Split – Trstenik: OFS grada Splita proslavio blagdan sv. Elizabete

Proslava blagdana „Svete Elizabete“ Ugarske (Tirinške), zaštitnice Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) održana je u petak, 17. studenoga 2023. u crkvi Presvetoga Otkupitelja u Splitu na Trsteniku s početkom u 19 sati. Domaćin proslave bilo je bratstvo OFS-a „Blagovijest“, Split – Trstenik.

U proslavi je sudjelovalo svih pet Mjesnih bratstava OFS-a grada Splita:

Mjesno bratstvo OFS-a „Sv. Frano“, Split – Obala;

Mjesno bratstvo OFS-a „Gospa od zdravlja“, Split – Dobri;

Mjesno bratstvo OFS-a „Gospa od Pojišana“, Split – Pojišan;

Mjesno bratstvo OFS-a „Sveta Obitelj“, Split – Sukoišan;

Mjesno bratstvo OFS-a „Blagovijest“, Split – Trstenik.

Misu je predslavio fra Domagoj Volarević, gvardijan. Suslavitelji su bili svih pet mjesnih duhovnih asistenata: fra Damjan Glavaš, OFMConv; fra Josip Cvitković, OFM; fra Josip Milatović, OFMCap; fra Josip Vrdoljak, TOR i fra Stipe Nimac, OFM.

Kod oltara su služili franjevački bogoslovi: fra Josip Brandejs i fra Stjepan Raić.

Foto: fra Mate Šakić

Prvo čitanje pročitala je Zrinka Pejković (OFS „Blagovijest“), pripjevni psalam pjevao je fra Valentino Radaš, franjevački bogoslov, a evanđelje je navijestio fra Damjan Glavaš, OFMConv.

Gvardijan fra Domagoj, u propovijedi je istaknuo i aktualizirao svetu Elizabetu kao suprugu i majku, kneginju, franjevačku pokornicu i moliteljicu... Ono što ju je osobito karakteriziralo, naglasio je fra Domagoj, bila je ljubav prema bližnjemu i potrebitomu. Krista je prepoznavala i ljubila poglavito u siromasima. Bila je istinska svetica caritasa... Po svim ovim označnicama, sveta Elizabeta, zaštitnica Franjevačkog svjetovnog reda živa je i aktualna također danas ovdje u gradu Splitu po životu i radu te svjedočenju ljudskih, kršćanskih i franjevačkih vrjednota članova Franjevačkoga svjetovnog reda grada Splita – zaključio je fra Domagoj.

Molitvu vjernika čitale su mjesne ministre: Dina Vrcan (Split – Obala), Matija Jeličić (Split – Dobri), Meri Piteša (Split – Pojišan); Vesna Galić (Split – Sukoišan) i Mira Maslov (Split – Trstenik).

Poslije Popričesne molitve Katica Hanžek, tajnica OFS-a „Blagovijest“ održala je zahvalni govor:

„Draga braćo i sestre, članovi Franjevačkoga svjetovnog reda grada Splita, u liku svete Elizabete Ugarske/Tirinške, zaštitnice OFS-a, vidimo kako vjera i prijateljstvo s Kristom stvaraju osjećaj pravednosti, jednakosti svih, prava drugih ljudi, ljubav i milosrdnost. Iz te milosrdnosti rađa se također nada i sigurnost da nas Krist ljubi i da nas Kristova ljubav čeka i čini nas tako kadrima nasljedovati Krista i vidjeti Krista u drugima. Sveta nas Elizabeta poziva ponovno otkriti Krista, ljubiti ga, imati vjere i tako naći pravu pravednost i ljubav, kao i radost da ćemo jednoga dana biti uronjeni u Božju ljubav, u radost vječnosti s Bogom (usp. Benedikt XVI., Sv. Elizabeta Ugarska).

U ime Vijeća i svih članova mjesnoga bratstva OFS-a 'Blagovijest' u Splitu na Trsteniku, fra Stipe, duhovnog asistenta i u svoje osobno ime, kao domaćini ovogodišnjeg našeg zajedničkog slavlja blagdana sv. Elizabete na razini grada Splita, zahvaljujem Bogu za večerašnji naš susret.

Zahvaljujem Mjesnom bratstvu OFS-a 'Sv. Frane', Split – Obala; Mjesnom bratstvu OFS-a 'Gospa od Zdravlja', Split – Dobri; Mjesnom bratstvu OFS-a 'Gospa od Pojišana', Split – Pojišan; i Mjesnom bratstvu OFS-a 'Sveta Obitelj', Split – Sukoišan. Isto tako, zahvaljujem i nazočnim duhovnim asistentima mjesnih bratstava OFS-a grada Splita.

Zahvaljujem svim franjevcima našega Franjevačkoga samostana sluge Božjega fra Ante Antića u Splitu na Trsteniku na čelu s gvardijanom fra Domagojem Volarevićem za svekoliku raspoloživost i potporu u djelovanju OFS-a. Posebno zahvaljujem fra Domagoju za predvođenje večerašnjega misnog slavlja i za sadržajnu i poticajnu propovijed.

Također zahvaljujemo odgojiteljima naših bogoslova, fra Siniši Balajiću, magistru i fra Anđelku Domazetu, domagistru.

Zahvaljujemo isto tako zboru Franjevačkih bogoslova i maestru Peri Prosenici za skladno i lijepo pjevanje, kao i za služenje kod oltara za vrijeme večerašnjeg slavlja.

U prigodi blagdana svete Elizabete naše Mjesno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda 'Blagovijest' svake godine organizira karitativnu akciju pod nazivom 'Kruh svete Elizabete' – prikupljanje pomoći najpotrebitijima. Ove godine 'Kruh Svete Elizabete' organiziramo u sljedeću nedjelju, 19. studenoga 2023., prije i poslije misa u 7, u 9,30 i u 19 sati.

U 'najavi' smo preporučili da se daruje hrana dužega roka trajanja (ulje, sol, šećer, brašno, konzerve...) i osnovne higijenske potrepštine.

Poslije slavlja ove mise sve Vas pozivamo na „Agape“ (i druženje) u dvoranu 'Dr. fra Karlo Balić'.

Po zagovoru sv. Franje Asiškoga, našeg utemeljitelja i sv. Elizabete, zaštitnice OFS-a neka sve nas čuva i prati Bog ljubavi. Neka nam on i nadalje bude i biva Put, Istina i Život u našoj svakodnevnici! Mir i dobro!“

Potom smo svi zajedno molili „zagovornu molitvu“ svetoj Elizabeti, zaštitnici Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS-a).

Za vrijeme mise pjevao je zbor franjevačkih bogoslova pod ravnanjem maestra Pere Prosenice.

Poslije mise bio je Agape u dvorani „Dr. fra Karlo Balić“ koji su pripremili domaćini, članovi OFS-a „Blagovijest“.