Božićno primanje za ravnatelje osnovnih i srednjih škola te predškolskih ustanova kod splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Zdenka Križića

Božićno primanje za ravnatelje osnovnih i srednjih škola te predškolskih ustanova kod splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Zdenka Križića upriličeno je u četvrtak 14. prosinca, u dvorani sv. Ivana Pavla II. u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu.

Božićnom susretu nazočili su predstojnica Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije dr. sc. Jadranka Garmaz, gradonačelnik grada Splita g. Ivica Puljak, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije g. Tomislav Đonlić, predstojnica splitske podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje prof. Blaga Petreski, viša savjetnica za vjeronauk prof. Sabina Marunčić, voditeljica Područne službe prosvjetne inspekcije Split gđa. Sandra Todorić, suradnici mons. Križića te oko stotinu ravnateljica i ravnatelja.

Dobrodošlicu svima najprije je izrazila predstojnica Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije dr. sc. Jadranka Garmaz koja je na početku istaknula da nitko nije slučajni prolaznik u svome kolektivu već svi, napose ravnatelji imaju važnu ulogu. Ravnatelji su na poseban način pozvani širiti mir i ljubav, najvažniji resursi koje treba graditi. Mir, sloga, zajedništvo, dobra volja, otvorena komunikacija u kolektivu su neprocjenjivi za kvalitetan rad. Suprotno tome, svakodnevnice u kolektivima isprepletene su kompliciranim odnosima, poluistinama, žurbom i gužvom. „Dragi ravnatelji, vaše je breme teško, zadaća velika, a odgovornost za odgoj novog naraštaja golema. Vi ste putnici kojima je do cilja mnogo putovati i mnoge stranputice upoznati, ispraviti i druge k cilju voditi. Ako dobro putujete, i po vama se ostvaruje dolazak malog djetešca Isusa. On dolazi u obliku zajedništva koje se širi po hodnicima vaših škola, vidi u vašim razredima i zbornicama. Vidi se na osmjesima vaših suradnika. Zajedništvo je ono koje vas može i u teškim danima gurati naprijed i držati postojane na putu dobra“, zaključila je zahvaljujući još jednom svim ravnateljima što su svojevrsni čuvari sretnog djetinjstva svih onih koji su im povjereni kao najdragocjeniji članovi društva.

Gradonačelnik grada Splita g. Ivica Puljak izrazio je radost zbog dobre suradnje grada Splita i školskih i predškolskih ustanova te zajedničkog sudjelovanja u brojnim projektima. U ime grada Splita i svoje osobno svima je zaželio da predstojeće blagdane provedu u miru sa svojim obiteljima te da im iduća pedagoška i školska godina bude uspješnija i plodonosnija.

Nazočnima se obratio i prof. Tomislav Đonlić koji je prenio pozdrave i čestitku splitsko-dalmatinskog župana g. Blaženka Bobana. Istaknuo je kako nas u idućoj godini čekaju brojni izazovi na planu odgoja i obrazovanja. U planu su mnogobrojni projekti od cjelodnevne škole, izgradnja regionalnih centara kompetentnosti, javni pozivi za unaprjeđenje srednjoškolskog obrazovanja, uređenje prostora Znanstvenog centra izvrsnosti Instituta „Ruđer Bošković“ i mnogobrojni drugi projekti. Na kraju je zaželio da se vrijednosti koje Božić sa sobom nosi preko ravnatelja i njihovih zaposlenika prošire na cijeli školski sustav.

U ime Agencije za odgoj i obrazovanje nazočnima se obratila predstojnica splitske podružnice, prof. Blaga Petreski. Naglasila je kako vjeruje u boljitak i daljnji napredak cijeloga odgojno-obrazovnog sustava zaželjevši svima, u ovome vremenu mira i ljubavi, mnogo privatnog i profesionalnog uspjeha u Novoj godini.

U ime svih ravnatelja prigodnu riječ uputio je g. Željko Šparmajer, ravnatelj OŠ „Dugopolje“ iz Dugopolja koja je domaćin ovogodišnje nadbiskupijske/županijske olimpijade. U svojem se obraćanju posebno dotaknuo uloge vjeronauka u današnjim izazovnim vremenima te na ulogu ravnatelja koji obavljaju odgovornu dužnost. „Ravnatelji se brinu ne samo za tehnološki, materijalni i obrazovni boljitak kolektiva već primarno za odgoj djece. Ono što bih posebno želio istaknuti jest želja da se djeca odgajaju u duhu kulture kršćanskih vrijednosti, a Europa, odnosno Hrvatska je zasigurno baštinik takvih vrijednosti bez kojih ne bismo danas bili ovdje gdje jesmo“, kazao je. Na kraju je zaželio da svi provedu božićno vrijeme u krugu najmilijih uz ljubav, mir i veselje.

Zaželjevši dobrodošlicu svim nazočnima nadbiskup Zdenko Križić prvo je izrazio svima čestitke za Božića podsjećajući kako je Božić blagdan obitelji. „Božić je uistinu blagdan obitelji, no uz uvjet da ga obitelj zna slaviti i da zna primiti darove koje Božić sa sobom donosi. To je prije svega dar radosti i mira, a isto tako dar svjetla i snage. Svi vidimo koliko je danas potreban mir u svijetu, ali mir i u našim obiteljima, pa i mir u nama samima i našim nutrinama. Radost istinska dolazi samo od Gospodina i bez nje život na jedan način gubi svoj smisao. Svjetlo nam je potrebno kako bismo znali praviti prave izbore u svojem životu. Trebamo biti prosvjetljeni da znamo što odlučiti, ali i da znamo kojim putem koračati. Snaga nam je potrebna da znamo ostvariti ono što smo izabrali“, istaknuo je nadbiskup zaželjevši na kraju još jednom svima darove koje Božić donosi, a to su radost, mir, svjetlo i snaga.  

Ovo već tradicionalno božićno primanje koje organizira Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije ove godine pjesmom je obogatio školski, učenički zbor „Bijaćki slavuji“ iz OŠ Bijaći iz Kaštel Novoga pod ravnanjem Vlade Badrova. Program je moderirala dr. sc. Silvana Burilović Crnov, voditeljica Tiskovnoga ureda splitsko-makarske nadbiskupije. Nakon čestitanja, druženje se nastavilo u prijateljskom ozračju uz domjenak kojeg su pripremili učenici Turističko-ugostiteljske škole u Splitu sa svojim nastavnicima Karmelom Lelas i Vedranom Baukom te ravnateljem Ivom Bilićem. Na kraju susreta nadbiskup je udijelio školskom, učeničkom zboru, ravnateljici OŠ „Bijaći“ iz Kaštel Novoga Jadranki Šošić i Turističko-ugostiteljskoj školi, ravnatelju Ivu Biliću prigodne zahvalnice.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranje za četvrtu vazmenu nedjelju.
U subotu, 13. travnja 2024. godine na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, održan je međubiskupijski ...
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranje za treću vazmenu nedjelju.
Dokumentarni film prikazuje prvu generaciju vjeroučitelja koji su nakon osamostaljenja Republike Hrvatske počeli raditi ...
Posljednjeg dana hodočašća u organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, u petak 5. travnja, ...
Četvrtog dana hodočašća vjeroučitelji Splitsko-makarske nadbiskupije uputili su se u Carcere, u tzv. Franjinu pustinju.
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranja za drugu vazmenu nedjelju.
Treći dan hodočašća vjeroučitelja Splitsko-makarske nadbiskupije 3. travnja bio je posvećen dolini franjevačkih ...