Uskrs 2022. - danja misa

1. Draga braćo i sestre!

Proljeće je, priroda se budi, otvara i usklađuje s novošću proljetnog dinamizma. No, što je s čovjekom, društvom i svijetom? Svakodnevno smo zasuti neugodnim i lošim vijestima koje nam govore o nepravdama, nasiljima, stradanjima, ratovima, ubijanjima do najnovijeg sukoba i to na našem kontinentu, sukoba Rusije i Ukrajine. Ne smijemo zaboraviti ni tolike druge ratne sukobe u raznim sredinama naše Planete. Kao ljude, a još više kao vjernike sve nas to zabrinjava, plaši i rađa tjeskobe i nesigurnosti. Proljeće zahvaća prirodu, a čovjek i društvo kao da ostaju zarobljeni u hladnoj zimi ljudskih odnosa i kaotičnih ratnih sukoba. S pravom smo očekivali proljeće života, brži i humaniji ekonomski rast, a osobito duhovno-moralni napredak čovjeka, društva i svijeta. Nažalost, doživljavamo inflaciju nade i degradaciju ljudskosti. Ima li nade za nas i naš svijet, nade proljeća i mogućnosti izlaska iz stanja zime? Kao da sve više postajemo skeptici obzirom na nadu i sve više nepovjerljivi prema budućnosti.

2.  Braćo i sestre, zima je bila i u Jeruzalemu u okolnostima događaja koji nam donosi današnje evanđelje. Govori o strahu, zatvorenosti, žalosti učenika s još dodatnom bolnom viješću Marije Magdalene, da je grob otvoren: „Uzeše Gospodina iz groba i ne znamo gdje ga staviše“. (Iv 20, 2). Petar i drugi učenik trče na grob, ljubljeni učenik je mlađi i brži od Petra, prvi stiže, ali daje prednost Petru. Ljubav daje prednost i zna čekati. Petar gleda povoje i uredno smotani ubrus, gleda i razmišlja što bi to moglo značiti. Mlađi učenik ulazi, vidi, razmišlja i povjerova: „Vidje i povjerova“. Povjerova prije narednih milosnih susreta Uskrsloga sa svojima.

Braćo i sestre, tko je uz Petra ovaj drugi učenik kojeg je Isus ljubio? U liku drugog - mlađeg, ljubljenog učenika, evanđelist vidi sve slušatelje. Ovaj drugi učenik je svatko od nas danas pred tajnom Kristova uskrsnuća.

3. Živimo u stvorenoj stvarnosti koja je puna tajni kao što je to i sama pojava života. Evanđelist nas stavlja i vidi u odnosu nas i tajnom nad tajnama - otajstvom Kristova uskrsnuća. Predstavlja nam tri mogućnosti pristupa. Prva mogućnost jest osjetilna razina spoznaje. Nevjerni Toma je primjer, za njega postoji samo ono što se može vidjeti i opipati: „Ako ne vidim na njegovim rukama biljeg čavala i ne stavim svoj prst u mjesto čavala, ako ne stavim svoju ruku u njegov bok, neću vjerovati.“ (Iv 20, 24). Druga razina spoznaje jest razumska: razmišljanje i prihvaćanje samo onoga što se može samo razumski dokučiti. To je početni slučaj Petra koji vidi, razmišlja, ostaje pred zidom, bez zaključka. Treća razina spoznaje jest vrednovanje osjetilne i razumske spoznaje, ali sve se to otvara dubljoj spoznaji srca, intuicije, povjerenja, milosnog zahvata - Objavi. To se događa kod drugog učenika koji vidje i povjerova i prije očitovanja Uskrslog Gospodina svojim učenicima. Srcem se najbolje i najdublje vidi. Mnogi se danas prepoznaju u početnom stadiju Petra, koji je karakterističan za tolike mentalitete. Ostaje se na razini ravnodušnosti bez osobnog opredjeljenja. Tolika razmišljanja različitih teorija i hipoteza, bez opredjeljenja i uvjerenja.

4. Događaj prvog jutra u tjednu daleko nadilazi sve naše ljudske domete osjetila i razuma jer ne podliježe našim mjerama i kriterijima vremenitosti. Događajem svoga uskrsnuća koje nadilazi i ujedno zahvaća našu povijest, Krist je svojom žrtvom ljubavi urušio temelje i pobijedio vladavinu smrti. Radosna vijest uskrsnuća nije povratak- reanimacija, vraćanje u život jednog mrtvaca - poput oživljavanja do ponovnog susreta sa smrću, već konačna pobjeda nad ograničenjem i zarobljenosti smrti i groba. Radosna vijest i slavlje Uskrsloga ne odnosi se samo i tek na preminule osobe, već novost i snaga Kristova božanskog proljeća zahvaća sve nas već ovdje i sada u vremenitosti, u okolnostima zemaljskog života naših poziva, uloga i odnosa. Radost je to prije svega nas živih, a ne samo pokojnika. Radosna vijest za nas, našu djecu i za sve ljude.

