XXV. obiteljski susret u Zaostrogu

U Samostanu sv. Marije u Zaostrogu  od 28.11. do 30.11. 2014.  održan je 25.-ti Obiteljski susret u organizaciji Savjetovališta za obitelj pri župi  Gospe od zdravlja u Splitu, HZBS- regija Split i  domaćina fra Branka Brnasa gvardijana samostana. Tema susreta  bila je  "I Riječ je tijelom postala i prebivala je među nama". Voditelj susreta bio je dr.sc. p. Mijo  Nikić D.I. Sudjelovale su  obitelji iz Kaštela, Splita, Dugog rata, Metkovića, Hvara te iz susjedne BiH, Širokog brijega  i Gruda.


 



Kroz nekoliko obrađenih tema ( Integralni pristup čovjeku, Strahovi, PTSP, Postabortivni sindrom, Magijska svijest, Ponašanja koja ometaju ponašanje u skupini, Kako ojačati idealni  ja i urazumiti stvarni ja, Pravila za zdrav život ) p. Mijo je progovorio o dostojanstvu čovjeka , njegovom odnosu prema Riječi koja je tijelom postala i o odnosu prema životu začetom i rođenom.


Nakon zaziva Duha  Svetoga ,  p. Mijo  je  uvodnom  predavanju "Jahve, proničeš me svega i poznaješ€ť, govorio je o interdisciplinarnom pristupu čovjeku. Bog je na početku, temelj egzistencije, od Boga smo i Bogu se vraćamo. On je apsolutna Istina u najdubljim dubinama našeg bića. Čovjek može odlutati od Boga, ali ne i Bog od čovjeka. Čovjekova osoba  je satkana  od duhovnog, afektivnog, tjelesnog, emocionalnog i racionalnog, a sve to se odražava kroz  njegovo djelo, koje je odraz čitave osobnosti.  Od samog začeća čovjek je izložen nizu utjecaja izvana koje utječu na njegovo zdravlje. Tijelo je hram Duha Svetoga i važno je nastojati  da ono ostane otvoreno za Duh Božji. Tijelo pokreću emocije  za kojima se ne treba uvijek povoditi. Razum traži istinu, a prostor slobode je odgovornost. Volja je moć djelovanja protiv emocija. Čovjek razvija sposobnost moralnog ponašanja u skladu sa voljom Božjom. Djela su odraz  božanskog i majmunskog u nama. Svetac je onaj koji dopušta da Bog iz središta upravi sa svime. Duša je slobodna kada je otvorena prema Bogu.


U drugom predavanju pater je govorio o  strahovima i njihovim posljedicama za čovjeka.  počeo je od najjačeg straha, straha od smrti,   straha od neizlječive bolesti,  straha od gubitka bliske osobe, separacijskog straha,  egzistencijalnog straha, strada od kritike i neprihvaćanja  do straha od vječne propasti. Nakon uvodnog tumačenja različitih strahova, obradio je temu  Ratne psihotraume i PTSP-a. Strahovi koji su ostali zamrznuti u afektivnoj memoriji, nakon nekog vremena i određenim  nepovoljnim prilikama manifestiraju se  na tjelesnoj razini kroz  neke psihosomatske bolesti, depresiju, emocionalnu tupost. Uzroci takvih strahova osim ratnih razaranja, mogu biti i  prirodne katastrofe te  mobbing na poslu.  Pomoć u liječenju je kroz  multidisciplinarni  pristup, koji  obostrano vjeruje u pozitivni učinak i pozitivni odnos prema životu. Liječenje uključuje  opraštanje,  a time i  oslobađanje sila ljubavi. Sve je moguće onome koji vjeruje i autentično ljubi. Zdrav duh pojedinca doprinosi  zdravom duhu društva. Potrebna je medicina  orijentirana na osobu, a ne samo na bolest. Čovjek se kao osoba određuje u duhovnoj dimenziji.



