Proslava Dana života u organizaciji HKLD-a splitske podružnice

U povodu Dana života Hrvatsko katoličko liječničko društvo podružnica Split organiziralo je predavanje na temu „Liječnik i demografska obnova“ i okrugli stol o očevima u obitelji, u ponedjeljak, 6. veljače u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu. Susret se sastojao od dva dijela predavanja i okrugloga stola. Na početku susreta duhovni asistent HKLD-a podružnice Split prof. dr. don Ante Mateljan održao je prigodnu meditaciji o Bogu Ocu.

U prvom predavanju prim. mr. sc. Ankica Smoljanović, dr. med. specijalistica Socijalne medicine i majka dvoje djece istaknula je da trend rađanja drastično opada posljednjih godina. Iznijela je podatke ističući kako je ovo veliki problem o kojem se treba razgovarati s budućim roditeljima. U grafičkom prikazu demografskih podataka piramida iz 1953. posljednjih godina poprima oblik urne. Jedan od uzroka je strah od rađanja, a tu su i ekonomski i zdravstveni razlozi. Posljednjih godina, najviše je obitelji s dvoje djece, dok su naši preci imali dvostruko više djece. Jedan od razloga je i kasno rađanje prvog djeteta. Na mladima je da Hrvatska procvjeta. Neki od spomenutih problema i strahova zahtijevaju liječničku pomoć kako bi se pomoglo obiteljima koje strahuju od većeg broja djece.

Dr. Danijela De Micheli Vitturi, dr. med. specijalistica Obiteljske medicine, majka osmero djece, kroz istraživanje koje je provela u razgovoru sa 100 pacijenata u svojoj ordinaciji od 2013. do 2016., prikazala je koji su najčešći uzroci "straha od rađanja", što ispitanici misle o obiteljima s brojnom djecom i tko po njihovom mišljenju može imati djecu. Među ispitanicima je najviše obitelji s dvoje djece i puno manje obitelji s brojnom djecom za razliku od obitelji njihovih roditelja. O obiteljima s brojnom djecom u većini slučajeva ispitanici misle da su optimisti, hrabri i odgovorni. Najviše uzroka odgode rađanja je dovoljan broj rođene djece do sada, ekonomske i socijalne neprilike, zdravstveno stanje, strah od poroda, nedostatak bračnog dijaloga i nezrelost partnera. Po mišljenju većine ispitanika danas djecu može imati tko želi i tko hoće, dobar dio smatra da su potrebni materijalni, ekonomski, financijski i stambeni uvjeti, neizostavna je psihička stabilnost, bračna i obiteljska sloga, dobar dijalog. Samo mali broj ispitanika smatra da je, danas, nemoguće imati djecu. Liječnicima preostaje skrbiti o zdravlju povjerenih im pacijenata upućujući ih dobrom bračnom dijalogu i podržavati u rađanju djece.

U drugom dijelu programa nastupili su očevi u brojnim obiteljima članovi vjerničkih zajednica i zauzeti u društvenom i pastoralnom životu, koji su govorili o temi „ Očevi, ne boj te se! Hrvatska se voli djecom“. Ginekolog dr. Davor Majić, otac petero djece kazao je kako potiče pacijentice da se ne boje trudnoće i rađanja. Teolog Damir Mandić, otac četvero djece i aktivni član inicijative „40 dana za život“ predstavio je program nadolazećeg korizmenog bdijenja tematski posvećenog očevima. Pravnik mr. sc. Marlon Macanović govorio je o svom djelovanju u školskom vijeću roditelja što je shvatio kao dužnost roditelja. Petar Jurčević, otac petero djece i snimatelj predstavio je aktivnosti župne molitvene i obiteljske zajednice u župi Sv. Mihovila arkanđela na Kamenu. Trgovac Vjeko Mihanović, otac petero djece i član Fokolara, kao udovac već pet godina skrbi sam o svojoj djeci, svjedočio je o važnosti molitvenog života. Članovi Hrvatske zajednice bračnih susreta prof. dr. Ivica Veža, otac četvero djece i dugogodišnji voditelj bračnih vikenda, član Pastoralnog vijeća Splitsko-makarske nadbiskupije istaknuo je koliko mu je zajednica Bračnih susreta pomogla u formiranju i djelovanju kao supruga i oca. Naglasio je važnost temeljite priprave na brak i ukazao na nedostatke postojećih kratkotrajnih tečajeva. Stomatolog dr. Ilija Vrdoljak, otac šestero djece, u braku s prvom suprugom Matildom nije imao djece pa su usvojili dvoje djece, nakon što je ostao udovac oženio se s udovicom Julijom koja je imala četvero djece. Danas je sretan djeda i svjedok da se onaj tko voli i želi djecu može ostvariti kao roditelj. Košarkaški trener Pero Vučica, otac troje djece kazao je kako je sport aktivnost kroz koju se uči od djece i biva roditelj mnogima. Nikica Jurun, otac šestero djece i prijatelj kulturne baštine krasnoslovio je na bračkoj čakavštini dvije prigodne pjesme te je naglasio da je obiteljska molitva važna poveznica kršćanske obitelji. Predsjednik Društva hrvatskih književnika Siniša Vuković odrastao je uz djeda i kuma te ukazao na njihovu važnu ulogu u njegovom odrastanju. Pročitao je svoju pjesmu „Gospina suza“ nastalu nakon smrti majke. Na kraju je dr. De Micheli Vitturi, koja je i moderirala Okrugli stol, zahvalila svim sudionicima večeri i poželjela da Hrvata i Hrvatica bude više poručivši: „Osim mrijeti, za domovinu je časno i rađati.“

Večer je bila posvećena doajenima obiteljskog pastorala u Hrvatskoj pok. patru Juri Bosančiću, pok. prof. dr. don Josipu Čoriću i nedavno preminulom don Anti Bakoviću, koji je sloganom „Hrvatska se voli s djecom“ upućivao na tragičnu demografsku sliku Hrvatske i 25- toj godišnjici osnivanja Savjetovališta za obitelj pri samostanu Gospe od zdravlja u Splitu. U glazbenom programu nastupio je zbor Nadbiskupijske klasične gimnazije pod ravnanjem s. Lidije Matijević.

HKLD-a podružnica Split prvog ponedjeljka u mjesecu veljači prigodnim programom obilježava Dan života. Tri godine za redom u suradnji s don Josipom Dukićem, ravnateljem Nadbiskupijske klasične gimnazije susret se održava u velikoj dvorani nadbiskupskog sjemeništa, a pozvani su i roditelji i svi ljudi dobre volje koji na ovaj način žele zahvaliti za dar života.