Upriličeno Biblijsko bdijenje u Kaštel Kambelovcu

Biblijsko bdjenje - danonoćno čitanje Svetog Pisma održano je drugu godinu za redom u župi sv. Mihovlia ark.-  Kaštel Kambelovca, četvrtog korizmenog tjedna, od 20. do 25. ožujka. Čitanje se prekida samo za vrijeme večernje mise. U čitanju je sudjelovalo 222 čitača uz koje je u noćnim satima, od 22.00 do 7.00 prisutna i po jedna dežurna osoba, ukupno njih 30, koji paze na mir i dostojanstvo u crkvi. Čitači čitaju s ambona. Za vrijeme čitanja na sebe stavljaju šal, posebno izrađen za tu prigodu, a do njih gori uskrsna svijeća.

Za čitanje dobivenog teksta Sv. pisma na raspolaganju imaju pola sata, kada čitanje nastavlja slijedeći čitač. Nakon čitanja čitač dobiva uspomenu, za tu prigodu posebno izrađene poklone šal, magnet, kemijska olovka s ispisanim prigodnim sloganom pod kojim se bdijenje održava, te ima priliku upisati svoj osobni osvrt, dojam sa čitanja Sv. pisma u posebnu bilježnicu na klupi ispred ambona. Za vrijeme čitanja, vjernici mogu doći u crkvu u bilo koje vrijeme kada im to odgovara, „maknuti se“ od dnevnih obveza i užurbanosti, doći i poslušati Riječ Božju. Poseban ugođaj je i oko crkve, jer zahvaljujući ozvučenju živa Božja Riječ odzvanja za vrijeme cijelog čitanja po okolnim ulicama i trgovima, bdije nad nama i traži nas tijekom naših dana i noći ovog korizmenog tjedna.

Zahtjevna priprema ovog događanja prve godine započela je već za Božić kada je, tada novi župnik, don Ivan Čotić, hrabro najavio i zatražio neophodni angažman svojih župljana kako bi, uz Božju pomoć, uspjeli u ovakvoj nakani. U svom neumornom obraćanju koje je slijedilo u narednim mjesecima za vrijeme gotovo svih svetih misa,  nastojao se obratiti svakom od župljana, kao potencijalnom čitaču. „Svi. Svi možete sudjelovati. Nije problem noć, mladi ionako kažu da noću ne mogu spavati. Neka dođu ovdje pola sata. Samo pola sata. Što je to, pola sata odvojiti za svog Boga? Zamislite, dođe cijela obitelj i čita. Predivno!“ Tim i sličnim riječima očito je našao puta do puno srca u kojima se rodila odluka, pa su svjedočili kako je, u nedjelju, na dan upisa termina, tri tjedna prije početka čitanja, nakon svake svete mise, skoro sve bilo popunjeno.

Župnik je vjerovao u sebe, ali i u nas. Možda više nego mi sami. Mi smo bili sretni jer nam je netko pokazao kao smo kao župna zajednica, pojedinačno utkani u život župe. Ponosni jer se ovakvim događanjem može pohvaliti malo župa. A kako smo se osjećali kao pojedinci, sami pred sobom, najbolje govore citati iz bilježnice u koju su čitači mogli, ako su imali potrebu, nakon čitanja napisati svoj osobni osvrt, dojam sa čitanja. Izdvajamo samo neke, iako su svi dojmovi, svaki na svoj način svjedočili intimnom dojmu osobnog susreta, zagrljaja sa živom Božjom Riječi. Od jednostavnog „Hvala“, do onih u kojima Bogu predajući svoju tremu i nervozu, žele opet ponoviti doživljeno.

