Svjetski dan braka obilježen u Metkoviću

Svake godine Svjetski dan braka svečano se obilježi u župi sv. Nikole biskupa u Metkoviću. Tako je bilo i ove godine 9. veljače, a za taj dan su se bračni parovi, njih dvadeset i troje, pripremali kroz cijeli tjedan koji je bio posvećen njima. Na osobit način Bogu su zahvalili za godine zajedništva i za djecu i unučad.

Predvodeći misno slavlje župnik don Davor Bilandžić je istaknuo kako se ovaj dan sve više slavi diljem zemlje što svjedoči koliko je brak važan, osobito u ovo suvremeno doba kada se mnoge vrijednosti i vrednote gaze, obezvrijeđuju, a osobito vrednota braka. U homiliji je između ostalog rekao: „Danas neki izruguju brak, obitelj i vjeru, ali često za to imaju i razloga i povoda, kada kršćani ne žive vjerodostojno i autentično, kada se možda više igraju braka i obitelji nego ih istinski žive. Mnogi u brak ulaze na kršćanski način, a ne žive ga na kršćanski način, pa se bračno zajedništvo svodi na životarenje dvoje oženjenih samaca. Stoga je ova današnja proslava izvrsna prilika da vi bračni parovi iznova zahvalite Bogu što pripadate jedno drugome, da zahvalite za zajednički prijeđeni put u ljubavi i razumijevanju, da ga zamolite da ojača i osvježi bračnu ljubav kako bi s novim elanom i punim plućima živjeli svoje bračno zajedništvo u ljubavi, vjernosti i međusobnoj strpljivosti te tako bili svjedoci Božje ljubavi u svijetu, prava sol ove naše zemlje i istinsko svjetlo u svijetu u kojem živite. Naravno da će to biti teško, možda i nemoguće ako ćete se oslanjati samo na svoje snage“.

Poslije homililje supružnici su držali zajedno upaljenu svijeću, primili blagoslov i prisjetili se svojih bračnih zavjeta koja su dali jedno drugome na dan vjenčanja. Ovaj svečani trenutak završio je blagoslovom. Bračni parovi za uspomenu primili su uokvirenu molitvu supružnika kao uspomenu na ovaj dan. Nakon sv. mise zajedničko druženje nastavilo se u dvorani Pastoralnog centra.