Bijeli Vir: Proslavljena svetkovina Gospe Lurdske u Župi Dobranje

Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.

U crkvi Gospe Lurdske, koja sljedeće godine slavi  50. godišnjicu posvete, slavljene su tri mise, a središnju je predslavio gvardijan i upravitelj Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske fra Marinko Vukman, OFM, u suslavlju župnika kanonika don Stipe Jerkovića, župnika Župe Vidonje don Mladena Margete i umirovljenog svećenika don Nedjeljka Kešine.

Prigodom 25. godišnjice ukazanja Majke Božje u Fatimi, Papa Pio XII.,  1942. posvetio je cijeli svijet Prečistom Srcu Marijinu i tada je između ostaloga rekao: „Blago narodu kojemu je Gospodin njegov Bog, blago narodu koji ima za Kraljicu Majku Božju“, podsjetio je fra Marinko te istaknuo kako je Majka Gospodina srasla sa sudbinom našega naroda od stoljeća sedmog i nikad ga ne napušta.

„Ako bacimo pogled na našu tešku i mučeničku prošlost, onda ćemo se lako uvjeriti da je kroz 14 stoljeća, naše slavom, ali tragedijom ispisane povijesti, naš narod častio Majku Božju kao svoju Kraljicu, i kroz čašćenje, nastojao biti vjeran svome Bogu. Povijest hrvatskog naroda, možemo reći mirne duše, jest povijest pobožnosti i štovanja Blažene Djevice Marije. Ta jedinstvena veza Marije i našega naroda, dokazana je gestom kojom su Hrvati, jedan od rijetkih kršćanskih naroda, pozdrav – hvaljen budi Isus Krist, zamijenili pozdravom – hvaljen Isus i Marija,“ naglasio je gvardijan.

Prije 166  godina Gospa se ukazala u Lurdu i Lurd je danas jedno od najvećih svjetskih svetišta u koje svake godine hodočasti šest milijuna vjernika. Govoreći o brojnim uslišanim molitvama u Gospinim svetištima, posebno je istaknuo primjer dječaka Oriana koji je ozdravio u Lurdu, te čovjeka za kojega je njegova supruga molila 23 godine i ništa se nije događalo, čak štoviše bio je sve gori, dok jednog dana nije otišao u Međugorje i vratio se potpuno drugačiji. Tisuće puta Gospa je pokazala da je naša Majka. Bez nje i njezinih svetišta, bez nje i njezinih crkava i kapela, bez molitve i hodočašća, hrvatski katolici ne bi prebrodili poteškoće ni prošlosti a ni sadašnjosti, pojasnio je.

„Glavu gore, moj narode, ali i srca gore, budi Kristov, budi Gospin i ne boj se, ne boj se, jer imaš najubojitije i najjače oružje protiv nesreće, protiv zla – to je misa, to je molitva , to je Marija!… Prihvati krunicu u svoje ruke, prihvati se čvrsto Gospinih skuta, znaj – ‘tamo gdje se ne izgovara  Zdravo Marija, nema veselja, gdje nema krunice i molitve, u životu je besmisao, bez krunice i molitve u obitelji je nemir, u poslu sebičnost, na ustima laž, u srcu praznina.’ Zato nemaš pravo na nevjeru moj narode, nemaš pravo na psovku i vrijeđanje, nemaš pravo biti svakakav, nemaš pravo sijati mržnju, kad te Ljubav stvorila. Prihvati Gospinu ruku, otvori uši na pripravu Gospinoga glasa i bit ćeš sretan, bit ćeš i blagoslovljen, a što nam drugo i treba“, istaknuo je propovjednik.

Gvardijan Vukman je na kraju propovijedi, prisjetivši se riječi kardinala Alojzija Stepinca prigodom krunidbe Majke Božje u Mariji Bistrici, pozvao vjernike da se mole Gospi Lurdskoj i ostanu vjerni Blaženoj Djevici Mariji, te obećao da će na poseban način moliti za njih da im Gospodin olakša životne poteškoće.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...