Opuzen: Nadbiskup Barišić krstio sedmo dijete u obitelji Ajduk i četvrto dijete u obitelji Šutalo

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić predvodio je, u nedjelju 31. listopada u Župi sv. Stjepana prvomučenika u Opuzenu, svečano euharistijsko slavlje tijekom kojeg je krstio malenog Rafaela – sedmo dijete u obitelji Damira i Božane Ajduk te malenu Terezu – četvrto dijete u obitelji Josipa i Gorice Šutalo. U koncelebraciji su bili župnik don Ante Antunović i don Nikola Šakić. Na misi je pjevao župni zbor.

Osvrćući se u prigodnoj homiliji na evanđeoski tekst (Mk 12, 28b-34), mons. Barišić je kazao da Gospodin – odgovarajući pismoznancu na pitanje o najvažnijoj zapovijedi – ukazuje na ljubav koja bi trebala biti najvažnije ljudsko obilježje u odnosu prema Bogu i bližnjemu.

„Bog je ljubav, a mi smo stvoreni na Njegovu sliku i zato smo sposobni ljubiti. Ne smijemo ugroziti tu našu darovanu sposobnost svojim egoističnim djelovanjem i usmjerenošću samo na sebe. Zakoni nas ne mogu učiniti boljim ljudima bez obzira na njihovu brojnost u današnjem društvu. Boljim ljudima nas čini samo ljubav koja prihvaća Boga kao temelj života te čovjeka u svoj njegovoj manjkavosti. Onaj tko prihvati Boga kao polazište vlastitog života sposoban je cjelovito ljubiti čovjeka“, nastavio je Nadbiskup, dodavši kako je ljubav uvijek povezana sa žrtvom. „Najbolji primjer žrtve nam je dao Krist. Njegova žrtvena ljubav je tijekom povijesti nadahnula brojne svece čiji nam životi trebaju biti primjer u izgradnji humanijeg društva“, poručio je.

Čestitavši roditeljima na otvorenosti životu, mons. Barišić ih je pozvao na svjedočenje ljubavi tijekom cijeloga života, kazavši kako je to najautentičniji način odgoja vlastite djece.

„Ljudi bez ljubavi – koliko god bili uspješni – ostaju trajno hendikepirani. Čak su opasni za društvo i vlastitu sredinu. Zbog toga je važno da roditelji, čija je ljubav dovela do dara života, vlastitim primjerom žrtve i odricanja djecu odgajaju u kršćanskom duhu služenja Bogu i čovjeku“, rekao je.

Izrazivši žalost zbog loše demografske slike u Hrvatskoj, Nadbiskup je ustvrdio da materijalno i duhovno moramo brinuti za obitelji s više djece jer njihovi roditelji – svojim sebedarjem – daruju našem društvu ljude koji su potrebni za normalno i zdravo funkcioniranje naše Domovine.

„Nažalost, u našoj javnosti se obitelji s više djece često etiketira kao nešto nenormalno te se pri tome zaboravlja na sve blagoslove koje nam daruju takve obitelji. Djeca iz brojnih obitelji već od malena znaju dijeliti, slušati te pomagati drugima. Takva djeca u sebi imaju vrijednosti koje su nam neophodne za razvoj moralnijeg i pravednijeg društva“, konstatirao je, zaželjevši cijelom Opuzenu i njihovoj župnoj zajednici što više djece i svakog Božjeg blagoslova.

Na kraju euharistijskog slavlja župnik je zahvalio Nadbiskupu na dolasku i poticajnim riječima te svima koji su doprinijeli proslavi današnje svečanosti.

Zatim je nadbiskup Barišić udijelio obiteljima Ajduk i Šutalo knjigu s posvetom, osobno pismo, krunice, medaljice i novčani poticaj – dar kojim Splitsko-makarska nadbiskupija izražava podršku obiteljima s četvero i više djece.

Dodajmo kako je u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji 2020. godine kršteno 155 djece u obiteljima s četvero i više djece. Od toga je bilo 87 krštenja četvrtog djeteta, 32 krštenja petog djeteta, 12 krštenja šestog djeteta, 2 krštenja sedmog djeteta, 3 krštenja osmog djeteta, 1 krštenje desetog djeteta te 9 krštenja blizanaca od kojih: 7 krštenja 3. i 4. djeteta i 2 krštenja 4. i 5. djeteta.