Nadbiskup Želimir Puljić krstio šesto dijete obitelji Kuvačić u župi Priko Omiš

U Župi svetog Petra apostola Priko Omiš na misijsku nedjelju i blagdan sv. Ivana Pavla II. 22. listopada apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić krstio je Mariju, šesto dijete obitelji Željka i Nevenke Kuvačić.

Nadbiskup Puljić propovijed je posvetio svetom Ivanu Pavlu II. podsjetivši koliko je volio hrvatski narod i koliko je zaslužan za stvaranje nove hrvatske države te naglasivši kako je sv. Ivan Pavao bio vizionar budućnosti s osjećajem za sadašnjost.

„Papa Ivan Pavao II. bio je pravi vizionar s razvijenim osjećajem za povijesna zbivanja. Nastupao je s velikim razumijevanjem za ljude i njihovu prošlosti, njihove teškoće i probleme. I nije ih ostavljao bez utjehe i nade, a crpio ih je u molitvi i pouzdanju u Božju pomoć. Zanimljiv je u tom vidu zapis jednog novinara koji je nakon prvih Wojtylinih nastupa zapisao: ‘Imamo Papu koji zna ophoditi s masama, koji je jasan, čvrst i hrabar. Imamo Papu komu se valja pokoravati.’ Čvrsti i hrabri Karol Wojtyla odmah po preuzimanju službe ‘izišao je iz Vatikana i uputio se ulicama svijeta.’ Jer, u nastupnoj propovijedi na današnji dan 1978. rekao je kako ‘želi svima doći i sve posjetiti.’ Sjećamo se da je 2003. u 84. godini života došao u Hrvatsku, u sklopu svoga jubilarnoga stotoga putovanja i obišao Dubrovnik, Đakovo, Osijek, Rijeku i Zadar. Nije se umarao niti ičega bojao. Ostavlja je dojam hrabrog kapetana koji predvodi vojsku u borbi sa zlom, zasjedama i napastima ovoga svijeta. Do posljednjeg dana života bio je u pokretu i među ljudima i do kraja se istrošio obilazeći svijetom koji bježi od Boga kako bi obranio ljudska i božanska prava.

Cijelu nadbiskupovu propovijed pročitajte ovdje!

Ostavljao je dojam poniznog i skromnog pastira koji voli tišinu i samoću. Ali, zapamtili smo ga kao voditelja velikih masovnih okupljanja gdje je u životnom ringu pokazao umjetničke manire oca i svetog svećenika. Zato je postao dragi i sveti otac, brat, prijatelj, skrbnik i odvjetnik, posebice ugroženih, napuštenih i ostavljenih. No, on je bio mudri otac koji savjetuje, opominje, prijeti, ukorava i potiče. Ljutio se, naime, što je ‘grijeh je stekao pravo građanstva’, a otpisivanje Boga ušlo u ‘program ljudskog umovanja’. Stoga je bio vrlo kritičan i nepopustljiv prema svim vrstama lažnih ideologija i zavođenja ljudi. Stoga je neumorno propovijedao o Bogu koji ne prolazi, dok obličje ovog svijeta prolazi i nestaje“, rekao je mons. Puljić.

Nastavio je da je sveti Papa to činio u različitim skupinama i susretima u tri kruga.

„U prvom krugu bile su obitelji, mladi i bolesnici. Obiteljima je poručivao neka ‘postanu ono što jesu po Božjoj zamisli’: intimna zajednica osoba, u službi i obrani života, te mala Crkva u kojoj se raste u krijeposti i svetosti.

U drugom krugu bili su oni koji oblikuju javno mnijenje: državnici, znanstvenici, političari, djelatnici kulture i obavijesnih sredstava… neumorno je ponavljao da će se pravi napredak dogoditi kad se poveže tehnika s etikom, a vjera udruži sa znanošću.

U trećem krugu bili su biskupi, svećenici i Bogu posvećene osobe… U svim krugovima ostavljao je dojam ‘Božjeg generala’ koji predvodi vojsku u borbi sa zlom, zasjedama i napastima ovoga svijeta“, kazao je mons. Puljić.

Nadbiskup je, nadalje kazao: „hrvatski narod ne bi smio zaboraviti njegovu očinsku brigu koju je pokazao kad nam je bilo najteže, u vrijeme Domovinskog rata. Pet puta se službeno susreo s Hrvatima: tri puta u Hrvatskoj i dva puta u BiH. Dok zahvaljujemo svetom Ivanu Pavlu II. ne samo za misijsku vatru koju je zapalio, već i za osobitu ljubav i brigu koju je prema nama očitovao u teškim danima Domovinskoga rata, od srca mu velimo: Hrvatska ti kliče, hvala! Radosna je bila zemlja Hrvatska što su njegove noge stupale u nekoliko navrata ozemljem Lijepe Naše, a njegove svete ruke blagoslivljale ne samo ljude i obitelji, nego i mučeničkom krvlju natopljeno tlo Domovine naše. Danas u duši nosimo njegove susrete: 1994. u Zagrebu, 1997. u Sarajevu, 1998. u Mariji Bistrici, Splitu i Solinu gdje su naši vjerski i narodni korijeni; 2003. u Dubrovniku, Osijeku, Đakovu, Rijeci, Zadru i Banjoj Luci.“

Na kraju je nadbiskup izdvojio neke Papine izjave među kojima i ovu sa zadarskog Foruma prilikom Papinog jubilarnog 100-tog posjeta Hrvatskoj: „Neka Bog nastavi blagoslivljati i štititi Hrvatsku! Ona će uvijek imati povlašteno mjesto u mojoj ljubavi i u mojoj molitvi.“

Na kraju mise nadbiskup je blagoslovio obitelj Kuvačić i predao im prigodni dar, a župnik don Emanuel Petrov zahvalio je mons. Puljiću što je svoju posljednju nedjelju prije primopredaje službe novome nadbiskupu Zdenku Križiću proveo upravo u našoj župi.

Don Emanuel je također zahvalio župljanima što rado sudjeluju u ovoj misijskoj nedjelji, ali i kroz godinu, pomažući materijalno i molitveno naše misionare, a na poseban način don Jakoslava Banića u Ugandi i fra Ivicu Vrbića u Boliviji.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...