. ispovijedi prethodio je blagdanu, na kojeg je pristupio veći broj župljana.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...