Proslava Stepinčeva u crkvi sv. Frane na Obali u Splitu – 2024.

U crkvi sv. Frane u Splitu i ove je godine svečano proslavljen blagdan bl. Alojzija Stepinca.

U trodnevnoj pripravi sudjelovali su mons. Juraj Batelja, fra Jerko Kolovrat i fra Josip Dolić. Prvu večer propovjednik mons. Batelja posebno je istaknuo Stepinca u kontekstu teških vremena u kojima je trebalo svjedočiti Boga i biti uz svoj narod. Stepinčeva vjernost do mučeničke smrti i danas je istinski primjer prave ljubavi prema Bogu, svome narodu i čovjeku. Drugu večer fra Jerko ističe kreposti i vrline kard. Stepinca. Bio je hrabar u ispovijedanju vjere, ljubio je istinu, živio odgovorno po savjesti i njegovao nadu da Bog sve upravlja na dobro i spasenje čovjeka. Treći dan fra Josip promišlja o kard. Stepincu na temelju evanđelja o gluhom mucavcu kojega Isus ozdravi riječima - otvori se. Govorio je o kardinalovom beskompromisnom pouzdanju i čvrstoj vjeri u Boga koji ozdravlja duh i tijelo. Bl. Alojzije čini sve kako bi pomogao onima koji su zatražili njegovu pomoć. Stepinac i nas potiče da ljudima u potrebi posvetimo svoje vrijeme i pokažemo kršćansku ljubav i milosrđe. Na svetim misama pjevali su: Zbor sv. Frane, zbor župe sv. Stjepan i zbor sestara Milosrdnica.

Prvu večer nakon mise, u organizaciji Družba Braće Hrvatskoga Zmaja, bilo je predstavljanje knjige mons. Batelje o progonu i mučeništvu bl. Alojzija, a treći dan je nakon euharistijskog slavlja prikazan film o suđenju Stepincu o kojem je progovorio mons. Dugalić i prisutnima objasnio snagu i moć medija i politike koji su kardinala osudili unatoč njegovoj nevinosti. U programu je bilo vokalnih nastupa te pjesničkih izričaja o našem kardinalu.

Blagdan bl. Alojzija Stepinca proslavljen je misama u 7.30, 10 i 19 sati. U 14 sati je bila „Ura preminuća“ na kojoj smo promišljali o njegovim posljednjim trenucima života na zemlji. Čitali smo izvještaj o njegovu preminuću i molili krunicu uz tekstove kardinalovih propovijedi. Svečano euharistijsko slavlje blagdana predslavio je mons. Vladimir Dugalić uz suslavitelje fra Damjana, fra Martina i fra Roka. Propovjednik je govorio o Stepincu koji je unatoč svemu ostao sa svojim narodom i hrabrio ljude da ostanu vjerni Bogu, da nema kompromisa s zlom i Zlim i da samo istina oslobađa i donosi radost života. Istaknuo je da treba dobro upoznati život našeg blaženika i tada ćemo otkriti njegovu svetost na koju smo i mi pozvani. U asistenciji su bili franjevački bogoslovi, pjevao je zbor sv. Frane. Na kraju svete mise svi smo zajedno izmolili molitvu za proglašenje kard. Stepinca svetim. Nakon mise vjernici su pristupali relikvijaru moleći njegov zagovor.