×

Greška

[sigplus] Critical error: Image gallery folder old_gallery/fotogalerije/vijesti/sukoisan_sv_obitelj_2009 is expected to be a path relative to the image base folder specified in the administration back-end.

Blagdan sv. Obitelji na splitskom Sukoišanu

[sigplus] Critical error: Image gallery folder old_gallery/fotogalerije/vijesti/sukoisan_sv_obitelj_2009 is expected to be a path relative to the image base folder specified in the administration back-end.

Svetu obitelj, svoju nebesku zaštitnicu, istoimena župa na splitskom Sukoišanu kojom upravljaju franjevci trećoredci iz samostana Sv. Josipa, po tradiciji slavi biskupskom misom. Ove godine blagdan Svete obitelji proslavljen je u nedjelju 27. prosinca, euharistijskim slavljem koje je u samostanskoj crkvi predvodio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, u suslavlju s trećoredcima iz samostana. Čestitajući Božić obiteljima te župe kao i većoj župnoj obitelji, nadbiskup Barišić je istaknuo kako je svatko od nas rođen u obitelji i dio je njezina zajedništva, u koje je i Gospodin htio doći da bude Emanuel, trajnost u tom našem svakodnevlju. Na taj način nas povezuje i s većim zajedništvom, sa župom, u kojoj su sve obitelji povezane u jednu veliku obitelj. U propovijedi se osvrnuo na svetu obitelj ali i univerzalno značenje obitelji, kao i na njezin položaj u današnjem društvu. Unatoč brojnim razlikama između naših obitelji i svete obitelji postoji nešto zajedničko a to je da je svaka obitelj svetinja. Nadalje, obitelj danas - kao što je i sveta Nazaretska obitelj - prolazi kroz različite poteškoće, siromaštvo i nerazumijevanja i mislimo da je uzrok tomu ekonomska kriza, nedostatak materijalnih stvari. No nije u tomu stvar. Potrebna su materijalna sredstva za život, međutim, ona nisu preduvjet sretnoga života i dobre budućnosti, ona nas ne ispunjaju. Puno su teže one duhovne i moralne krize koje nas zahvaćaju te razaraju naš osobni, obiteljski i društveni život. Bivamo sami i osamljeni. Ne susrećemo se i ne razgovaramo. Sve rjeđe zajedno ručamo i večeramo, a sve smo prisutniji u virtualnom svijetu interneta i računala - osobito naša mladež. Uz to porast je nasilja u obitelji. Mnogi analitičari misle da su mediji unijeli nasilje i agresivnost u obitelj gdje to po naravi nije normalno. Dakako, sve to ozbiljno pogađa nas i naš narod, brak i obitelji, Crkvu i Državu, naglasio je nadbiskup.




Stoga, nastavio je potrebna nam je otvorenost životu i zajednička molitva, vjera i povjerenje međusobno i u Boga te zajedništvo u životnim poteškoćama. Josip i Marija zajedno su tražili Isusa, čitamo u današnjem evanđelju. To je paradigma i našeg postupanja tj. odnosa supružnika jedno prema drugome u povjerenju i zajedništvu a ne u optuživanju i traženju krivnje u onom drugom, upozorio je mons. Barišić. U tom je svjetlu istaknuo da svaka kriza može biti prigoda za rast u vjeri i zajedništvu te svojevrstan "štit" od onoga najgorega: klonulosti i rezignacije, razočaranosti i depresije. Od velike su važnosti slušanje i razgovaranje u obitelji, a otac i majka trebaju biti jedna cjelina, neraskidivo zajedništvo u obitelji. Potaknuvši vjernike da ispunu svoju dužnost i izađu na izbore kako bi odgovorno izabrali svoga budućeg predsjednika nadbiskup je naglasio da je obitelj kao država ali da supružnici nisu kandidati nego su izabrani i osposobljeni 'ređenjem' - sakramentom ženidbe - za to važno poslanje. Čestitavši im patrona župe i imendan svima koji nose ime svetoga Ivana, mons. Barišić je potaknuo vjernike na  nedjeljno zajedništvo za obiteljskim i euharistijskim stolom zaključivši riječima: "Gospodine, prosvijetli naš um i srce da budemo odgovorni u svojoj obitelji te rastemo u domeni ljudskosti i svetosti". Riječ zahvale nadbiskupu na kraju misnoga slavlja, koje je svojim pjevanjem uzveličao župni mješoviti zbor pod ravnanjem s. Helene, uputio je župnik fra Petar Grubišić. Nadbiskup se nakon euharistijskoga slavlja zadržao u razgovoru sa župljanima, koji su mu ozarena lica prilazili želeći zahvaliti na pastirskoj brizi te čestitati božićne i novogodišnje blagdane.



{gallery}old_gallery/fotogalerije/vijesti/sukoisan_sv_obitelj_2009{/gallery}