Katehetska ljetna škola za vjeroučitelje osnovnih škola (II.)

Drugoga radnog dana Katehetske ljetne škole za vjeroučitelje osnovnih škola, koja se održava od 25. do 27. kolovoza u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu, sudionici su odslušali dva predavanja. Prvo je održao prof. dr. Ante Vučković, profesor filozofije i novi dekan KBF-u Sveučilišta u Splitu, o temi "Riječ je više od svega što možemo razumjeti. Suvremeni odnos prema riječi kao znak ophođenja prema drugomu€ť. Predavanje se postavilo pred zadatak osvijetliti riječ između ljudi, ali i riječ koja otvara odnos s Bogom. Budući da Ivan Isusa, mesiju, naziva Logosom, a hrvatski jezik Logos prevodi Riječju, susret s tajnom riječi nas vodi i u tajnu odnosa Boga s čovjekom, naglasio je predavač dodavši da predavanje namjerava pustiti riječ da dođe do riječi te se tako približiti tajni riječi i naslutiti blizinu Riječi.




Dr. Vučković je nastojao svratiti pozornost na suvremene pomake odnosa prema jeziku te je predavanje podijelio u tri dijela. U prvome je progovorio o jezičnom obratu u zapadnoj filozofiji podcrtavši posljedice koje je on imao za kulturu, obrazovanje, teologiju te za konkretni rad u katehizaciji. U drugom dijelu, govoreći o temeljnim odrednicama riječi, ustvrdio je da nas pitanje odnosa riječi i glasa uvodi u opažanja kako riječ izmiče našoj vladavini i govori više, dublje, i šire od onoga što bi sam govornik htio. U trećem je dijelu ukazao na neke važne odnose vezane uz riječ u temeljnom odnosu učitelja i učenika. Primjeri kojima je osvijetlio pojedina obilježja uzeti su iz svijeta filozofije i književnosti, a najvećim dijelom iz Novoga zavjeta. S jedne strane, to je slušateljima poznat tekst, a, s druge, upravo se na njemu može jasno uvidjeti kako riječ nadilazi ono što im je poznato, zaključio je dr. Vučković. Vrijeme predviđeno za tematsku raspravu pokazalo se prekratkim za odgovore na sva pitanja koja su vjeroučitelji željeli postaviti predavaču. 
Drugo predavanje o temi "Prema izvrsnoj komunikaciji u nastavi. Metodički pristup interpretaciji književno - umjetničkih tekstova" održala je mr. sc. Gea Cetinić, profesorica hrvatskog jezika i viša savjetnica pri Agenciji za odgoj i obrazovanje. U svom je izlaganju govorila o ključnim kompetencijama važnim za cjeloživotno učenje, o komunikacijskim osposobljenostima, o različitim vrstama tekstova i njihovim obilježjima, o interpretaciji tekstova i raznovrsnosti pristupa i metoda te o suodnosu nastave vjeronauka i hrvatskoga jezika. Poslije predavanja održana je tematska rasprava, a potom je upriličen kulturni čin o dvadeset godina vjeronauka u osnovnim i srednjim školama. "Danas vjeronauk u školi, kao neizostavni i konstitutivni dio ukupnoga evangelizacijskog poslanja Crkve, jedan je od najsustavnijih i najbolje organiziranih načina prisutnosti Crkve u suvremenom hrvatskom društvu", kazao je mr. Josip Periš uvodeći u program koji je bio svojevrstan hvalospjev vjeronauku i vjeroučiteljima u školi, kojih danas u Hrvatskoj ima više od 2500. Svoj osvrt o tomu sa strane crkvenih institucija dao je predstojnik Nacionalnoga katehetskog ureda HBK prof. dr. Ivica Pažin, a sa strane državnih institucija govorila je viša savjetnica pri Agenciji za odgoj i obrazovanje profesorica Sabina Maruničić. O ulozi biskupijskih katehetskih ureda progovorio je predstojnik Katehetskog ureda Krčke biskupije mr. Anton Peranić, a vjeroučiteljice Meri Dadić i Marina Šimić osvrnule su se na svoje dugogodišnje iskustvo vjeroučiteljice u školi. Program je svojim pjesmama uzveličala klapa Neverin iz Kaštel Lukšića, već dugo godina najbolja ženska klapa u Hrvatskoj. Vjeroučitelji su i ovoga puta sudjelovali u akciji darivanja krvi. U popodnevnom dijelu programa nastavlja se rad u pedagoškim radionicama. Tema Katehetske ljetne škole, koja se odražava u organizaciji Nacionalnog katehetskog ureda HBK i Agencije za odgoj i obrazovanje, je "'U početku bijaše Riječ' (Iv 1,1) - Prema izvrsnoj komunikaciji u vjeronaučnoj nastavi".

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranje za četvrtu vazmenu nedjelju.
U subotu, 13. travnja 2024. godine na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, održan je međubiskupijski ...
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranje za treću vazmenu nedjelju.
Dokumentarni film prikazuje prvu generaciju vjeroučitelja koji su nakon osamostaljenja Republike Hrvatske počeli raditi ...
Posljednjeg dana hodočašća u organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, u petak 5. travnja, ...
Četvrtog dana hodočašća vjeroučitelji Splitsko-makarske nadbiskupije uputili su se u Carcere, u tzv. Franjinu pustinju.
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranja za drugu vazmenu nedjelju.
Treći dan hodočašća vjeroučitelja Splitsko-makarske nadbiskupije 3. travnja bio je posvećen dolini franjevačkih ...