Tete pričalice gošće posljednje TV emisije „Vidljivi tragovi“

Prije sedam godina skupina entuzijasta odlučila je pokrenuti hvalevrijedan projekt u Splitu: Tete i barbe pričalice. Riječ je o konceptu koji je osmislila Udruga Portić iz Rijeke, a onda je 2016. godine Ana Bilčić, nakon studija i povratka u rodni grad, dovela ovu priču i u grad pod Marjanom. Osim Splita i Rijeke, ovaj projekt živi i u: Zagrebu, Puli i Čakovcu. O spomenutom projektu u TV emisiji „Vidljivi tragovi“ govorile su: Ana Bilčić psihologica u OŠ „Fra Pavla Vučkovića“ u Sinju i Katja Ivančić Brkljač, pedagogica u DV „Dobri“ – Split.

Gošće su govorile o samim počecima projekta, kako se razvijao i na koji način je strukturiran; o blagodatima čitanja; o suradnji sa knjižnicom Marko Marulić i Udrugom Most; o edukacijama i superviziji volontera čije posebnosti podržavaju (bilo da je riječ o spisateljskoj, humanitarnoj ili sl.). Tete pričalice govorile su o sudjelovanju na nedavnom Buvljaku „A di si ti?“, o kreativnim radionicama i božićnom darivanju.

Riječ je naime o ljudima koji svaku večer posjećuju Kliniku za dječje bolesti KBC-a Split i uveseljavaju djecu koja tamo borave. Pomognu im da barem na sat vremena zaborave na svoje boli. Tete i barbe pričalice čitaju im priče, razgovaraju s njima, zaigraju neku društvenu igru, a za to vrijeme roditelji, koji su cijeli dan proveli uz bolesnički krevet svoga djeteta, imaju priliku popiti kavu ili nešto pojesti. Za vrijeme korone, budući da nisu smjeli ulaziti u bolnicu, za svoje prijatelje snimali su video zapise koje su zatim objavljivali na svojoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/pricalicesplit.

Svi oni koji bi rado dali svoj doprinos ovoj lijepoj priči, na spomenutoj stranici mogu pronaći detaljne informacije. Jedini uvjet koja se traži od volontera je da je punoljetna osoba i da je voljna tjedno izdvojiti samo sat vremena. Gošće svjedoče o čudesnosti osjećaja koji ih obuzmu kad vide sreću na licima djece koja ih s nestrpljenjem dočekuju. Jer nije lako boraviti u bolnici ni djeci ni roditeljima. Treba im pomoći i ohrabriti ih da će sve biti dobro. Gošće su podijelile s voditeljicom emisije i gledateljima još nekoliko lijepih iskustava s djecom i roditeljima iz bolnice te su posvjedočile što im znači vjera u privatnom i poslovnom životu.

S tom lijepom pričom snimljena je posljednja emisija „Vidljivi tragovi“, koja je emitirana 26. prosinca na TV Jadran. Bit će, također, emitirana na Laudato TV u petak 29. prosinca u 16.45 sati, a dostupna je i na YouTube kanalu Splitsko-makarske nadbiskupije. U sklopu reorganizacije Tiskovnog ureda, Splitsko-makarska nadbiskupija prestaje s produkcijom svojih dviju TV emisija „Radosna vijest“ i „Vidljivi tragovi“. Zahvaljuje svojim vjernim gledateljima i slušateljima, kao i svima koji su dali doprinos u kreiranju sadržaja, bilo kao urednici, voditelji, novinari, snimatelji i montažeri ili kao gosti koji su posvjedočili svoju vjeru, donijeli Radosnu vijest i ostavili vidljivi trag dobrote i ljubavi.