U predavanju  o Postabortivnom  sindromu obradio je osjećaj krivnje, koji je  neizostavan u manifestaciji ovog sindroma.  Jednom začet čovjek ima pravo na život. Čovjek je jedinstveno i neponovljivo biće koje od Boga dobiva besmrtnu dušu. Post AB sindrom je vrsta PTSP-a. Javlja se 7-10 godina nakon počinjenog abortusa, nakon do tada potiskivanja, racionalizacije, kompenzacije. Kada se potroši energija, aktivira se potisnuta krivnja i javljaju se znakovi  tjeskobe, tuposti, depresije, godišnjice, pomisli na  samoubojstvo, zabrinutosti zbog   plodnosti i zdravlja, samosažaljevanje. Većina parova raskine vezu već nakon prve godine nakon počinjenog pobačaja. Liječenje uključuje  ponovo proživljavanje događaja, molitvu za oprost sebi i drugima,  molitvu djetetu za oprost, svojevoljnu pokoru, iskren govor, pomirenje sa pobačenim čedom  i prihvaćanje Božjeg oprosta.
U predavanju  Kako ojačati idealni ja i kako urazumiti stvarni ja, pater je govorio o važnosti upoznavanja samog sebe kroz ispit savjesti i sakramentalni život; zatim o prihvaćanju životnih istina, prakticiranju molitve, meditacije i komunikacije s Bogom, spremnosti na promjenu pomoću ljubav prema Bogu i svemu stvorenome. Važno je razviti otvorenost prema Duhu Svetomu, rasti i dozrijevati u prijateljstvu s Isusom, naučiti sublimirati afektivnu energiju, razviti međusobni odnos i razlikovati   stvarni i  idealni ja. Potrebno je disciplinirati se, podnositi jedni druge u ljubavi  i stvoriti svijest da smo stvoreni da uživamo čitavu vječnost.  Važno je nastojati što više identificirati sebe sa idealnim ja.



Prikazujući ponašanja koja ometaju  ponašanje u skupini, na duhovit način se poslužio životinjskim likovima i njihovim osobinama da se  u određenim situacijama što bolje prepoznamo.



U predavanju  Narav i postanak magijske svijesti osvrnuo se na  ranu fazu djetinjstva u kojoj postoji  magijska svijest i kasnije situacije u životu kada se ne zrelim ponašanjem ona  aktivira u rješavanju problema. Sugestijom i autosugestijom ne mogu se  riješiti teške bolesti osim privremeno. Magijsko rješenje, plod je potisnute magijske svijesti.  Magija vjeruje  da čovjek može utjecati  na tijek događanja   koja su izvan kontrole pojedinca. U religijskoj svijesti  traži se Boga radi njega samoga. Za svoje dobro  treba dopustiti Bogu da nas privuče k sebi.  Upozorio je sudionike na  posljedice djelovanja sekti i zloduha koji može čovjeka udaljiti od  svetog i naškoditi mu na razne načine.



U predavanju o vjeri i zdravlju, naglasio je da smo svi pozvani na svetost što znači:  biti u milosti Božjoj, biti dobar čovjek, živjeti u istini, miru, slobodi, vjerovati u Boga i Bogu, predati se Božjoj providnosti i ljubiti Boga iznad svega  a bližnjega kao samoga sebe.
Na kraju je dao savijete  za zdrav i osmišljen život  koji uključuju: Redovito vrijeme počinka od 6-8 sati, minimalnu  dnevnu tjelesnu aktivnost od 30 min, redoviti doručak   i kontrolirani unos jela i pića, održavanje primjerene tjelesne težine,  izbjegavanje alkohola i pušenja, post, svakodnevnu molitvu, meditaciju i čitanje Svetog  pisma, opraštanje, život u istini, nesebičnost, svakodnevna dobra djela,  osluškivanje savjesti,  ne potiskivati emocije i ne živjeti s krivnjom na duši, optimizam,  povjerenje u Boga i u sebe,  unošenje u život smijeha, imati visoke ideale, a ne umišljati  da smo ih dostigli, biti ponizan i uvjeren da nas Bog nije iznevjerio uz često ponavljanje da je sve  moguće u onome koji me jača i vjerovanje u to.



