Nadbiskup Barišić krstio šesto dijete u obitelji Balek

 


Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je euharistijsko slavlje u subotu 18. srpnja u župi Marije pomoćnice kršćana na Kmanu u Splitu tijekom kojeg je krstio Antu, šesto dijete Anamarije i Ivice Balek. Župnik don Mihovil Kurkut pozdravio je vjernike te zahvalio nadbiskupu na njegovoj nazočnosti na krštenju djeteta koje je uvijek veliko slavlje, ne samo za obitelji već i za župnu zajednicu i cijelu Crkvu.



Nakon što je pozdravio roditelje, kumove, obitelji krštenika i sve vjernike, nadbiskup je rekao da su ovakvi dani prigoda da se svatko sjeti svoga krštenja te zahvali Bogu za taj neizmjerni dar.



"Naše društvo i zajednica zahvaljujući obitelji i braku može imati opstanak i to je jedini temelj na kojemu se može graditi sadašnjost i budućnost. Bez naraštaja i otvorenosti životu naše društvo neće imati budućnost. Zato je potrebno ohrabriti, održati, pomoći, promovirati vrijednost braka i obitelji i pomagati joj, jer to nije samo stvar obitelji nego stvar društva i svih u društvu", rekao je nadbiskup. Zapitao se jesmo li svjesni što znači rađanje novoga člana koji ulazi u društvo. "Trebalo bi zvoniti, razglasiti radosnu vijest i biti s tom vijesti u zajedništvu", poručio je. Spomenuo je i stari splitski običaj kada se na vijest o rođenju djeteta, novog stanovnika Splita palila svijeća na gradskom zidu da se tako dozna za rođenje jednog novog života u gradu."Nažalost danas smo svi zatvoreni, samodostatni, pokopani, ne znamo za nove vijesti, radost, izgubili smo ovo zajedništvo, povezanost i nit života. Dijete ne samo da daje mogućnost da društvo ima nadu nego ga čini normalnim. Bez ovih obitelji otvorenih daru života i s više djece mi se ne možemo normalizirati, dugo ćemo biti u minusu, a taj minus života hvatat će smrt i izumiranje", upozorio je nadbiskup. Brojne obitelji stvaraju ambijent u kojem se odgajaju djeca koja će sutra biti korisni članovi društva i koja će znati prenijeti taj nesebični obiteljski ambijent na okolinu u kojoj žive, a to je onda korisno i za društvo, pojasnio je. Nadbiskup se obratio i roditeljima krštenika Ante i potaknuo ih da ga odgovorno odgajaju, da budu svjedoci vjere, jer "kako živite i što jeste utječe na vaše dijete i oblikuje ga", zaključio je nadbiskup.



Na kraju misnog slavlja nadbiskup je čestitao roditeljima i ponovio kako je dijete uvijek, a posebno u ovim vremenima kada nas umire više nego što nas se rađa, znak budućnosti, optimizma i nade. Obitelji Balek udijelio je knjigu, pismo i novčani poticaj, dar kojim Splitsko-makarska nadbiskupija izražava podršku obiteljima s četvero i više djece.