Otvorena izložba „Put Križa i put svjetla“ u Vidu

Ispred crkve sv. Vida u Vidu u subotu 1. srpnja otvorena je prva izložba „Put Križa i put svjetla“ autora Mije (Miće) Ilića.

Izloženo je četrnaest križeva koje je autor izradio od originalnih rimskih mozaika. O izložbi je govorila Zorana Vekić, prof., a autor Ilić zahvalio je svima koji su pomogli u realizaciji izložbe kao i svima koji su bili nazočni.

„Voljela bih da svi osjetite psiho-emotivnu slojevitost križeva koje je autor predočio. Zapravo to je mala kompleksna studija koju moramo zaista promatrati slojevito kao jednu studiju, jer tek tada možemo doživjeti onostranu poruku otvorenog Neba koju nam on predstavlja kao da nam poručuje: ‘Zaručite svoju dušu pod pramukom’. Njegovi mozaični križevi prožimaju, pulsiraju i uljepšavaju zbilju promatrača s ciljanim promišljanjem ‘Kakav je tvoj životni mozaik’“, rekla je, između ostaloga, Vekić.

„U svakome ovom križu, kad ga budete pogledali, nađite u njemu dio sebe, dio svog života, dio onoga što nosite, kako bi se proslavio Krist, kako bi se dogodilo uskrsnuće, kako bi nastavio život“, rekao je župnik Župe Bagalović don Damir Bistrić prije molitve blagoslova pred otvorenje izložbe.

Mijo (Miće) Ilić rođen je 13. prosinca 1952. u Metkoviću. Višu prometnu školu za instruktora vožnje upisuje u Zagrebu 1979. te se spomenutim poslom bavio od 1982. do odlaska u mirovinu 2017. godine. Od tada se posvećuje unutarnjem pozivu umjetničkog poriva inspiriran religijskim korijenima, odnosima kršćanstva i umjetnosti. Živi i djeluje u Vidu.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na Gornjem Orahu u crkvi sv Marka uz nazočnost velikog broja vjernika proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika župe ...
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...