Nadbiskup Barišić blagoslovio ispovjedaonicu u klisuri Mosora

U Svetištu sv. Leopolda u Zakučcu održano je u ponedjeljak, 8. svibnja 2023. zaključno hodočašće prije proslave samog blagdana ovog sveca, misionara Božjeg milosrđa i zaštitnika onkoloških bolesnika.

Svečanu sv. misu predvodio je umirovljeni nadbiskup splitsko-makarski, mons. dr. Marin Barišić, uz koncelebraciju fra Frane Doljanina, gvardijana franjevačkog samostana na Skalicama u Omišu i don Emanuela Petrova, župnika župe Priko-Omiš i čuvara svetišta, te đakona don Renata Pudara, koji vrši služnu tajnika nadbiskupa.

Tumačeći događaj iz Djela apostolskih kada su Pavao i Barnaba u likaonskom gradu Listri ozdravili čovjeka hromog od majčine utrobe te su ih zbog toga proglasili grčkim božanstvima Zeusom i Hermesom, nadbiskup je naglasio da se i sv. Leopold našao u svom životu u sličnoj situaciji. Kroz njegovu ispovjedaonicu prošle su rijeke ljudi. Leopold je tolikima pomogao da su ga ljudi već za života držali za sveca i čudotvorca. Ipak, ostao je ponizan i skroman redovnik sve pripisujući milosrđu Božjem koje djeluje kroz njegovo svećeništvo. K tome, kao što su se apostoli sklonili u likaonske gradove Listru i Derbu pred progonima koje su trpjeli zbog naviještanja istine evanđelja, ni sv. Leopold se nije bojao prihvatiti mučeništvo i progone zbog istine. Nije se odrekao svog naroda niti državljanstva i zbog toga je morao u progonstvo. Usprkos tome, ali i brojnim zdravstvenim teškoćama koje su ga progonile, ostao je nepokolebljiv u svojoj vjernosti Bogu i čovjeku.

Foto: Borko Gunjača

Ovom prigodom, nadbiskup Barišić je blagoslovio ispovjedaonicu koja je u tvrdoj klisuri Mosora isklesana pored unutarnje kapelice, kako bi podsjećala na onu padovansku, u kojoj je sv. Leopold proveo 40 godina sv. života. Premda nas stijena podsjeća na tvrdoću i hladnoću, istaknuo je nadbiskup Barišić, ova je ispovjedaonica oteta od kamena kako bi svjedočila o toplini i susretljivosti Božjeg milosrđa i ljubavi koja nas je ugledala u sv. Leopoldu.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...