Nadbiskupsko sjemenište i Nadbiskupijska klasična gimnazija u Splitu svečano proslavili Blagovijest – Dan sjemeništa i Dan škole

Nadbiskupsko sjemenište i Nadbiskupijska klasična gimnazija „Don Frane Bulić“ u Splitu svečano su 8. travnja proslavili svetkovinu Blagovijesti – Dan sjemeništa i Dan škole.

Svetu je misu u velikoj sjemenišnoj kapeli predvodio mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup u miru, uz koncelebraciju s don Josipom Dukićem, ravnateljem Gimnazije, don Nediljkom Antom Ančićem, pastoralnim vikarom i predsjednikom Školskoga odbora Gimnazije, don Ivanom Bodrožićem, prodekanom za znanost Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu, fra Joškom Kodžomanom, ravnateljem sestrinske Franjevačke klasične gimnazije u Sinju, don Vedranom Torićem, ravnateljem bogoslovije i ostalim svećenicima. Pjevanje tijekom misnoga slavlja animirao je školski mješoviti zbor te Zbor bogoslova pod ravnanjem prof. Andrije Akrapa te uz orguljašku pratnju s. Lidije Bernardice Matijević.

Prije misnoga slavalja don Josip Dukić, ravnatelj Gimnazije, pozdravljajući sve nazočne, prisjetio se i svih bivših, živućih i pokojnih, ravnatelja, odgojitelja, profesora, djelatnika, kao i svih dragih prijatelja Sjemeništa i Gimnazije.

Mons. Marin Barišić homiliju je započeo riječima da je Navještenje Gospodinovo najveći „breking news“ svih vremena. Ta „udarna vijest“ je uvijek aktualna i nikada ne odlazi u zaborav. Na tu „udarnu vijest“ nas podsjećaju zvona svih crkava diljem svijeta tri puta na dan u molitvi „Anđeo Gospodnji“.

Bog želi da čovjek daruje, poput Marije, svoju slobodu, volju, ljubav, a ne samo prinose i paljenice, kako stoji u liturgijskim čitanjima. Po otajstvu utjelovljenja čovjek u sebi nosi sličnost s Marijom, ali i sličnost s Kristom. Ako poput Marije Bogu izrečemo svoje „da“, onda i mi postajemo oni koji nose Krista u sebi, istaknuo je mons. Marin Barišić.

Krist otajstvom utjelovljenja približava još jače Boga čovjeku. Po tom otajstvu i izlijevanjem Duha Svetoga postajemo Djeca Božja, odnosno Kristovi braća i sestre. Nadbiskup je istaknuo da trebamo postati svjesni da imamo privilegiju Boga zvati Ocem.

Svaki čovjek je originalan i neponovljiv, istaknuo je mladima nadbiskup u miru. „Originali smo Božji, ali često od sebe radimo kopiju“, kazao je. Po nama Krist želi biti prisutan u ovome svijetu, a to otajstvo Kristova utjelovljenja po nama se možemo ostvariti jedino ako smo originali. Na kraju svoje homilije nadbiskup Marin, obraćajući se mladima, ohrabrio ih je da u svojem dijalogu s Gospodinom izgovore i svoj osobni „da“, ne samo riječima, već svojim razumom, voljom, srcem , osjećajima.

Poslije svete mise uslijedila je, u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa, tradicionalna svečana akademija uz bogati glazbeni te dramsko-scenski program kojega su pripremili učenice i učenici Nadbiskupijske klasične gimnazije „Don Frane Bulić“.

Poslije zajedničkog ručka na sjemenišnom vanjskom igralištu pred punim gledalištem održana je revijalna nogometna utakmica između momčadi Nadbiskupijske klasične gimnazije i momčadi splitskih bogoslova.