Proslavljen blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića u Prudu

Župa Vid proslavila je blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića u nedjelju 12. svibnja u Prudu, gdje se sv. Leopold slavi kao suzaštitnik. Slavlju je prethodila procesija kroz mjesto, a misu na vanjskom oltaru predslavio je umirovljeni svećenik don Nedjeljko Kešina u koncelebraciji župnika don Mile Čalo.

Leopoldov duhovni život i rad nalazilo je žarište i izvorište u sakramentu euharistije, a osobito  sinovskom ljubavlju gorio je prema Bezgrešnoj koju je nazivao svojom gospodaricom. Po naravi je bio i nagao. U mladim je danima znao ponekada planuti srdžbom, ali se poniznom upornošću borio protiv svoje prirode i uz duhovni  napor uspio postići blagost i skromnost te su ga neki za života smatrali svecem. Mnogi su sv. Leopolda nazivali apostolom ispovjedaonice, liječnikom u ispovjedaonici, zagovornikom svih onih, koji su potonuli a ne mogu se spasiti. „Sakrament ispovijedi možemo  slobodno nazvati medicinom, medikamentima. Zato ne mogu shvatiti da pojedinci godinama ne idu liječniku Isusu Kristu u sakramentu ispovijedi. Žale se na težinu života, a neće zaviriti u svoju dušu da vide gdje je problem, da nađu liječnika Isusa Krista“, poručio je u homiliji vlč. Kešina.

Sv. Leopold bio je ljubitelj prijateljstva sa svim ljudima, pa su ga mnogi za života osobno smatrali „najvećim čovjekom, najvećim prijateljem“. Neprestano se borio za vrijednost i patrijarhalnost obitelji, za  obitelji u nevolji koji su trebali njegovu pomoć – duhovnu i materijalnu, kazao je propovjednik. Slavlje sv. Leopolda poziva na otvorenost prema drugima. Samo s ljubavlju možemo spasiti druge, otvoriti im svoje srce i ruke. Gdje ljubavi nema, nema ni sreće, ni zadovoljstva, ni mira. Zato je sv. Leopold govorio u ispovjedaonici da ljubav koju osjetimo iz susreta u ispovijedi i pričesti  i drugima pokažemo, poručio je vlč. Kešina. „Kršćanin je osoba koja ide u susret bližnjemu koji pati, kojemu je teško, oni su naše poslanje, naša misija, treba im pokazati Božju ljubav, kao što je to činio sv. Leopold – ljubitelj prijateljstva sa svim ljudima“.

Nadalje, sv. Leopold poručuje: „Nemojte odugovlačiti sa sakramentom ispovijedi, nemojte se bojati  pristupati sakramentu euharistije, nemojte zaboraviti našu Majku, nemojte bježati od ljudi, ljubite jedni druge i onda ćete biti Božja djeca!“ Vlč. Kešina upozorio je na ideologije koje na svakom koraku žele uništiti obitelj, a time Crkvu, domovinu i cijeli svijet.

„Braćo i sestre, mogli bismo sada moliti: Leopolde dobri oče, molbe naše počuj glas, tko se tebi žarko moli, ozdravljaš mu brojne boli. I mi smo danas došli zahvaliti i preporučiti se sv. Leopoldu. Znamo da je Gospodin Bog uvijek zanimljiv i kada se najmanje nadamo on nas razveseli, koliko god da je tamno, koliko god da je teško, on nam pošalje jedno malo zrno zlata. To je jedna od najljepših rečenica sv. Leopolda  – nitko nije toliko blatan, grešan, da u njemu ne može biti jedno malo zrno zlata“, istaknuo je propovjednik.

„Zrno zlata  je naša vjera. Ako to zrno zlata nemate, sad ga prihvatite. Pokušajte od danas živjeti po primjeru sv. Leopolda koliko je to moguće. Neka sv. Leopold bude u našim srcima, obiteljima i župskoj zajednici i neka sve nas, ne samo blagoslovi, nego svijetli svaki čas ispred nas i bude putokaz u našem kršćanskom i ljudskom životu“, poručio je vjernicima vlč. Kešina.

Slavlje je animirao župni zbor i pučki pjevači pod ravnanjem prof. Anite Cuce Bebić.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Svetkovina sv. Ilije proroka, zaštitnika mjesta Ercegovci, proslavljena je u subotu 20. srpnja misnim slavljem koje je ...
Tradicionalno u svečarskom duhu u Župi u Kaštel Kambelovcu proslavljen je blagdan Gospe od Karmela, nebeske majke i ...
U župi sv. Lovre u Trogiru proslavljen je 16. srpnja blagdan Gospe od Karmela u istoimenoj crkvi i u katedrali Sv. ...
Svetkovina Blažene Djevice Marije od brda Karmela proslavljena je u utorak 16. srpnja 2024. u župi Bagalović. Središnje ...
Splitsko-makarski nadbiskup u miru Marin Barišić proslavio je u nedjelju 14. srpnja zlatnu misu u crkvi Presvetog Srca ...
Svetkovina Rođenja sv. Ivana Krstitelja proslavljena je u ponedjeljak, 24. lipnja 2024., u crkvama sv. Ivana Krstitelja ...
Župljani Stilja proslavili su 24. lipnja svetkovinu rođenja svetog Ivana Krstitelja, zaštitnika svoje župe. Misa je ...
Župa Vid proslavila je svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika sv. Vida, u subotu 15. lipnja procesijom i misom.