Izložba jaslica u Franjevačkom samostanu Gospe od Zdravlja u Splitu

U povodu 800. obljetnice Božića u Grecciu sv. Franje Asiškoga i zadobivanja potpunog oprosta u Franjevačkom samostanu Gospe od Zdravlja u Splitu na Dobromu postavljena je izložba božićnih jaslica – dvanaest različitih prizora u nizu od 15 metara.

Nakon misnoga slavlja na svetkovinu Bezgrješnoga začeća, 8. prosinca koju je predvodio provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše, gvardijan fra Josip Cvitković pročitao je povijesni tekst o jaslicama sv. Franje, koji je napisao njegov životopisac Toma Čelanski, izmolio molitve za dobivanje potpunoga oprosta i upoznao vjernike o uvjetima.

Nakon toga je fra Ante Branko Periša, koji je postavio izložbu, govorio o povijesti franjevačkih božićnih jaslica.

Ovo je prigoda da se prisjetimo kako je započeo slikoviti Božić u obliku jaslica kao pobožno uprizorenje Isusova utjelovljenja. Složit ćemo se da je prvu kolijevku za Isusa izradio sv. Josip kada je zajedno sa zaručnicom Marijom pronašao utočište u štali kod pastira iznad Betlehema. Tada se dogodio prvi živi Božić.

Kršćanski su umjetnici često oslikavali događaj Isusova utjelovljenja. Tako je nastalo bezbroj božićnih likovnih djela.

Prvo slikovito uprizorenje Isusova utjelovljenja potječe od pape Siksta III., koji je 432. u bazilici Svete Marije Velike u Rimu podigao špilju, sličnu onoj u Betlehemu.

Prve božićne jaslice, koje su preteča današnjih, i smatraju se početkom štovanja kolijevke Isusova rođenja, postavio je 1228. papa Nikola IV. u istoj bazilici u Rimu, pet godina nakon sv. Franje.

Kako spominje njegov životopisac Toma Čelanski, sv. Franjo bio je prvi začetnik božićnih jaslica kao kršćanske pučke pobožnosti. Za njega je Božić bio «svetkovina nad svetkovinama». U zanosnom nadahnuću prve žive jaslice uprizorio je sa svojom braćom 1223., kao polnoćno bogoslužje, u špilji kraj mjesta Greccio u blizini Asiza. Pozvao je prijatelja Ivana i zamolio ga da mu «brižljivo pripravi… uspomenu na ono Dijete koje je rođeno u Betlehemu».

Kao uspomenu na ovaj događaj, papa Honorije III. odobrio je franjevcima štovanje božićnih jaslica. Pobožni običaj iz franjevačkih crkava prenesen je i u druge redovničke zajednice, tako da se proširio po svim crkvama, a kasnije i u katoličkim obiteljima.

Tako je katolička obitelj Šarić, odnosno otac Eduard, u Splitu njegovao pobožni običaj uprizorenja božićnih jaslica sa svojom suprugom i djecom. Upravo zahvaljujući obitelji Šarić, koja je u skromnom stanu čuvala više od 30 božićnih jaslica u različitim veličinama, uspjeli smo uprizorili 12 motiva, koristeći obiteljsko figurativno bogatstvo koje se očitovalo u bezbroj božićnih likova, kao i u čarobnim štalicama, kućicama, kulama, tvrđavama, mostićima…

U ime franjevačke obitelji na Dobromu, hvala obitelji Šarić na svesrdnoj darežljivosti; tako će i naši štovatelji Gospe od Zdravlja u Splitu moći osjetiti neobični božićni ugođaj u samostanskom izložbenom prostoru promatrajući dvanaest različitih prizora u dužini od 15 metara, rekao je fra Ante Branko Periša u svom obraćanju.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...