U molitvi i klanjanju  pred Presvetim i misi koju je predslavio p. Mijo sa sudionicima 25. Obiteljskog susreta, osvrnuo se na temu susreta Riječ koja je tijelom postala. Nakon večere bila je mogućnost pojedinačnog  razgovora s voditeljem susreta.



U subotu navečer nakon molitve krunice dr. Danijela De Micheli Vitturi  govorila je o značenju  Obiteljskih susreta.


Geslo početka bila je misao  pape Ivana Pavla II. iz Pisma  obiteljima ( 1994.) o važnosti međusobnog druženja obitelji, roditelja i djece zajedno, koji se na taj način izgrađuju i obogaćuju. Prvi susret održan je u lipnju 1996. Organizator je bila pro. dr. sc. Elza Jurun i fra Marijo Jurišić  tadašnji gvardijan samostana, a voditelj pok. fra Ignacije Vugdelija. Do 2003. održano je 11 susreta zahvaljujući inicijativi prof. Jurun i gvardijanima samostana. Ono što je obilježavalo te susrete bila je radost i dvostruko veći broj djece nego odraslih, jer se radilo uglavnom  o druženju obitelji s brojnom djecom. Nakon četverogodišnje stanke dr. Danijela De Micheli Vituri, na zamolbu svoje kćerke, ponovo je pokrenula ovakva druženja  u siječnju 2007. zahvaljujući  tadašnjem gvardijanu  fra Ivici Omaziću i p. Juri Bosančiću, dugogodišnjem voditelju Obiteljskih ljetnih škola u Zagrebu iz Obiteljskog instituta FTIDI. Po danom primjeru nastavljeno je  obiteljsko druženje kroz 14 susreta. Sudionici su članovi  Hrvatske zajednice bračnih susreta, sudionici Obiteljskih ljetnih škola, posjetioci Savjetovališta za obitelj i ostali ljudi dobre volje koji žele produbiti i obnoviti vjeru kroz druženje, molitvu  i učenje. Ovim putem hvala svim voditeljima Obiteljskih susreta od 1996. do danas,  svim sudionicima kao i osoblju samostana.



U nedjelju ujutro za okruglim stolom na temu Zauzmite se  za svoje zdravlje  kojeg je moderirala  dr. Danijela De Micheli Vituri, sudionici su bili u prilici kazati što su dobili i naučili na ovom susretu i   što bi mogli primijeniti i promijeniti u svom životu za poboljšanje zdravlja duše i tijela poboljšanje međusobnih odnosa. U nedjelju u 10,30 sudionici su se priključili župljanima na misi koju je predslavio fra Marijo Jurišić. U  homiliji je govorio o  važnosti adventskog vremena u pripravi za Božić  i o izazovima današnjega potrošačkog mentaliteta.  Radost darivanja je u srcu, a ona se može ostvariti darivanjem malih stvari.



Nakon nedjeljnog zajedničkog ručka djeca su izvela prigodnu priredbu  "Adventske  svijeće€ť i poklonila sudionicima svoje kreacije sa likovne radionice. Djecu je i ovaj put pripremila  vjeroučiteljica  gđ-a Darija Mladin,  majka šestero djece koja je  zajedno sa članovima svoje obitelji dugogodišnja aktivna  sudionica susreta



Na kraju su se sudionici  razišli radosni i obogaćeni još jednim druženjem sa zaključkom da su ovi susreti  važni za rast u vjeri i ljubavi, a ujedno i odmor za dušu i tijelo. Slijedeći susret  najavljen je za mjesec ožujak 2015.



Hvala svima koji su svojim srcem, dušom i tijelom doprinijeli ovom druženju.