U Knjizi dojmova piše: „Dragi Bože, hvala Ti za ovu milost da mogu Tebi čitati, htio bih da ovu milost dobijem iduće godine. Bože hvala Ti što sam naučio nešto više o Tebi.“ „U početku sam imao strah da ne pogriješim, ali s čitanjem je taj strah nestajao. Jako mi je drago što sam se prijavio za čitanje.“ „Hvala ti Isuse za ovo jedno novo iskustvo i s ljubavlju čitanja Tvoje Riječi. S tremom u srcu nije bilo lako čitati. Osjećaj prisutnosti Tvoje je prejak i ulijeva strah zbog naše nečistoće, a moramo doći pred tebe. Smiluj se nama grešnicima, jer je tvoje milosrđe veće nego sve naše krivine.“ „Zahvalna dragom Bogu što sam iz znatiželje sudjelovala u čitanju Biblije u svojoj župi. Nadam se da će se čitanje Svetog Pisma nastaviti i u drugim župama i obiteljima.“

Ovo je samo mali dio, više od 120, napisanih dojmova. Zasigurno ih je mnogo ostalo zapisano u srcima, ali je itekako vidljivo koliko je ovo iskustvo bilo predivno i za župnu zajednicu i za pojedinca. I, što je najvažnije, kakvim je plodovima urodilo. Prve godine održano pod geslom „U Gospodina ja se uzdam, duša se moja u njegovu uzda Riječ“ (Ps 130,5), a ove godine „Govori gospodine, sluga tvoj sluša“ (1 Sam 3,9). Veliko je to iskustvo žive Božje Riječi koja izgovorena u tišini hrama i kuca na tako često zatvorena vrata našeg uma i srca,  i poput svjetlosti nezaustavljivo prodire i kroz najmanje pukotine, a ako je potrebno svojom silinom razvaljuje zasune  i vrata te ulazi u naš život. U njoj prepoznajemo svoj život danas, svakodnevnicu, svog brata na kojeg sam ljubomoran,  svog nepravednog oca koji bratu uvijek daje više, svog milosrdnog  oca kojem se želim vratiti, svog sina koji govori neću, odlazi i čini, sina koji govori hoću, ali odlazi i ne čini, sebe koji „vjerujem, ali Ga molim da pomogne mojoj nevjeri“, sebe koji optužujem, ali kamen zapravo ne mogu baciti i odlazim posramljen… i ta je Riječ upućena meni danas. Ta me Riječ uči i što mi je činiti, upravo danas, kako bih već na zemlji našao mir koji nadilazi svaki razum. Oprostiti bratu 70x7 puta. Biti milosrdni otac. Ljubiti svoje dijete i kada ga je teško ljubiti. Ne osuđivati. Ne griješiti više.

Slično kao što i sam sv. Augustin, svjedočeći u svojim Ispovijestima, osjećajući ispraznost mudrosti bez srca, duboku zapletenost u mreže krvi i tijela, u psihički teškom životnom trenutku čuje glas: „Uzmi i čitaj, uzmi i čitaj“. Mislim da je svatko od nas u određenom trenutku čitanja umjesto slova vidio svoj odraz u zrcalu, sliku iz svog života i čuo Riječ sebi upućenu. Riječ koja nas mijenja i ponovo rađa. Kao što Papa Franjo kaže: „Riječ mijenja običan dan u 'danas' u kojem nam Bog progovara. Stoga, uzmimo u ruke Evanđelje, svakog dana pročitajmo mali odlomak i ponovno ga pročitajmo, polako. S vremenom ćemo otkriti da su te riječi stvorene upravo za nas, za naš život. Pomoći će nam prihvatiti svaki dan s boljim, vedrijim pogledom, jer kad Evanđelje uđe u danas, ispunja ga Bogom.“ U nedjelju, nakon završetka čitanja, na nedjeljnoj misi vjernici su mogli donijeti svoje biblije na blagoslov. Vjerujemo da je Bog koji je živa Riječ, Riječ koja je tijelom postala, obilno blagoslovio svaku našu odluku srca koja je plod ovog Biblijskog bdijenja. Sa zahvalnošću u srcu, ispunjenog duha i žedne duše, očekujemo i iduću korizmu, iduće Biblijsko bdjenje.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na Gornjem Orahu u crkvi sv Marka uz nazočnost velikog broja vjernika proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika župe ...
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...