„Stepinčevi dani“ u Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske

U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.

„Stepinčevi dani“ počeli su u četvrtak 8. veljače, duhovnom obnovom koju je vodio isusovac pater Ike Mandurić. Svakog dana program duhovne obnove sastojao se od kateheza posvećenih blaženom Alojziju Stepincu, misnog slavlja, pobožnosti euharistijskog klanjanja i klanjanja svetom križu. Molitve i razmatranja bila su protkana mislima blaženog Stepinca o Bogu, Crkvi, Mariji i hrvatskom narodu. Duhovnu obnovu animirali su članovi karizmatske zajednice Dobri Pastir iz Sinja i VIS-a „Totus tuus“ Gospa Sinjska.

U petak 9. veljače, održan je susret i za mlade iz sinjske župe a gosti su bili članovi Hrvatskog nadzemlja iz Splita. Program je održan u Dvorani Gospe Sinjske pod nazivom „Ljubi i budi ljubljen“. Na susretu su prikazani dramski uradci iz radionice Hrvatskoga nadzemlja uz svjedočanstva i molitvu mladih.

Na blagdan blaženog Alojzija Stepinca u subotu 10. veljače, središnje misno slavlje održano je u 9 sati.  Govoreći o svetosti života blaženog Stepinca, pater Ike je kazao: „Stepinac u vrijeme komunizma je bila ‘najstrašnija riječ koju je mogao čuti neki režimski čovjek’, a hrvatskim vjernicima u vrijeme progona Crkve i njezinih članova, Stepinac je svojim stavom ulijevao snagu i mir. Stepinčevo neslomljivo držanje, bilo je nemjerljiv doprinos opstanku vjere Hrvata u onim najtežim godinama krize hrvatskog naroda u povijesti. Usprkos svoj propagandi onog vremena, vjera u njegovu svetost kod naroda je ostala posve netaknuta, kazao je pater Ike.

U nedjelju 11. veljače, članovi Dječjeg zbora Gospe Sinjske pod vodstvom s. Jelene Mijić i fra Jure Župića premijerno su izveli recital „Ruke u molitvi“ u čast blaženog Alojzija Stepinca. Recital je napisala Marina Šimić vjeroučiteljica u OŠ Tučepi i pastoralna suradnica u Župi sv. Ante u Tučepima. Djeca su vjernike u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske provela kroz život blaženog Stepinca, s naglaskom na njegovo djelovanje u teškim vremenima Drugog svjetskog rata i poraća. Recital je završen molitvom za zagovor blaženog kardinala Stepinca koju je predvodio župni vikar fra Toni Šimunović.

Važno je istaknuti da je blaženi Alojzije dva je puta bio u Gospinu Svetištu u Sinju. Kad je dr. Antun Bauer, zagrebački nadbiskup, 17. ožujka 1934. godine posjetio Svetište, Alojzije Stepinac bio je u pratnji kao tajnik. Drugi put je nadbiskup Alojzije došao u Sinj  19. siječnja 1938. godine.

Blaženi Alojzije u Gospinom svetištu u Sinju prisutan i u sakralnoj umjetnosti. Akademska kiparica Mila Wood 1960. godine izradila je Križni put za Gospino Svetište u Sinju. Za lik Isusa uzela je crte lica nadbiskupa  Alojzija Stepinca. Na prozorima crkve u Sinju 2004. godine postavljeni su vitraji. Na Jednom od njih prikazan je lik bl. Alojzija Stepinca, a izradio ga je akademski slikar Ivan Grgat. U samostanskom klaustru postavljene su brončane medalje većega formata u čast nekih osobiti hodočasnika. Među njima je i medalja s likom blaženoga Alojzija, nadbiskupa i kardinala. Svetište Čudotvorne Gospe Sinjske dobilo je 2007. godine brončano poprsje bl. Alojzija Stepinca, rad akademskog kipara Ante Jurkića.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Svetkovina sv. Ilije proroka, zaštitnika mjesta Ercegovci, proslavljena je u subotu 20. srpnja misnim slavljem koje je ...
Tradicionalno u svečarskom duhu u Župi u Kaštel Kambelovcu proslavljen je blagdan Gospe od Karmela, nebeske majke i ...
U župi sv. Lovre u Trogiru proslavljen je 16. srpnja blagdan Gospe od Karmela u istoimenoj crkvi i u katedrali Sv. ...
Svetkovina Blažene Djevice Marije od brda Karmela proslavljena je u utorak 16. srpnja 2024. u župi Bagalović. Središnje ...
Splitsko-makarski nadbiskup u miru Marin Barišić proslavio je u nedjelju 14. srpnja zlatnu misu u crkvi Presvetog Srca ...
Svetkovina Rođenja sv. Ivana Krstitelja proslavljena je u ponedjeljak, 24. lipnja 2024., u crkvama sv. Ivana Krstitelja ...
Župljani Stilja proslavili su 24. lipnja svetkovinu rođenja svetog Ivana Krstitelja, zaštitnika svoje župe. Misa je ...
Župa Vid proslavila je svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika sv. Vida, u subotu 15. lipnja procesijom i misom.