U Solinu proslavljen blagdan Svetih Solinskih mučenika

Župa Solinskih mučenika je 15. svibnja proslavila blagdan svojih zaštitnika Svih svetih Solinskih mučenika. Svečano misno slavlje predvodio je prof. dr. sc. don Ivan Bodrožić. Unatoč kišnom nevremenu, župna zajednica se okupila u velikom broju kako bi obilježila ovaj spomendan.

Osvrćući se u propovijedi na značaj Solinskih mučenika za današnjeg čovjeka, don Ivan Bodrožić je istaknuo da „ne smijemo idealizirati vrijeme u kojem živimo jer malo pomalo, i na mala i na velika vrata, na male i velike prozore, vraća se ono nekadašnje vrijeme kad je bilo jednostavnije biti bezbožac, bezakonik, nepošten; kad je jednostavnije grcati u grijesima, biti nepravedan...Danas, u ovome vremenu novoga poganstva kada se ugrožava život; kada se ugrožava obitelj; kada se ugrožava vjera; kada se ugrožavaju nacionalne vrijednosti na ovaj ili onaj način mentalitetom ovoga svijeta te nekim novim standardima koji dolaze, mi smo pozvani - poput mučenika - svjedočiti da za nas postoji samo jedan standard. A to je standard svete vjere i našega Gospodina“.

Predvoditelj slavlja zaključio „ne smijemo dopustiti da nam se društvo postane pogansko, bezbožno društvo. Mi svojim životom i svojim svjedočenjem trebamo činiti sve da ovo društvo i dalje ostane kršćansko društvo; da ova zemlja bude sveta zemlja, natopljena krvlju mučenika, znojem, darom i životom svetaca“.

Na kraju svete mise uslijedio je prigodni program tijekom kojeg su ovogodišnji prvopričesnici pjevali, a učenici lokalne osnovne škole izveli recitacije povodom Dana škole, Dana obitelji i blagdana Solinskih mučenika. Učenike je pripremila vjeroučiteljica Dragica Domjanović. Župnik Župe Solinskih mučenika don Ante Matešan na kraju se zahvalio na dostojnom i radosnom obilježavanju blagdana naslovnika župe.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...