Upriličen križni put za nerođene

Inicijativa „40 dana za Život Split“ prošlog je petka, 22. ožujka, uz podršku don Ivana Simunića, župnika Župe sv. Ivana na Trsteniku u Splitu, organizirala drugi križni put za nerođene u crkvi sv. Ivana Krstitelja na splitskom Trsteniku.

Hodajući i moleći za križem našeg Gospodina, kroz svaku pojedinu postaju križnoga puta svi prisutni molili su za zadovoljštinu za grijeh pobačaja u našem narodu i pobjedu kulture života u domovini. Izvršna direktorica Inicijative Lidija Dugan istaknula je kako križni put organiziraju diljem Lijepe naše u gradovima koji su pokriveni inicijativom 40 dana za Život. Uključeno je 36 hrvatskih gradova sa 38 mjesta bdijenja jer u Zagrebu i Splitu mole na dva mjesta. Također je naglasila kako je to prelijepa korizmena pučka pobožnost koja je zapravo treći element inicijative. Prvi element su molitva i post, drugi je miroljubivo bdijenje dok je treći osvješćivanje lokalne zajednice - u koji spada i križni put - o potrebi zaštite nerođenoga života.

Župnik je zahvalio svima koji sudjeluju u, kako je rekao, „ovom činu ljubavi i milosrđa. Kao katolici i vjernici, kao crkva pozvani smo razvijati i promicati kulturu života od njegova začeća do prirodne smrti, i davati svjedočanstvo da cijenimo ljudski život. Kao što je Krist svojim životom posvjedočio ljubav prema čovjeku tako smo i mi pozvani svjedočiti kroz molitvu ovoga Križnoga puta na poseban način i dati svjedočanstvo ljubavi, diči svoj glas, glas molitve za one koji su u našem društvu najobespravljeniji, za one koji ne mogu diči svoj glas.“ Don Ivan je zahvalio i onima koji mole pred bolnicama i drugim ustanovama gdje se vrše abortusi. Njihova molitva glas je upravo onih koji glasa još nemaju.

Samim tim događajem ušli se u završnicu 40-dnevne javne molitve za nerođene kroz koju su u Hrvatskoj spašena 4 života, dok je u svijetu spašeno 266 djece za koja sa sigurnošću znaju, svjeodoče iz Inicijative. Djece koja su spašena po Gospodinu koji je uslišao molitve i nenametljivu žrtvu molitelja i podupiratelja života. Molitelja koji su ustrajno dolazili, žrtvovali se, odvajali svoje vrijeme, bdjeli po svim vremenskim uvjetima kako bi gradili kulturu života u svojoj sredini. Ljubimo nerođene i budimo svi zajedno podrška trudnicama i majkama, kako ni jedna ne bi pomislila na abortus već na radost koja dolazi po životu njenoga djeteta, poručili su sudionici Inicijative.