Okrugli stol „Zdrav duh u zdravoj duši“

U Bračnom i obiteljskom savjetovalištu Splitsko-makarske nadbiskupije (BiOS) održan je okrugli stol na temu "Zdrav duh u zdravoj duši?", na kojem se govorilo o važnosti duhovne dimenzije za psihofizičko zdravlje pojedinca i obitelji.

Sudjelovali su mr.sc. Maja Božić, onkolog, mr.sc. Marija Marinković citolog i anesteziolog, mr.sc. Gina Šparada, psiholog na KBF u Splitu, mr.sc.don Boris Vidović, psiholog i logoterapeut i dr. Anita Strujić Vladanović, obiteljski liječnik,voditeljica BiOS-a SMN.

Dr. Maja Božić govorila je o svojim iskustvima rada s onkološkim pacijentima  i važnosti duhovne pomoći u njihovim teškim životnim izazovima. Spomenula je i donošenje Deklaracije o karcinomu koja je prošlog mjeseca objavljena na Petom međunarodnom kongresu medicine usmjerene prema osobi, u organizaciji Zagrebačkog instituta za kulturu zdravlja. U njoj je po prvi put u terapiju malignih bolesti uključena i duhovna dimenzija kroz cjeloviti pristup bolesniku (uz prevenciju, palijativnu medicinu, psihoonkologiju, komunikacijske vještine, umjetnost, rad udruga pacijenata).

Don Boris Vidović je istaknuo važnost duhovnog zdravlja kao najspecifičnije ljudske dimenzije koja pokreće osobu prema svakom drugom zdravlju. Po dr. Viktoru Franklu, utemeljitelju treće bečke psihoterapijske škole  - logoterapije, duhovna dimenzija čovjeka je njegova savjest, njegova sloboda, odgovornost, autotranscendencija, smisao…Čovjek koji odgovori na pitanje „zašto“ podnijet će svakojaki „kako“.

Dr. Marija Marinković je progovorila o svom dugogodišnjem liječničkom iskustvu rada s pacijentima s malignim bolestima i o najprihvatljivijim načinima priopćivanja teških dijagnoza oboljelima i njihovim obiteljima. U tim prijelomnim trenutcima snažna vjera bolesnika je najjače uporište i izvor snage za život ili prihvaćanje skore smrti.

Mr. sc. Gina Šparada je u svom izlaganju stručno i konkretno opisala moguća skretanja od zdrave do patološke duhovnosti.

Dr. Strujić je govorila o velikom broju znanstvenih studija koje potvrđuju pozitivnu spregu duhovnosti s bržim oporavkom od raznih bolesti, većom otpornošću na bolest te poboljšanom kvalitetom življenja kroničnih i terminalnih bolesnika. Spomenula je i studiju na uzorku od 4.587 parova u SAD-u koja je potvrdila vezu između duhovnosti i bračne stabilnosti a kao jedan od vodećih čimbenika rizika za raspad braka pokazao se gubitak vjere i duhovnih vrjednota.

Istaknuti predstavnici neurobioloških istraživanja u SAD-u poput Erika Kandela, dobitnika Nobelove nagrade, zaključila je dr. Strujić, ukazuju na nova otkrića o povezanosti duha i mozga te zahtijevaju novu paradigmu u medicini jer sve što odlučujemo, osjećamo i oblikujemo u odnosima s drugima nalazi svoj odjek u tjelesnim strukturama. Stoga, medicina za „tijelo bez duha i duše“ nema smisla kao ni psihologija za „dušu bez tijela“.