Braćo i sestre, mi smo ti koji trebamo uskrsnuti, mi zemaljski putnici iz tolikih oblika naših smrti i raznih grobnih zarobljenosti, zimskih i zmijskih. Nebeski glasnik mogao bi danas nas zapitati: „Zašto se vi živi tražite među mrtvima?“.

5.  Pozvani smo biti svjedoci Radosne vijesti Kristova i našega uskrsnuća u današnjem svijetu. Pozvani smo slijediti put drugog učenika kojega je Isus ljubio. Potrebno je vidjeti, razmišljati i biti otvoren srcem milosnom daru Uskrsloga Krista. Ne smijemo ostati ravnodušni prema raspetoj i uskrsloj ljubavi - Kristu Gospodinu, Spasitelju čovjeka i svijeta. Pozvani smo otvoriti i upoznati Pisma, a još više otvarati se našim razumom i srcem. Uskrsli Gospodin čeka, prati i želi sustići nas odbjegle u okolnostima zime da zagrije naša srca, otvori nam oči i ohrabri naše korake; da izađemo iz naših sumnji u povjerenje, iz ravnodušnosti u oduševljenje, iz sebičnosti u iskreno sebedarje, iz samodostatnosti u pogled na svoje bližnje, osobito one u potrebi koje mogu biti ne samo materijalne nego i duhovne prirode. Pozvani smo biti svjedoci Radosne vijesti Kristova i našega uskrsnuća. Svi smo mi ljubljeni učenici jer nas je Krist ljubio do kraja najvećom mogućom ljudskom i božanskom ljubavlju. Raspeta i uskrsla ljubav poziva nas, štoviše prati i želi nas sustići u našim izgubljenostima.

6. Draga braćo i sestre, vjerujem da nam je svima stalo do naše nade i budućnosti, do proljeća našega života, društva i svijeta. Sa zadovoljstvom smo doživjeli vijest o izlasku iz okolnosti mjera pandemije koronavirusa.  Nažalost nadošao je drugi virus rata i opasnost da postane još gora pandemija svjetskih razmjera. Ne bi želi da zaboravimo ona tri gesla s kojima se suprotstavljali širenju COVIDA - 19, koja sada poprimaju šire i dublje značenje. „Ostanite doma“: znači biti pri sebi, kod sebe. Opasno je biti van sebe. Tada čovjek napada i ugrožava dom i život drugih, razara domove i tjera ljude iz njihovih domova. Potrebno je reći agresorima da ostanu pri sebi - doma jer je ludost razarati domove i ubijati ljude. Na tom putu nema proljeća nego još veća zima. Ovo geslo „Ostanite doma“ vrijedi za velike i male agresore, za poznate i skrivene sukobe. „Budimo odgovorni“: nema slobode bez odgovornosti, nema slobodne bez ljubavi. Ovo je izlazak i trajni put Božjeg proljeća. Inače se zapada u još deblju i dublju zimu. „Pazimo na zdravlje drugih“ : u pandemiji koronovirusa bilo je u pitanju zdravlje; u pandemiji opasnog virusa rata u pitanju je i sam život. U životu je važno, ne samo tjelesno - fizičko zdravlje, nego i duhovno-moralno zdravlje koje je često još ugroženije.

7. Braćo i sestre, Raspeti i Uskrsli Gospodin učinio je velika djela za nas, naše društvo i svijet. Naša svakodnevna mala dijela, riječi i geste, su pupoljci koji u sebi nose snagu božanskog proljeća. Poput soli i arome u hrani mijenjaju sredinu i daju ugodan okus. Sjetimo se toga dok danas budemo blagovali za obiteljskim stolom. Doista, male riječi, geste i neznatni događaji imaju snagu preobražavati sukobe u susrete, zlo u dobro, tamo u svijetlo, sebičnost u solidarnost. Da bi bilo mjesta u našem srcu, domu, obitelji, domovini i svijetu, dobrih događanja i boljih vijesti, da bi ušli u sveto proljeće, pozovimo onoga koji je naša nada i budućnost, pozovimo Raspetog i Uskrslog Spasitelja i zamolimo ga poput dvojice učenika na putu u Emaus: „Ostani s nama Gospodine u našoj zimi i budi nada i budućnost našeg proljeća!“.

Radosnu i blagoslovljenu vijest Kristova uskrsnuća želim svima vama, braćo i sestre, svim kršćanima i ljudima dobre volje, gradu Splitu i Nadbiskupiji, Domovini i Svijetu!

Krist uskrsnu, doista uskrsnu! Aleluja! Aleluja!