U Sinju proslavljena svetkovina Velike Gospe

U Svetištu Gospe Sinjske na slavlje svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo - Velike Gospe, 15. kolovoza 2023. okupilo se više desetaka tisuća vjernika iz svih krajeva Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Hodočasnici, od kojih su neki pješačili i po nekoliko sati, u svetište su počeli pristizati u ranim jutarnjim satima pa im je već od 3 sata na raspolaganju za sakrament pomirenja bilo mnoštvo svećenika.

Slavlje svetih misa započelo je u 4 sata, a mise su potom slavljene svakih sat vremena, sve do 9.30 sati kada je slavljenje zvona i sviranje fanfara označilo da iz Gospina svetišta kreće svečani ophod - tradicionalna procesija gradskim ulicama sa slikom Čudotvorne Gospe Sinjske.

Staru Gospinu sliku, okićenu zlatom, dragim kamenjem te brojnim zavjetnim darovima nosili su alkarski momci u starim odorama, a uz njih u procesiji su sudjelovali i bogoslovi, redovnice, djevojke u narodnim nošnjama, predstavnici gradskih i županijskih vlasti, hrvatske vojske, MUP-a, braniteljskih udruga, majke, vjeroučitelji, vatrogasci, profesori, glazbenici, djelatnice Caritasa Župe Sinj, poduzetnici, medicinsko osoblje, različite crkvene i civilne udruge te puk grada Sinja i cijele Cetinske krajine.

Euharistijsko slavlje, kao i svečani ophod, predvodio je po prvi put apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić, u koncelebraciji s provincijalom Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Markom Mršom, sinjskim gvardijanom fra Marinkom Vukmanom, župnikom Gospe Sinjske fra Antoniom Mravkom te brojnim svećenicima.

Misi su, između ostalih, nazočili: sinjski gradonačelnik Miro Bulj, predsjednik Viteškog alkarskog društva Stipe Jukić, pobjednik ovogodišnje Alke Ivo Zorica, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Neven Pelicarić, izaslanik predsjednika Sabora Luka Brčić, župan Splitsko-dalmatinske županije i izaslanik predsjednika Vlade Blaženko Boban, izaslanik ministra branitelja Igor Vidalin.

Pozdravivši sve nazočne, mons. Puljić se na početku homilije osvrnuo na evanđeoski tekst koji govori o susretu Marije i Elizabete, kazavši: „U simbolici susreta Marije i Elizabete nalazimo razloge razmišljati o ulozi žene i majke u Crkvi i u društvu danas. One su divni likovi iz povijesti spasenja koji nam o tome govore. Majka je ljudima kroz povijest uvijek bila velika, i nju se štovalo i voljelo. Kada nas drugi zaborave, pa upadnemo u osamu, tugu i napuštenost, sigurni smo, majka nas ne će napustiti. Ona je izvor života koji hrani, štiti i brani mlado biće kad je nemoćno i potrebno zaštite. Stoga, reći za nekoga da je 'dobar kao majka' zapravo je najljepši kompliment nečijoj plemenitosti i čovjekoljublju”.

Rekavši da je papa Ivan Pavao II., na današnji dan 1988. godine, objavio Apostolsko pismo o dostojanstvu, pozivu i poslanju žene „Mulieris dignitatem”, apostolski upravitelj je naglasio: „Pismo je objavio u 'jeku velike kampanje širenja ideologije feminizma'. Tada se u opravdanoj težnji i borbi za 'ravnopravnost žene i muškarca na socijalnom, kulturnom, ekonomskom i političkom planu', sve više 'ismijavalo ustanovu braka', te među 'ženskim zahtjevima' tražilo 'pravo na pobačaj' i 'pravo na ređenje žena'. Papa Benedikt XVI. je u tom vidu rekao i napisao da 'rodna ideologija vrši atentat na oblik obitelji koju čine otac, majka i djeca'. Papa Franjo je u više navrata govorio o njezinoj 'ideološkoj kolonizaciji'. Poznati naš sociolog i javni djelatnik, pokojni Slaven dr. Letica, govoreći o štetnosti ove ideologije, svoj uradak je naslovio s tri riječi: 'Moralno i medijsko ludilo'”.

Cjelovitu propovijed pročitajte ovdje!

