Susret povjerenika župnih Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije

Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije organizirao je susret povjerenika župnih Caritasa u subotu 27. siječnja u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu.

Susret je započeo svetom misom u kapeli Nadbiskupskog sjemeništa koju je predvodio fra Antonio Mravak, župnik Župe Gospe Sinjske. „Ovaj susret započinjemo svetom misom kako bismo, ojačani svetom pričešću, još snažnije mogli pokazivati djelatnu ljubav u našoj svakodnevici i tamo gdje nam je povjereno poslanje našega karitativnoga djelovanja“, istaknuo je na početku svete mise.

Predslavitelj je u propovijedi naglasio da Isus na početku svojega djelovanja izabire dvanaestoricu, kako bi mu pomogli u njegovom poslanju. Bez obzira na to što su bili prosječni i grešni ljudi, Isus je u njih imao povjerenja. Nadovezujući se na izvještaj iz Markova evanđelja propovjednik je kazao: „Učenici su pali već na prvom testu jer su pokazali da su fizički uz Isusa, ali srcem ipak daleko od njega. U jednom od razmišljanja nad ovim evanđeljem Benedikt XVI. lijepo će reći da tamo gdje je prisutan Isus i gdje zauzima posebno mjesto, mogu nas zadesiti razne oluje, ali nas nikada neće potopiti. I ta lađa našega života jest naša obitelj, Crkva i Caritas. Ali ako u tim stvarnostima nije prisutan Isus, onda je u opasnosti da naše djelovanje bude manjkavo. Isus nam daje stabilnost u našem djelovanju, a ta stabilnost se ostvaruje u odnosu s njime“, zaključio je.  

Nakon svete mise program je nastavljen u prostorijama „Paštrićeve knjižnice“. Na početku se prisutnima obratio ravnatelj Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije Denis Maslov. „Već tradicionalno se skupljamo nakon božićnih praznika kako bismo podijelili vlastita iskustva karitativnog djelovanja u vlastitim župnim zajednicama. Na ovaj način želimo vama volonterima i povjerenicima župnih Caritasa zahvaliti na predanosti, trudu i uloženom vremenu. Jako puno ljudi nam se obraća za pomoć, no mi ne možemo do svih stići i svima pomoći bez vašeg posredništva. Kako bi što bolje odgovorili na potrebe naših korisnika značajna nam je suradnja s župnim zajednicama“, istaknuo je na početku Maslov.

Predavanje o karitativnom poslanju održao je fra Antonio Mravak. Istaknuo je tri bitne činjenice u djelovanju župnih Caritasa. Prva je svijest o važnosti karitativnog djelovanja, koja je praktički u samom središtu poslanja Crkve. Uz to se veže i svijest o vlastitom poslanju, odnosno svijest da smo pozvani po Isusu Kristu pokazati kršćansku ljubav i naše zauzimanje. „To nam upravo pokazuje današnje evanđelje. Tamo gdje u središtu nije Isus, onda je u središtu čovjek i njegove želje. Tako smo u opasnosti da postanemo tek samo jedan običan društveni pokret bez svijesti o božanskom poslanju.“ Druga bitna činjenica je da se rad župnog Caritasa prezentira široj zajednici. „Na ovu misao potakao me papa Franjo koji je istaknuo u jednom svojem govoru da moramo izići 'vani' i prezentirati svoje djelovanje“, istaknuo je Mravak. Na taj način se postiže transparentnost rada Caritasa, ali se ostvaruje i svjedočanstvo vjere. To je svojevrsno evanđeosko „propovijedanje s krovova“, kazao je Mravak nadodavši da u svoj rad svakako moramo uključiti i društvene mreže. Posljednja točka je važnost vlastitoga duhovnoga napretka koja mora ići usporedno s karitativnim djelovanjem. Osobe koje su uključene u rad župnoga Caritasa moraju svoju vjeru svjedočiti i u sakramentalnom i vjerničkom životu svojih župnih zajednica. Svaki rad s ljudima je težak i opasnost je da se potkrade grijeh. Zato članovi župnog Caritasa moraju voditi računa o vlastitom duhovnom rastu.

U drugom dijelu radnoga programa povjerenici i predstavnici različitih župnih Caritasa iznijeli su svoja svjedočanstva i kratke preglede svojih djelovanja kroz proteklo razdoblje. Tako su izmijenili svoja iskustva, ali i potaknuli druge na nove ideje. Povjerenici koji su predstavljali svoje župne Caritase bili su redom: Župa Presvetog Srca Isusova Visoka, Župa sv. Mihovila Arkanđela Kambelovac, Župa Marije Pomoćnice Kman, Župa Gospe Sinjske, Župa Gospe u Siti Strožanac, Župa sv. Mateja Ravne Njive, Župa sv. Spasa Mejaši i Župa sv. Lovre Trogir.

U posljednjem dijelu predavanja Marta Grbić, voditeljica Caritasovog skloništa za žrtve nasilja u obitelji iz Splita, predstavila je rad i djelovanje Sigurne kuće. Govorila o nasilju u obitelji i njegovim posljedicama, o vrstama nasilja, o primjerima dobre prakse borbe protiv nasilja, kao i o preventivnom djelovanju i odgovornosti svih članova društva. Istaknula je da je središte njihovoga rada povratiti korisnicima dostojanstvo i svijest da su voljeni i prihvaćeni. 

Nakon predavanja prisutni su posjetili obnovljene prostorije Caritasove podružnice „Dječji osmijeh“. Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije otvorio je 5. svibnja 2009. godine svoju podružnicu pod nazivom 'Dječji osmijeh' sa željom i nakanom da, uslijed teške gospodarske situacije, pomogne obiteljima slabijeg imovinskog stanja, koje ne mogu kvalitetno zadovoljiti potrebe svoje djece, ujedno i zahtjeve koje društvo stavlja pred njih. Dosadašnji rad temeljio se većinom na pružanju materijalne pomoći kroz podjelu: dječje hrane, higijenskih potrepština, opreme za novorođenčad, odjeće, obuće, školskog pribora. No, materijalna i novčana pomoć siromašnim obiteljima tek je dio rješenja. Trajno rješenje izlaska iz začaranog kruga transgeneracijskog siromaštva je pružanje pomoći pri jačanju i usavršavanju kompetencija koje će omogućiti djeci iz takvih obitelji trajni izlazak iz siromaštva, a to je upravo ono što želi pružiti „Dječji osmijeh“, istaknuo je Denis Maslov.

Potom je ravnatelj proveo prisutne kroz središnje prostorije ustanove te ih ukratko upoznao sa svim najvažnijim projektima. Na poseban način istaknuo je novi projekt obnove blagovališta. „Ne želimo da se naši korisnici, koji se u vlastitim životima bore s raznim nedaćama i siromaštvom, kada dođu u ove prostorije osjećaju dodatno 'opterećeno'. Oni ne zaslužuju biti u 'siromaštvu' kada su u prostorijama Caritasa. Obnovom blagovališta želimo pokazati da oni vrijede i da su nam važni te im na jedan način time želimo vratiti i obnoviti ljudsko dostojanstvo“, kazao je. Druženje povjerenika nastavilo se na zajedničkom domjenku u prostorijama Caritasa.