Proslava blagdana sv. Lazara u Kaštel Kambelovcu

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata objavila je 26. siječnja 2021. godine Dekret o upisu liturgijskih slavlja svete Marte, Marije i Lazara u Opći rimski kalendar. Tako je Lazar brat Marije i Marte, posebnih Isusovih prijatelja, dobio svoj službeni datum slavlja u kanonu svetaca Katoličke crkve. Iako je sv. Lazar nadnevak slavlja imao 17. prosinca, papa Franjo je njegovo slavlje odlučio pridružiti sestrama. Jedna od nekoliko katoličkih crkva u Hrvatskoj, posvećenih u čast sv. Lazara, sagrađena je na groblju, 1854. godine u Kaštel Kambelovcu. Ove godine na blagdan sv. sestara Marte i Marije te brata Lazara prvi put je slavljena sv. misa u crkvi, na starom kambelovskom groblju. Inače sv. misa se slavila samo jednom godišnje i to na Dušni dan. Vrijednom akcijom desetak župljana za ovu prigodnu posebno se uredio okoliš oko crkve.

U uvodu misnog slavlja župnik don Ivan Čotić izrazio je svoju radost što je i sv. Lazar dobio svoje mjesto u kanonu crkve. U propovijedi je naglasio: „Lazar, koji se pridružio Isusovom učenicima bio je trn u oku onih koji su osporavali Isusovo Božanstvo. Ukloniti Lazara značilo je zapravo ukloniti i živog svjedoka, svjedoka vlastitog uskrsnuća. Židovi, osobito farizeji bojali su se istine o Isusu Kristu, čudotvorcu koji oživljava mrtve. Nikako nisu, ne mogli nego nisu željeli priznati Isusa Krista Mesijom, Bogom onim koji je sišao među nas ljude da nas spasi od zla, a često puta i od naše oholosti, pohlepe i bahatosti. Nisu željeli prihvatiti njegovu istinu, iako je to jedina istina koja oslobađa od robovanja zlu i grijehu”. U nastavku je don Ivan govorio o prijateljstvu i izboru prijatelja rekavši: „Poput apostola i Lazar je bio Isusov izbor. Sigurno ga je Lazar svojim životom i ponašanjem uvjerio da ga se 'isplati' imati prijateljem. I mi smo pozvani svojom riječju i djelom neprestano zasluživati Isusovo prijateljstvo do spremnosti kako Isus reče: 'Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za prijatelje (Iv 15, 13)'”.

Euharistijsko slavlje svojim pjevanjem uzveličao je župni mješoviti zbor. U župi, između ostalih, već duže vrijeme djeluje i molitvena zajednica sv. Lazara koja broji petnaestak članova, a sastaju se na molitvi svakog utoraka, u njegovoj crkvi.

 

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...