Svećeničko ređenje u Splitu

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić predvodio je u subotu, 25. lipnja u splitskoj konkatedralnoj crkvi sv. Petra, svečano euharistijsko slavlje za vrijeme kojega je za prezbitere zaredio petoricu đakona. Na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije zaređeni su don Ante Gabrilo (iz župe sv. Jakova - Dicmo) i don Ante Kelava (iz župe Gospe od Anđela - Trogir), a na naslov Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Ante Bešlić (iz župe Gospe Sinjske - Sinj), fra Dujo Jukić (iz župe sv. Luke - Otok) i fra Petar Komljenović (iz župe Presvetog Trojstva - Hrvatska katolička zajednica, Sindelfingen, Njemačka).

"Okupili smo se zahvaliti Gospodinu za današnje dvostruko slavlje. Splitsko-makarska nadbiskupija, Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja i cijela Crkva slavi danas ređenje naših novih svećenika. No danas slavimo i Dan državnosti. Stoga zahvalimo Gospodinu na tim darovima i molimo ga za naše ređenike, da budu blagoslov svojoj Crkvi i domovini", rekao je nadbiskup Barišić u uvodu te pozdravio sve okupljene, posebno provincijala Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joška Kodžomana, generalnog vikara Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslava Vidovića, pastoralnog vikara mons. Nedjeljka Antu Ančića, odgojitelje ređenika mr. don Borisa Vidovića i dr. fra Stipu Nimca, profesore, brojne svećenike, redovnike i redovnice, kandidatice, bogoslove, sjemeništarce te obitelj, rodbinu i prijatelje ređenika.

U prigodnoj homiliji nadbiskup se osvrnuo na Isusove riječi 'Vi ste sol zemlje i svjetlo svijeta' i rekao da Krist svakom čovjeku želi otkriti naš temeljni identitet - da smo sinovi svjetla, Božja djeca, braća i sestre. On je izvor tog svjetla i želi da na tom izvoru svi zapalimo svoje životne svjetiljke. "Vi ste, dragi mladomisnici, svjetiljke svoga života zapalili na tom izvoru, njegovali ste to svjetlo i svojom dobrotom, iskrenošću i otvorenošću nadolijevali ste ulje u uljanice. Gospodin sada želi preko vas biti prisutan u današnjem svijetu i osvjetljavati ga, preko vašeg svjedočenja unositi u živote ljudi smisao i nadu, povjeriti vam sakramente da vi i drugi rastete u tom identitetu soli zemlje i svjetla svijeta", istaknuo je. Okupljene vjernike pozvao je na molitvu za ovogodišnje ređenike i sve svećenike, kako bi im Boga dao snage biti prorocima svoga milosrđa. Nadbiskup je pojasnio da su oni svećenici po redu Melkisedekovu, svećenici po milosti Božjoj, koji taj dar svećenstva nisu zaslužili ni podrijetlom ni sposobnošću. Pozvao ih je da milosrđe Božje koje su doživjeli u svom životu ne zadrže za sebe, već ga prosljeđuju bližnjima i u punini žive riječi koje će čuti pri ređenju: 'Primi darove što ih sveti narod prinosi Bogu. Budi svjestan onoga što radiš. U djelo provedi ono što obavljaš i život svoj suobličuj otajstvu križa Gospodnjega'. Ustvrdio je da je u tim riječima dodirnut identitet svećenika. "Bog vas želi obilježiti snagom Duha Svetoga i uključiti u stvarnost svoga milosrđa. Znakovito je da ste ređenici upravo u izvanrednom jubileju Božjeg milosrđa. Radosno i otvorena srca približite se Kristu, Velikom svećeniku. On neka vas snagom svoga Duha učini sakramentom svoga svećenstva na radost vaše obitelji, cijele Crkve i naše domovine  Hrvatske. Budite svima blagoslov, svjetlo i sol koja nam je potrebna", zaključio je mons. Barišić.

P1980870Nakon homilije uslijedio je središnji čin ređenja, polaganje ruku i posvetna molitva, koje je tumačio mr. don Mario Buljević, vicerektor Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu. U nastavku euharistijskog slavlja mladomisnici su se pridružili nadbiskupu za stolom Gospodnjim. Nakon popričesne molitve i himna "Tebe, Boga hvalimo" okupljenima se, u ime Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja obratio provincijal fra Joško Kodžoman koji je istaknuo kako na današnji dan slavimo dar Božjeg poziva i ljudskog odaziva. Obraćajući se novozaređenim svećenicima rekao je da vjeruje da će biti iskreni i predani služitelji i slavitelji sakramenata i svih otajstava vjere, uvijek odani Crkvi. "Neka vas sam Krist pouči i nadahne kako biti vjeran i vjerodostojan u naviještanju Radosne vijesti. Neka vam pomogne u nastojanju da svojim ljudskim i profesionalnim karizmama obogatite vjernike s kojima budete radili". Provincijal je naglasio kako se preko njih Bog želi proslaviti u današnjem svijetu, proglasiti istinu i ostaviti duboki trag ljubavi u svim ljudima. "Neka vas Gospodin blagoslovi mirom, prati savjetom i mudrošću koju ćete crpsti kroz molitvu i neka vam podari sve potrebne milosti kako bi uvijek ostali njegovi i bili radosni u svojoj svećeničkoj službi", zaključio je provincijal.

Misno slavlje pjesmom je uveličao župni mješoviti zbor. Obiteljsko i prijateljsko druženje nastavilo se zajedničkim blagovanjem.

Don Ante Gabrilo, sin Lovre i Ane r. Grčić, rođen je 14. srpnja 1989. u Splitu. Rodna župa mu je sv. Jakov u Dicmu. Pastoralni praktikum obavljao je u župi sv. Pavla apostola na Pujankama u Splitu.

Don Ante Kelava, sin Ivana i Jele r. Šimić, rođen je 27. rujna 1976. u Tomislavgradu. Rodna župa mu je Roško polje, a nastanjen je u župi Gospe od Anđela u Trogiru. Pastoralni praktikum obavljao je u katedrali sv. Dujma u Splitu.

Fra Ante Bešlić, sin Filipa i Jasne rođ. Jerončić, rođen je 11. kolovoza 1987. u Splitu. Rodna župa mu je Gospe Sinjske u Sinju. Pastoralni praktikum obavljao u župi sv. Ante Padovanskoga na Šubićevcu u Šibeniku.

Fra Dujo Jukić, sin Frane i Slavke rođ. Govorušić, rođen je 4. travnja 1986. u Sinju. Rodna župa mu je sv. Luke u Otoku kod Sinja. Pastoralni praktikum obavljao je u župi Gospe Sinjske u Sinju.

Fra Petar Komljenović, sin pok. Ivana i Marije rođ. Kaurinović, rođen 26. siječnja 1980. u Sindelfingenu (Njemačka). Rodna župa mu je Presvetog Trojstva u Hrvatskoj katoličkoj zajednici u Sindelfingenu u Njemačkoj. Pastoralni praktikum obavljao u župi Gospe od Zdravlja na Dobrome u Splitu.