„Kako je i kada nastalo to ludilo? Poznavatelji 'društvenih strujanja' vele da se ono osobito očitovalo koncem prošlog stoljeća, u rujnu 1995., nakon 'Četvrte Svjetske konferencije o ženama u Pekingu'. Tada je, naime, u zaključnoj rezoluciji usvojen 'Pekinški akcijski plan' prema kojemu sve potpisnice trebaju 'uključiti rodnu perspektivu u sva društvena gibanja'. „Rod (gender), koji je zamijenio spol, 'ušuljao se tiho i bešumno i postao sastavni dio društvenih strujanja feminističke ideologije'. Sveti Ivan Pavao II. je to osjetio, pa je dva mjeseca uoči konferencije u Pekingu uputio 'Pismo ženama svijeta' (29. lipnja 1995.) i poželio neka se 'na Konferenciji osvijetli puna istina o ženi'. Posebice je istakao misao o 'ženskom geniju i ženskom talentu' po čemu 'žene vide bolje i više od muškaraca jer gledaju srcem'. Ovim Pismom Papa je 'zahvalio Presvetom Trojstvu za misterij žene, za njezino dostojanstvo, kao i za velika Božja djela koja su se u povijesti ostvarila u njoj i po njoj'”, nastavio je mons. Puljić.

fotogalerija: Svetište Gospe Sinjske/Anđela Vuko

Istaknuvši kako su nam danas potrebne žene i majke koje imaju humano srce te stabilnu vjeru, mons. Puljić je poručio: „Potrebne su izgrađene i moralne osobe koje razlikuju dobro od zla, koje poštuju život kao Božji dar i drže do moralnih propisa i zakona upisanih u ljudsku savjest. Potrebni su ljudi za koje je 'obitelj božanska institucija' i povlašteno mjesto osobnoga rasta i odgoja budućih članova naroda i Crkve. Ne smijemo, međutim, zatvarati oči pred problemima s kojima se susreću žene diljem svijeta, posebice u svezi s nazočnim elementima diskriminacije i nasilja. Stoga je vrlo važno pitanje kako pomoći suvremenim ženama i majkama da budu dostojne svoga poziva?! Nema gotovih recepata, ali moglo bi se kratko i jezgrovito reći kako je za pravo i prosvijetljeno materinstvo nužna i korisna vjera u Boga, česta molitva i iskrena pobožnost. Uzorne majke, koje su potrebne društvu i Crkvi, nadahnjuju se Gospinim primjerom, kleče pred njom – najvećom i najsvetijom ženom i Majkom – i mole njezinu pomoć i blagoslov”.

„Kršćanske majke, zapalite to svjetlo dobrote u svom srcu! Budite svjesne svoga dostojanstva i ostanite ono što vam je u naravi upisano! To ćete moći ostvariti, ako u molitvi i na hodočašću susrećete Onu koja je 'početak boljega svijeta', kako piše u Gospinom svetištu na Trškom Vrhu. Nema pravoga materinstva bez Boga, bez Marije, bez vjere, bez pobožnosti, bez sakramentalnog života. Marija kao pomoćnice kršćana stoljećima je bila utočište, utjeha, pomoć i obrana. Zbog toga joj s osobitim veseljem rado hodočastimo moliti zagovor i zaštitu. Jer, ona s Crkvom moli; ali, moli i za potrebe Crkve. Moli svjetlo apostolskim nasljednicima, snagu onima koji za vjeru trpe, postojanost onima koji u vjeri kolebaju. Sve povijesne krize i kušnje, kao i Zmajeve prijetnje i zastrašivanja uspjeli smo prebroditi jer smo se u našim obiteljima molili i u Gospina svetišta hodočastili”, kazao je, između ostalog, mons. Puljić zaključujući homiliju.

Na kraju misnog slavlja, hodočasnicima se obratio gvardijan i upravitelj Svetišta Gospe Sinjske fra Marinko Vukman zahvalivši nadbiskupu Puljiću i svima koji su na bilo koji način sudjelovali u svečanosti. „Radosna srca pozdravljam sve Hrvatske branitelje, sve Vojne udruge, sve obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja; vojne, policijske i zdravstvene službenike, čistače ulica i volontere koji svojim neumornim služenjem u provođenju reda i mira, kako u cijeloj Domovini, tako i danas u Sinju, neprestano daruju svoje živote i vrijeme za potrebe drugih. Hvala vam na vašem svjedočenju te na iskazanoj brizi i ljubavi!”, kazao je, između ostalog, gvardijan Vukman.

Na misi je pjevao mješoviti župni zbor pod ravnanjem maestra fra Jure Župića i s. Jelene Mijić. Maestro Župić je danas 45. put predvodio liturgijsko pjevanje na blagdanu Velke Gospe. Slavlje je završilo nadbiskupovim blagoslovom i himnom „Lijepa naša”. Gospina slika je u procesiji vraćena u crkvu Gospe Sinjske. Ovogodišnja proslava Velike Gospe u Sinju održana je pod geslom: „Marijo Majko, vodi nas Isusu!”.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na Gornjem Orahu u crkvi sv Marka uz nazočnost velikog broja vjernika proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika župe ...
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...