Tjedan braka u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji

Tjedan braka u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji započeo je u ponedjeljak, 5. veljače. Nakon svete mise u župnoj crkvi sv. Mihovila Arkanđela na Kamenu u Splitu, u Karmelskom samostanu na Vidovcu fra Ante Vučković, OFM održao je predavanje na temu „Brak – što je to?“

Poznati splitski duhovnik, teolog i filozof izlaganje je započeo nabrajanjem vrlo različitih suvremenih slika o braku te malo modificirao naslov predavanja u „Što je to sakramentalni brak?“. Tumačeći odlomak iz drugog poglavlja Knjige Postanka koji govori o stvaranju svijeta i čovjeka fra Ante Vučković je na svjež i zanimljiv način otkrio dubine i slojevitost biblijskoga teksta koji govori o stvaranju muškarca i žene. Dvoje potpuno ravnopravnih i vrijednih osoba koje dijele istu ljudsku narav istodobno se potpuno razlikuju u svojoj muškosti i ženskosti. Te razlike u braku mogu dovesti do zahlađenja, nerazumijevanja, dosade, ljubomore pa i mržnje. Kako spriječiti preobrazbu početne ljubavi u njenu suprotnost?

Muškarac koji je stvoren od gliba u svakoj stanici svoga bića osjeća ništavilo iz kojega je nastao. Njegova je čežnja i potreba usmjerena prema afirmaciji njegove osobe, prema potvrdi da vrijedi. Žena, pak, koja je nastala od rebra drugoga čovjeka trajno traži odgovor na pitanje svoga identiteta: tko sam ja? Čezne za potvrdom da je posebna i drukčija od svih dugih žena, da je vrijedna ljubavi i posebne pažnje. Definirajući sakramentalni brak kao slobodan voljni čin u kojem se ljudska ljubav preobražava u dužnost da ću ljubiti drugoga dok nas smrt ne rastavi fra Ante je naglasio koliko je važno prepoznati vlastite gladi i potrebe i da naše duboke vječne čežnje ne mogu biti adresirane na konačno slabo i krhko biće pokraj nas, nego samo na Vječnoga. Jedino On može utažiti naše najdublje čežnje te se tako čuvamo od neizbježnoga razočaranja.

Nakon zanimljivog i nadahnjujućeg izlaganja uslijedila je rasprava u kojoj se govorilo o konkretnim životnim situacijama, društvenim trendovima i izazovima s kojima se mladi, bračni parovi i obitelji moraju svakodnevno suočavati.

Tjedan braka održava se svaku večer od 5.-10. veljače. Program započinje svetom misom u župnoj crkvi na Kamenu u 19 sati, a u 19:45 slijedi prigodni program u dvorani Karmelskoga samostana. U nedjelju 11. veljače Svjetski je dan braka. Na misnom slavlju u 11.00 u Karmelskom samostanu bit će obnova bračnog saveza.