Prvopričesnici župe sv. Josipa na Mertojaku hodočastili na Visovac

Prvopričesnici župe sv. Josipa na splitskom Mertojaku hodočastili su u nedjelju 18. lipnja u franjevački samostan na Visovcu.

Trideset i tri prvopričesnika, nekoliko ministranata i roditelja krenuli su u ranim jutarnjim satima autobusom prema Visovcu pod vodstvom župnog vikara don Mirka Šakića i vjeroučiteljica: s. Vedrane Ivišić i Nives Kekez, a uz svesrdnu podršku župnika don Vjenceslava Kujundžića koji je prvopričesnicima i darovao taj izlet. Putem su izmolili Gospinu krunicu i pjevali duhovne pjesme. Do prekrasnog otočića prevezli su se u malenoj brodici. Nakon razgledavanja prirode i susreta sa životinjama, koje su posebno bile na srcu sv. Franji Asiškome, sudjelovali su u misnom slavlju koje je u samostanu Gospe od Anđela predvodio don Mirko Šakić uz koncelebraciju franjevaca iz samostana.

Djeca su svojim uvježbanim glasićima obogatila euharistijsko slavlje da su franjevci mislili kao im je došao u posjet dječji zbor. S velikim zanimanjem djeca su slušala o zanimljivoj povijesti samostana smještena na otočiću usred jezera rijeke Krke iznad kojega se pruža beskrajni obzor, plavetnilo u koje se zabadaju sive klisure, kamen protkan zelenim krošnjama stabala, a okolo plavozelena površina vode s odsjajem vrba, čempresa i jablana.

Nije čudno da se na tom osamljenom otočiću začela spokojna, usrdna molitva tihih eremita i priprostih franjevaca, koji su stoljetnim marom oplemenili svoje obitavalište, davši mu za uzdanje pečat duhovnog blagostanja. Visovac, okružen mirnoćom i tišinom, kao da je stvoren za godinu kušnje, zato se novicijat od g. 1568., uz male prekide održava na njemu. Kroza nj su prošli brojni franjevci, kasnije župnici, lektori, skromna braća. Cijeli je kraj pun starohrvatskih spomenika, a posebno impresivno za djecu bilo je vidjeti u unutrašnjosti samostanske crkve dva glavna oltara: Gospe od Milosti i Svetoga Križa, odnosno šest mramornih oltara.

Osim bogate knjižnice i arhiva, u samostanu se nalazi i muzej, koji je otvoren za posjetitelje. U njemu su izloženi arheološki predmeti pronađeni u okolici Visovca, vrijedne knjige i umjetničke slike te dragocjeni, više stoljeća stari, primjerci liturgijskih predmeta i misnoga ruha. Sve ovo svjedoči o religioznoj i kulturnoj djelatnosti franjevaca ovog otočića kroz proteklih 6 stoljeća.

Visovac je i Gospino svetište pa su prvopričesnici kupili i prigodne suvenire, svete slike, kipiće i krunice. Tijekom cijele godine dolaze hodočasnici, osobito u proljetnim i ljetnim mjesecima, a na poseban način 2. i 15. kolovoza moliti pred slikom Gospe od Milosti. U sezoni je otvoren i Nacionalni Park Krka, u čijem je okrilju i sam Visovac, te otok posjećuju mnogobrojni posjetitelji koji uživajući u prirodnim ljepotama Nacionalnog Parka pronalaze na Visovcu toliko željeni mir i tako dobrodošlu duhovnu okrepu.

Prvopričesnici su se nakon duhovne okrijepe i tjelesno osnažili pa su mogli prionuti različitim igrama u prirodi. Na povratku su svratili u Skradin te se u kasnim popodnevnim satima zahvalni, radosni i obogaćeni vratili svojim kućama.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na Gornjem Orahu u crkvi sv Marka uz nazočnost velikog broja vjernika proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika župe ...
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...