Don Dražen Klapež, misionar u Tanzaniji, posjetio župu sv. Mateja na Ravnim Njivama

U nedjelju 8. listopada, župu sv. Mateja na Ravnim Njivama u Splitu, posjetio je misionar u Tanzaniji don Dražen Klapež. Njegov posjet bila je svojevrsna priprava za Svjetski dan misija koji će se održati u nedjelju 22. listopada.

Don Dražen Klapež je svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije rođen 15. srpnja 1956. u mjestu Košute kod Trilja. U Tanzaniju se zaputio nedugo nakon ređenja 1982. i tu do danas ispisuje bogato misionarsko iskustvo u znaku duhovnih i fizičkih napora, ali i radosti što ljudima druge kulture i običaja može približiti Krista. Zajedno s don Nikolom Sarićem i don Antom Batarelom, svećenicima Splitsko-makarske nadbiskupije, djeluje u Tanzaniji preko četrdeset godina. Trenutačno djeluje u biskupiji Morogoro, u župi Dakawa s 24 000 stanovnika, od kojih je 10 000 katolika.

U propovijedi je svjedočio o svojem životu u Tanzaniji. „Kada sam došao bilo mi je teško. Prebolio sam i malariju. Radi se o potpuno drugačijoj kulturu na koju se mi Europljani teže privikavamo. Danas se živi malo bolje, no kada sam došao tamo prije 41. godinu gotovo ničega nije bilo“, kazao je. Misionari pokušavaju najviše pomoći lokalnom stanovništvu na planu odgoja i obrazovanja, poljoprivrede i stočarstva te zdravstva. „Radimo bunare i umjetna jezerca u sušnijim krajevima. Naučili smo ih kultivirati razne poljoprivredne kulture. Čak smo u jednom kraju koji obiluje kišom uspjeli naučiti lokalno stanovništvo kako uzgajati rižu. Također, izgradili smo škole i vrtiće te jedno rodilište jer je bio veliki mortalitet među rodiljama. Zanimljivo je da pripadnici dugih vjera također idu u katoličke škole. U svojem djelovanju pomažemo svim. Na duhovnom planu, župa u kojoj djelujem, jako je živa. Kada se osnovala imala je tek stotinjak vjernika, a sada skoro 10 000 te mnogo duhovnih zvanja. Uistinu, to je živa Crkva“, istaknuo je. „Nemojte žaliti nas misionare jer smo svi poslani davati se jedni drugima. Život u misijama naučio me da moram biti i svećenik i težak i učitelj i prijatelj“, istaknuo je.

Župa Dakawa, u biskupiji Morogoro, osnovana je 2004. godine. Sastavljena je od nekoliko filijala. „Većinom se radi o Masajima, no ima tu drugih domorodačkih plemena. Svi žive vrlo skromno, ali žive radosnije od nas koji živimo u izobilju. U jednoj od filijala gradimo crkvu koju ćemo posvetiti blaženoj Majci Tereziji iz Kalkute te za nju skupljamo donacije. Izgradnja crkve puno bi značila tamošnjim vjernicima“, kazao je.

Na kraju misnoga slavlja župnik don Radojko Vidović zahvalio je svim vjernicima na novčanim prilozima koji su se skupljali za misije, a na poseban način zahvalio je don Draženu što je posjetio župu i svjedočio o svojem djelovanju u Tanzaniji. Dječak Dominik Banović, u ime cijele župne zajednice, poklonio je don Draženu novčani prilog za misije.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...