Slavljena misa u crkvi sv. Ilije u Metkoviću za branitelje 116. brigade

Na svetkovnu Krista Kralja u nedjelju 26. studenog u crkvi sv. Ilije u Metkoviću, Presveti Oltarski Sakrament bio je izložen nakon mise u 11 sati do večernje mise u 18 sati - kada je slavljena misa za branitelje 116. brigade. Misno slavlje predslavio je župni vikar fra Marko Pudar.

„Današnja svetkovina Krista Kralja, ujedno je i kritika svakom naumu i svakoj ideologiji koja želi silom vladati, bilo svjetovno ili crkveno! Govorimo, kako je potrebno uvesti u naš svijet više pravde, poštenja, ljudskog dostojanstva, mira, ljubavi i solidarnosti. To je istina! Treba nastojati oko toga da se naš svijet pokrene, da ne popušta npr. neoliberalizmu ili kapitalizmu, koji priznaje jedino zaradu, moć i novac samo za sebe,“ naglasio je u homiliji fra Marko.

Velika većina nas, misli i razmišlja o naglašavanju ljudskih i kršćanskih vrednota, no, često te naše priče, mišljenja i razmišljanja završavaju samo na riječima, a od lijepih se riječi i dobrih nakana ne živi. Dobre nakane, ne donose ploda same od sebe, tako se i naš svijet neće promijeniti sam od sebe ako ga svi mi, svaki ponaosob, ne pokrene i ne promijeni. Drugim riječima, svijet mijenjamo, mijenjajući najprije sebe, svoj vlastiti život i svoje ponašanje. Uvijek je potrebno krenuti od sebe - izgrađivati u sebi istinu, mir, pravdu u ljubav, mijenjati sebe u tom smjeru, jer, tek ćemo tada moći mijenjati naše okruženje, a to je onda naša suradnja s Kristom, suradnja u izgrađivanju novoga svijeta - Kraljevstva Božjega na dobrobit svih. Danas se posebno molimo Kristu Kralju, da u nama poraste vjera, da očima vjere, u onima na našem životnome putu, prepoznamo skrivena Krista, našega Kralja i našega budućega sudca, zaključio je homiliju fra Marko. Slavlje je animirao župni zbor.

U jutarnjim satima na Gradskom groblju sv. Ivana Nepomuka, pred središnjim križem, predstavnici Grada Metkovića, 116. brigade HV-a, udruga proizašlih iz Domovinskog rata, političkih stranaka, policije i vatrogasaca, položili su vijence i upalili svijeće, povodom obilježavanja 32. obljetnice osnivanja 116. brigade HV-a, koja je ustrojena 17. studenog 1991. godine.

Danas je u crkvi sv. Ilije otvorena i izložba o euharistijskim čudima, koja je sakupio blaženi Karlo Acutis, koji je preminuo u 15.g. od leukemije, a od desete godine počeo se baviti prikupljanjem euharistijskih čuda diljem svijeta. Ova Izložba, koja kruži po župama Hrvatske i Bosne i Hercegovine,  u crkvi sv. Ilije bit' će do sljedeće nedjelje.

U petak, 24. studenog, na šezdeseti rođendan od postavljanja orgulja, dječji zbor sa s. Milom Deak animirao je misno slavlje, koje je predslavio don Mato Brečić u koncelebraciji sa župnikom fra Denisom Šimunovićem, te su nakon misnog slavlja održali mali koncert.

U subotu 25. studenog Župa sv. Ilije proslavila je svetkovinu posvete crkve sv. Ilije, koja se slavi od 31. prosinca 1903. godine odlukom biskupijskog ordinarijata. Misno slavlje predvodio je don Mato Brečić. Crkvu sv. Ilije na blagdan sv. Katarine 25. studenog 1903. posvetio je Kotorski biskup Franjo Ucellini.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na Gornjem Orahu u crkvi sv Marka uz nazočnost velikog broja vjernika proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika župe ...
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...